Grudnia 26, 2024, 02:02:49 am

Autor Wątek: Turystycznie z BMW R1250RT  (Przeczytany 15461 razy)

Offline mski

• Bebok R1250RT
  • 120 km/h
    • Blog motocyklowy
Turystycznie z BMW R1250RT
« dnia: Września 21, 2021, 23:08:02 pm »
Dziś w poszukiwaniu następcy TEX 1200 wypożyczyliśmy na 2 dni BMW R1250RT w pełnym wyposażeniu z kompletem kufrów, w jedynym słusznym kolorze  :P

Po dość długim wstępie, związanym z wypożyczanym motocyklem (omówienie wszystkich funkcji, opcji, czynności, krok po kroku) zasiadłem za sterami, a "matka siedzi z tyłu"  8-)

Założenia przed: znalezienie motocykla, który będzie wygodniejszy, zapewni lepszą ochronę przed wiatrem. Zwiększy możliwości pakowania, polepszy warunki prowadzenia na winklach...

Trasa: przygotowana dzień wcześniej, start salon w Gliwicach, autostradą na Żory, przelot przez Ustroń do Wisły, wdrapanie się przez przełęcz Biały Krzyż w kierunku Szczyrku, powrót S1 w kierunku na Bielsko, dalej Tychy i garaż. Tu należy pochwalić wyświetlacz BMW, dedykowaną aplikację i chłodzony schowek na telefon z ładowaniem indykcyjnym lub po kablu. Całość ściągnięta dzień wcześniej, z połączeniem nie było problemu, całość działa bezprzewodowo bardzo płynnie

Pogoda dopisuje +15, słoneczko, jedziemy. Pit stop na stacji, tankowanie i w drogę, na autobanę... Pierwsze przyspieszenie do "przepisowych" 140km/h, MOP i postój, nie minęło 10 minut plecaczek zgłasza pierwsze uwagi - wieje, głośno - nie da się tak jechać. Szybki przegląd, dostępnych możliwości, szyba na maksa, i tu pierwsze zaskoczenie, regulacja mimo, że elektroniczna, jest w bardzo małym zakresie  :crybaby: wymiana pierwszych spostrzeżeń - to chyba nie to, czego szukamy... Jednak to dopiero 30km, może za szybko na werdykt, jedziemy dalej.

Po niespełna minucie zjeżdżamy z autostrady, jedziemy spokojnie, miasto 50, poza 70-90 km/h, plecaczek zadowolony, pierwsze moje ALE, jeżdże 3 cylindrowcem Triumpha, a dwa cycki BMW na postoju na światłach mega wibrują, szyba wpada w trzęsawkę, motocykl wibruje (niestety nie nakręciłem filmu), w Tygrysie tego aż tak nie widać.

Dalej podążamy w stronę Wisły i Szczyrku, korki, wolna jazda. Waga i nisko położony środek ciężkości przy wolnym toczeniu się nie wprowadzają nerwowości, motocykl można spokojnie prowadzić przy minimalnym nakładzie sił - nie czuć tej wagi, zaczynają się winkielki i agrafki, prowadzi się bajkowo, lekko wchodzi w zakręty, nie ma żadnej nerwowości - tu Tiger w mojej opinii jest bardziej ociężały, ciężej się nim jedzie w takich warunkach.

Zjeżdżamy do Szczyrku i dalej w kierunku Bielska, znowu prędkości 120-140 km/h i odzywa się "matka". Dochodzimy do wniosku, że nasze, autostradowe przeloty nie będą możliwe - za głośno z tyłu (dodam że w BMW założona, najwyższa z dostępnych szyb akcesoryjnych) - żeby to potwierdzić zjeżdżamy do garażu, zmiana motocykla, wyjazd na S-kę, 140-160 km/h cisza...

Wracamy, zestawiamy ze sobą 2 motocykle, siadamy, mierzymy, porównujemy... W Tiger, plecaczek siedzi na wysokości ok 195cm (czubek głowy), w RT ok 180cm. Między szybami mamy ok 6-7cm różnicy na korzyść Tigera 175-168 cm - inne wycięcia na górze. Decyzja - oddajemy dziś moto, dopytamy czy coś da się więcej wydobyć z tego motocykla.

Salon rozkłada ręce, że to największa szyba, jaką mają, są akcesoryjne, ale, można sobie załatwić i dogadać, żeby z nią pojeździć (jedyne 219E na Wunderlich)

Podsumowanie:

Wady:
  • brak skutecznej ochrony przed wiatrem, za niska szyba? motocykl bardziej czuły na wiatr
  • siedzenie pokryte śliskim materiałem - plecak zjeżdża w kierunku kierowcy i na boki
  • rączki do trzymania dla plecaka źle umiejscowione, ręce po chwili drętwieją, są przygniatane przez uda!
  • wibracje dużo większe niż w 3 cylindrowcu
  • brak wieszaków na kaski :), tzn lusterka są wbudowane w owiewki, na postoju poza siedzeniami, nie ma gdzie zostawić kasków - ale się człowiek dziwi, jak robi tak zawsze ;)
  • przy wyższych prędkościach >140km/h wężykowanie, testówka miała ślady uszkodzeń na kufrach, może szlif, wg salonu, ktoś delikatnie wjechał w wynajęty motocykl, może to przyczyna, ale nerwowo zamiatało tyłem
  • w mojej opinii, gorsza elastyczność na najwyższym biegu
  • kufry objętościowo jednak mniejsze od aluminiowych 132 vs 118 L, ładowanie od góry jednak praktyczniejsze

Zalety
  • prowadzenie, składanie w ciasnych zakrętach, pewne, bez nerwowości i zachwiań, jak w przypadku Tigera
  • wielofunkcyjny wyświetlacz w formie tableta - wbudowana nawigacja i miliony funkcji
  • aktywny tempomat, pozwalający utrzymywać zadaną prędkości, zwalnia, przyspiesza w zależności od sytuacji
  • Dynamic ESA - myślę, że działa podobnie do TSAS od Tigera
  • wygodne oparcie dla plecaczka w kufrze centralnym
  • centralny zamek w kufrach

Werdykt odnośnie motocykla, ta mina mówi wszystko - szukamy dalej... jakieś propozycje?

Offline cezi

• Suzuki Bandit 1250
  • 300 km/h
  • Kiedy czuję pęd powietrza...
Odp: Turystycznie z BMW R1250RT
« Odpowiedź #1 dnia: Września 22, 2021, 07:30:48 am »
No to BMW dało plamę ...
Może Kawasaki GTR 1400, lub FJR 1300 ?

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #2 dnia: Września 22, 2021, 07:33:53 am »
Przeczytałem jednym tchem,
z tym wiatrem z tyłu przy takim budżecie pownno być bezproblemowo, a jednak.

Offline goden

• Yamaha Mt 09 Tracer; Triumph Tiger 1200 Gt Pro, BMW R18 Classic
  • 220 km/h
« Odpowiedź #3 dnia: Września 22, 2021, 08:15:19 am »
Zrobiliście krótki test a już wiem, że ta meblościanka też nie dla mnie :laie: i jeszcze ten wiater  :pacpac:
Ale jak będę zmieniał to wezmę na testy, żeby się przekonać.
Ciekawy jestem innych testów - szukajcie, testujcie, opisujcie wrażenia :oki:

Offline KoZi

• 300 km/h
  • Classic Power !
« Odpowiedź #4 dnia: Września 22, 2021, 08:36:20 am »
Bardzo szanuję takie recenzje  :notworthy:
Dużo info na temat warunków dla plecaczka co mało kto robi.
Ja akurat jestem antyfan BMW więc odnośnie samej marki się nie będę wypowiadał, lecz całość zwięźle, rzeczowo, dodatkowo przyjemnie się czyta.
 :Y
W Waszym Triumph'ie wieje ciut enduro w BMW zdecydowanie szosa. Teraz jest cały czas "trend" na enduro - pytanie w jakim kierunku chcecie iść? Zostać przy dizajnie jaki miał Triumph czy iść typowo w szosę...
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2021, 08:40:33 am wysłana przez KoZi »
(>’o’)>  classic, vintage, custom, oldschool, youngtimer

Offline mski

• Bebok R1250RT
  • 120 km/h
    • Blog motocyklowy
« Odpowiedź #5 dnia: Września 22, 2021, 08:42:13 am »
Zrobiliście krótki test a już wiem, że ta meblościanka też nie dla mnie :laie: i jeszcze ten wiater  :pacpac:

Jeśli będziesz jeździł sam, to myślę, że Tobie przypasuje. Dla mnie samego byłoby ok, kwestia przestawienia.

Jeszcze jeden szczegół, który mi umknął na minus - wczoraj przy +15 stopniach było to już odczuwalne, w upalne dni, może być zbawienne. Tj między kierowcą a plecakiem wytwarza się wir, który objawia się tym, że przy wyższych prędkościach od karku w dół pleców czuć zimne podmuchy - nie wiem jak to by było w pojedynke.

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #6 dnia: Września 22, 2021, 08:42:54 am »
Ale jeszce jedna rzecz mnie zaskoczyła. Ania od KSD skupiała się na "trzymaczkach" że w BMW F850 były solidne i wygodne, a tutaj niby model wyzszy a jest gorzej  :hmm:

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #7 dnia: Września 22, 2021, 08:44:09 am »

Ja jestem w trakcie pisania testu enceka - test trwa już prawie 10 lat :)

Offline mski

• Bebok R1250RT
  • 120 km/h
    • Blog motocyklowy
« Odpowiedź #8 dnia: Września 22, 2021, 08:47:17 am »
Bardzo szanuję takie recenzje  :notworthy:
Dużo info na temat warunków dla plecaczka co mało kto robi.
Ja akurat jestem antyfan BMW więc odnośnie samej marki się nie będę wypowiadał, lecz całość zwięźle, rzeczowo, dodatkowo przyjemnie się czyta.
 :Y
W Waszym Triumph'ie wieje ciut enduro w BMW zdecydowanie szosa. Teraz jest cały czas "trend" na enduro - pytanie w jakim kierunku chcecie iść? Zostać przy dizajnie jaki miał Triumph czy iść typowo w szosę...

4 lata spędzone z Tigerem pokazują, że trzymamy się kurczowo asfaltu. Zatem stawiamy jak napisałem w założeniach na większy komfort podróży we dwoje - myśleliśmy oboje, choć tez fanami BMW nie jesteśmy, że to będzie kolejny pojazd do zwiedzania, dłuuugich autostradowych przelotów i winklowania gdzieś u celu.

Niestety jak plecak miałby spędzić 800-1000km z wiatrem w kask, to nie chcę wiedzieć co by było po przyjeździe na miejsce docelowe. W Tygrysie problemu nie ma, jak postawię "żagiel" to twierdzi że nie dmucha jej nic, tu było zupełnie odwrotnie.

Offline mski

• Bebok R1250RT
  • 120 km/h
    • Blog motocyklowy
« Odpowiedź #9 dnia: Września 22, 2021, 08:52:21 am »
Ale jeszce jedna rzecz mnie zaskoczyła. Ania od KSD skupiała się na "trzymaczkach" że w BMW F850 były solidne i wygodne, a tutaj niby model wyzszy a jest gorzej  :hmm:

Pomijając fakt, ślizgania się po kanapie (to pewno można rozwiązać u tapicera) wydaje mi się, a plecak jest pewny, że jednak szersza kanapa i trochę inaczej umiejscowione kufry oraz podnóżki, wymuszają inne rozchylenie, ułożenie nóg. Sprawdziłem na postoju, rzeczywiście "siedziała", przygniatała udami ręce, a nie trzymając się przy kilku hamowaniach leciała bezwładnie do przodu po kanapie (dawno nie dostałem od niej tylu dzięciołów co wczoraj).

Offline mski

• Bebok R1250RT
  • 120 km/h
    • Blog motocyklowy
« Odpowiedź #10 dnia: Września 22, 2021, 08:56:55 am »
Ja jestem w trakcie pisania testu enceka - test trwa już prawie 10 lat :)

Jestem ciekaw opinii po tylu latach. Mając NC przez prawie 4 sezony od nowości i jazdy we dwójkę, wracamy z sentymentem jak gdzieś go widzimy po drodze, a już Twój NC3 dowodzi tego, że dla samotnego kierownika to trafiony wybór.

Offline mski

• Bebok R1250RT
  • 120 km/h
    • Blog motocyklowy
« Odpowiedź #11 dnia: Września 22, 2021, 09:00:55 am »
No to BMW dało plamę ...
Może Kawasaki GTR 1400, lub FJR 1300 ?

Nie są już produkowane, niestety. Myślałem o nich jak najbardziej, ale Euro5 zabiło te motocykle.

W przyszłym roku ma wyjść, jak powiedziano mi wczoraj w BMW nowe K1600, w listopadzie mają się w końcu odbyć targi EICIMA, może się wybierzemy. Trzeba cierpliwie poczekać.

Offline goden

• Yamaha Mt 09 Tracer; Triumph Tiger 1200 Gt Pro, BMW R18 Classic
  • 220 km/h
« Odpowiedź #12 dnia: Września 22, 2021, 10:24:19 am »

Jeśli będziesz jeździł sam, to myślę, że Tobie przypasuje. Dla mnie samego byłoby ok, kwestia przestawienia.

Jeszcze jeden szczegół, który mi umknął na minus - wczoraj przy +15 stopniach było to już odczuwalne, w upalne dni, może być zbawienne. Tj między kierowcą a plecakiem wytwarza się wir, który objawia się tym, że przy wyższych prędkościach od karku w dół pleców czuć zimne podmuchy - nie wiem jak to by było w pojedynke.

Sęk w tym, że ja również coraz więcej jeżdżę z plecaczkiem. Dzieci coraz większe, więc i żona może częściej siadać ze mną na moto. Już jak wybierałem XRa to jeździłem z żoną na testy i porównaliśmy do Tracera. Wtedy Kasi wyszło, że na XRze ma wygodniej.
Mam jeszcze czas, bo zmiane planuję na sezon 2023, ale w sumie w segmencie szosowych turystyków nie ma wyboru - albo segment enduro, albo meblościanki od Bmw. Ciekawy jestem Triumpha bo już obecnego miałem chęć kupić 2 lata temu jak stałem przed wyborem.

Offline KoZi

• 300 km/h
  • Classic Power !
« Odpowiedź #13 dnia: Września 22, 2021, 10:42:54 am »

Sęk w tym, że ja również coraz więcej jeżdżę z plecaczkiem. Dzieci coraz większe, więc i żona może częściej siadać ze mną na moto. Już jak wybierałem XRa to jeździłem z żoną na testy i porównaliśmy do Tracera. Wtedy Kasi wyszło, że na XRze ma wygodniej.
Mam jeszcze czas, bo zmiane planuję na sezon 2023, ale w sumie w segmencie szosowych turystyków nie ma wyboru - albo segment enduro, albo meblościanki od Bmw. Ciekawy jestem Triumpha bo już obecnego miałem chęć kupić 2 lata temu jak stałem przed wyborem.

Dokładnie też o tym napisałem wyżej. Taka teraz moda - króluje "enduro" ;)
Ale trzymam za Was kciuki i z chęcią poczytam recenzje  :oki:
(>’o’)>  classic, vintage, custom, oldschool, youngtimer

Offline cezi

• Suzuki Bandit 1250
  • 300 km/h
  • Kiedy czuję pęd powietrza...
« Odpowiedź #14 dnia: Września 22, 2021, 16:41:45 pm »
Suzuki GSXS 1000 GT?