Grudnia 26, 2024, 13:21:02 pm

Autor Wątek: Streaming muzyki z zegarka do intercomu Cardo Freecom  (Przeczytany 5374 razy)

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
Streaming muzyki z zegarka do intercomu Cardo Freecom
« dnia: Sierpnia 08, 2021, 19:05:30 pm »
Dziś na warsztat rzucam ciekawostkę która może komuś się przyda.

Wracając z ostatniej wycieczki, pomyślałem, że miło byłoby urozmaicić sobie długą i nużącą trasę jakąś dobrą muzyką w kasku. Do tej pory w zasadzie nie korzystałem z tej opcji, ponieważ nie za bardzo przypadło mi do gustu połączenie go w tym celu z telefonem (niekomfortowa w mojej opinii obsługa całości, dodatkowe zużycie baterii telefonu itp). Dopiero jednak teraz przyszło mi do głowy, że można spróbować podłączyć w tym celu drugie rządzenie do intercomu i to znacznie wygodniejsze w obsłudze.

I tu pojawił się pomysł podłączenia zegarka. Coraz więcej osób dysponuje urządzeniami na nadgarstku, które mogą "streamować" muzykę. Może to być np. Garmin czy Iwatch. Idealnie jeśli dodatkowo ma możliwość synchronizacji z kontem Spotify.

Kilka uwag w punktach:
1. Zegarek łączymy z interkomem kasku za pomocą protokołu Bluetooth
2. Interkom jest wykrywany tak jak dowolne, standardowe słuchawki bezprzewodowe
3. Zegarek najlepiej podłączyć na drugim kanale Bluetooth (pierwszy jest standardowo dla połączeń telefonicznych)

Ja przetestowałem to przy użyciu zegarka Garmin Forerunner i w praktyce całość działa bez najmniejszych problemów. Myślę, że identycznie można zrobić z innymi zegarkami i innymi interkomami (np. Sena). Tak jak wspomniałem, sparowania dokonałem na kanale drugim Bluetooth (chyba większość interkomów pozwala na podłączenie dwóch różnych urządzeń, czyli właśnie telefonu i czegoś dodatkowego). Od tej pory, po włączeniu interkomu, wystarczy jedynie kliknąć w zegarku "Play".

Dodatkowym atutem jest także to, że od momentu połączenia obu urządzeń, całością sterujemy już z poziomu zegarka (głośność, przełączanie utworów itp) i nic nie musimy już klikać przy interkomie. Oczywiście jak by co, możemy to też robić przyciskami na interkomie. Sterowanie jest więc szybkie i łatwe nawet w rękawicach.

Pozostaje więc tylko załadować listę ulubionych utworów i w drogę! :)

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 08, 2021, 19:31:32 pm wysłana przez KSD »
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline goden

• Yamaha Mt 09 Tracer; Triumph Tiger 1200 Gt Pro, BMW R18 Classic
  • 220 km/h
Odp: Streaming muzyki z zegarka do intercomu Cardo Freecom
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 08, 2021, 19:46:41 pm »
Krzychu jak masz uchwyt do nawi to wrzuć sobie od naszych żółciutkich uchwyt do telefonu mocowany w uchwyt nawi bmw. Są nawet takie z indukcyjnym ładowaniem.
U mnie się to sprawdza super, nawigacja, muzyka i wszystko w zasięgu wzroku i kliknięcia palcem

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 08, 2021, 20:44:16 pm »
Tak, z pewnością zamontowanie telefonu przy kierownicy z dodatkowym zasilaniem jest dobrym rozwiązaniem, jednak ja chciałem uniknąć dodatkowych akcesoriów przy kokpicie. Zegarek jest za to cały czas na ręku i obsługa banalna, więc ten pomysł wydaje mi się póki co idealny. Jeśli chodzi o streaming muzyki, to w moim przypadku będzie to też raczej sporadyczne, na dłuższe i nudne trasy, więc "minimalizm" tym bardziej pożądany :)

Offline goden

• Yamaha Mt 09 Tracer; Triumph Tiger 1200 Gt Pro, BMW R18 Classic
  • 220 km/h
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 08, 2021, 20:52:21 pm »
Niewiem, mam zegarek z taką opcją ale podczas jazdy nie wyobrażam sobie w nim gmerać, a nawet na niego spoglądać bo to wiąże się z odsłonięciem kawałka rękawicy i kurtki. Dla. Mnie zbyt wiele roboty

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 08, 2021, 20:58:19 pm »
Możesz gmerać na postoju, a w trakcie jazdy możesz już tylko gmerać przy intercomie (albo zawsze tylko tu), a wtedy nie ma problemu z rękawicą czy mankietem. Ogólnie przy tej konfiguracji działają oba rozwiązania. Oczywiście jeśli ktoś potrzebuje dostępu do rozbudowanych opcji, telefon będzie konieczny. W moim przypadku nastawiam się na playlisty z opcją losowego przełączania między utworami.