Grudnia 22, 2024, 10:05:58 am

Autor Wątek: Serwis/warsztat od automatów samochodowych  (Przeczytany 16437 razy)

Offline Adi

• 80 km/h
  • **
Odp: Serwis/warsztat od automatów samochodowych
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 27, 2021, 21:33:15 pm »
Nie ogarnęli Mercedesa S klasa W126

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 27, 2021, 22:24:35 pm »
Czego konkretnie nie ogarnęli? Jestem Ciekawy bo Twojego merca widziałem
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline KoZi

• 300 km/h
  • Classic Power !
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 27, 2021, 22:47:03 pm »
Ja nie polecam również tego warsztatu...
Przemądrzały koleś na wejściu to raz.
Dwa niby specjalizują się w marce Mercedes a nie mają przyrządu do demontażu sworznia zwrotnicy i koleś wielce oburzony że się ja mądruje i cała zwrotnicę trzeba ściągać nie ma innej opcji...
Podejście do klienta tragiczne.
Oczywiście nie pojechałem tam na wymianę bo gadają głupoty już na wejściu z pretensjami...
(>’o’)>  classic, vintage, custom, oldschool, youngtimer

Offline Adi

• 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 28, 2021, 15:50:18 pm »
Czego konkretnie nie ogarnęli? Jestem Ciekawy bo Twojego merca widziałem

W Mercu przez wiek wyrobiła się wkładka w stacyjce... Musieliśmy zawieść do warsztatu... W naszej okolicy nikt się nie chciał za to zabrać bo to stary Merc... Zawszę kupowaliśmy części w REWER... więc jedynie Rewer podjął się ogarnąć to... Za części wyszło około 1500zl no ponoć w naszej w126 można zamontować od w124 bo do w126 nawet w DE nie ma ani wkładki ani kompletnej stacyjki do w126... ok... Zapłaciliśmy wcześniej Merca zawieźliśmy na lawecie (wcześniej w domu próbowaliśmy wydłubać wkładkę to trwało z jakieś 2 tygodnie bo próbowaliśmy różnych sposobów)...  Rewer po otrzymaniu zapłaty za części ( musieliśmy wcześniej zapłacić bo takich części się nie ma na magazynie i się specjalnie zamawia) po chyba 3 dniach zadzwonili że Merc do odbioru... Super... Teściu się ucieszył... Odebrał... Ujechał z kilometr i Merc stanął... Nie chciał odpalić... Rewer scholowal do siebie i sprawdzali co mu jest... nie zrobili bo stwierdzili, że mechanicy są młodsi od auta i nie znają się na silniku M103... Odebraliśmy Merca lawetą... Rewer starych części nie oddał...stacyjka działała ale silnik równo nie chodził... Z teściem zaczęliśmy badać sprawę dlaczego równo nie chodzi... Okazało się, że przez dłuższy postój zaśniedziala kopułka aparatu zapłonowego i trzeba było ją wymienić, a Rewer tego nie sprawdził... Także REWER ma u nas minusa
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2021, 19:55:12 pm wysłana przez Duch »

Offline przemek0113

• TDM 900
  • 220 km/h
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 28, 2021, 15:59:29 pm »
Ale generalnie stacyjka wymieniona i działa tyle, że szukać dziury w całym nie chcieli...?

Ford Mondeo MK4, '07;
2.3 benzyna;
AWF21

Adi a co w tym temacie napiszesz?
Życie bez motocykla jest jak życie bez zęba, można żyć ale nie będziesz się uśmiechać... :D

Offline Adi

• 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 28, 2021, 17:35:00 pm »
Stacyjka działa, ale jak scholowali do siebie to chcieliśmy aby zrobili tak żeby silnik pracował prawidłowo... chcieliśmy zapłaci za tą usługę... No nie dali rady...

A co Ci się dzieję w tym Fordzie???

Offline przemek0113

• TDM 900
  • 220 km/h
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 28, 2021, 18:55:48 pm »

A co Ci się dzieję w tym Fordzie???

Chciałem podłączyć pod kompa i zrobić adaptację skrzyni. Małą "aktualizację" zrobić. Nie wydaje mi się, żeby ktoś tam zaglądał. Ogólnie działa poprawnie, bez szarpnięć itp.
Życie bez motocykla jest jak życie bez zęba, można żyć ale nie będziesz się uśmiechać... :D

Offline martinez

• BMW k1200R Sport
  • 300 km/h
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 28, 2021, 19:47:58 pm »
Jeśli ta skrzynia jest podatna na mody elektroniczne to dzwoń tam gdzie ci podałem, Z Torunia masz ok 60 km do nich.

Offline przemek0113

• TDM 900
  • 220 km/h
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 28, 2021, 21:29:38 pm »
Jeśli ta skrzynia jest podatna na mody elektroniczne to dzwoń tam gdzie ci podałem, Z Torunia masz ok 60 km do nich.

Czekam, aż jeden gościu od automatów wróci z urlopu. Zobaczymy co on powie. Jeśli nic na miejscu nie znajdę będę dzwonił do nich.  ;;)

Offline Adi

• 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 29, 2021, 15:15:26 pm »
Jak działa poprawnie to nie kombinuj i nie wgrywaj... Wymień olej i lataj... Ja mam w swoim Tigu automat tiptronic 09G i też jeździłem do specjalistów żeby dowiedzieć się dlaczego trzyma niskie obroty... Okazało się że ma wgraną mapę z USA i dlatego przy 60km/h wrzuca 6 bieg... Mogę wgrać mapę EU ale jednak jeśli jest tak jak jest to niech tak będzie

Offline przemek0113

• TDM 900
  • 220 km/h
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 29, 2021, 16:38:07 pm »
No ja się zastanawiam, dlaczego przy spokojnym przyspieszaniu dopiero jak lekko przekroczę 100 przerzuca na 6 bieg. Jak jadę 97 przez dłuższą chwilę cały czas na "5" i wtedy obroty 2500. Może ten typ tak ma a może trzeba zrobić adaptację...  :popcorn:

Offline Adi

• 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 29, 2021, 19:11:06 pm »
Być może tak już ma... U mnie w mieście ciągle wachluje biegami i jak jadę już 60 to jest 6 bieg... To przez to żeby było mniejsze spalanie... czasami wrzucam na manual żeby w mieście się nimi pobawić ale w trasie 6 bieg wrzuca coś koło 90-100 km/h

Niestety to już nie te stare automaty co kiedyś

Offline Fred. X

• 180 km/h
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 29, 2021, 22:56:56 pm »
Przemo jak automat działa poprawnie to nie kombinuj, bo przekombinujesz, zostaw , wymieniaj oliwę i ciesz się z leniucha  :popcorn:

Offline przemek0113

• TDM 900
  • 220 km/h
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 03, 2021, 14:37:30 pm »
Przed chwilą dodzwoniłem się do innego warsztatu specjalizującego się w ASB. Się okazuje, że ten typ tak ma. Ma być elastycznie, niekoniecznie ekonomicznie.  :smoke:

Offline Tomas_XRV

• KTM 950 SuperEnduro R
  • 300 km/h
  • Tam, gdzie kończy się droga, zaczyna się przygoda
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 08, 2021, 12:25:10 pm »
Dołączę się do pytania auto ma 90tys przebiegu i olej jeszcze z fabryki wymieniać dynamicznie czy statycznie?