Listopada 26, 2024, 17:34:33 pm

Autor Wątek: Cześć!  (Przeczytany 9704 razy)

Offline Rotmistrz

• BMW F750GS Tabun
  • 220 km/h
Odp: Cześć!
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 31, 2020, 15:41:42 pm »
Cześć.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Offline przemek0113

• TDM 900
  • 220 km/h
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 31, 2020, 16:16:56 pm »
nieśmiało rozglądam się za sensownym sprzętem dobrym do nauki i nabrania doświadczenia.
w co celujesz? :>
Życie bez motocykla jest jak życie bez zęba, można żyć ale nie będziesz się uśmiechać... :D

Offline wredna_penera

• Honda NC 750S
  • 0 km/h
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 01, 2020, 10:52:09 am »

Na razie w jakąś 125. Piszę w "jakąś", bo zastanawiam się cały czas czy lepiej coś nowego i niedrogiego (np Benelli BN 125), czy np jakąś używaną maszynę lepszej marki (jest opcja na używaną Hondę CB 125R, która jednak i tak jest o połowę droższa od tego Benelli). Docelowo ma to być motocykl na rok, maksymalnie 2 lata, więc nie chciałbym wydawać zbyt dużo, tym bardziej, że potrzebuję jeszcze dokupić akcesoria (kask, kurtka, etc..). Ma to być motocykl do nauki - nie jeździłem wcześniej na motocyklu więc słowo "nauka" jest tu użyte dosłownie. Nie wiem co się najczęściej przydarza w trakcie takiej nauki (upadki, obicia, porysowania?) - nie chciałbym na początek wydać sporo kasy na sprzęt, który mogę poobijać przez swoje niedoświadczenie.

Za wszelkie rady, sugestie i pomoc w podjęciu decyzji będę bardzo wdzięczny :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2020, 10:58:27 am wysłana przez wredna_penera »

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 01, 2020, 14:53:28 pm »
Na razie w jakąś 125. Piszę w "jakąś", bo zastanawiam się cały czas czy lepiej coś nowego i niedrogiego (np Benelli BN 125), czy np jakąś używaną maszynę lepszej marki (jest opcja na używaną Hondę CB 125R, która jednak i tak jest o połowę droższa od tego Benelli)

Trzeba z pewnością przymierzyć się do różnych opcji. Czasem to jest tak, że wystarczy jedynie usiąść i już się wie, że to jest właśnie dokładnie TO! Odnośnie CB 125R to muszę przyznać, że maszyna jest wręcz zaskakująca jak na sprzęt tej pojemności i wydaje mi się, że może dać mnóstwo frajdy na początek, a szczególnie podczas jazdy miejskiej, gdzie mam wrażenie można się wręcz "polansować" :naughty: Jakość wykonana również na najwyższym poziomie. Ogólnie nawet sam chętnie postawiłbym taką zabawkę w garażu do polatania wokoło komina. Co do Benelli, ja osobiście jakoś nie czuję tej marki, choć nie neguję. Jak dla mnie po prostu CB 125R wygląda jak motocykl, a BN 125 jak motorower. Z drugiej strony, cena czyni cuda. Ogólnie wybór niełatwy i chyba trzeba kierować się bardziej "sercem" niż "rozumem" ;)

Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Kazek

• 180 km/h
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 01, 2020, 15:42:19 pm »
Pytanie za ile będziesz mógł sprzedać moto po tym roku czy dwóch tzn ile straci lub może nie na wartości.

Offline AniaS

• Honda CBF 600
  • 180 km/h
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 01, 2020, 18:30:26 pm »

Na razie w jakąś 125. Piszę w "jakąś", bo zastanawiam się cały czas czy lepiej coś nowego i niedrogiego (np Benelli BN 125), czy np jakąś używaną maszynę lepszej marki (jest opcja na używaną Hondę CB 125R, która jednak i tak jest o połowę droższa od tego Benelli). Docelowo ma to być motocykl na rok, maksymalnie 2 lata, więc nie chciałbym wydawać zbyt dużo, tym bardziej, że potrzebuję jeszcze dokupić akcesoria (kask, kurtka, etc..). Ma to być motocykl do nauki - nie jeździłem wcześniej na motocyklu więc słowo "nauka" jest tu użyte dosłownie. Nie wiem co się najczęściej przydarza w trakcie takiej nauki (upadki, obicia, porysowania?) - nie chciałbym na początek wydać sporo kasy na sprzęt, który mogę poobijać przez swoje niedoświadczenie.

Za wszelkie rady, sugestie i pomoc w podjęciu decyzji będę bardzo wdzięczny :)

Hej. Jako osoba, ( do tego baba) która robiła kat. A i nigdy (podkreślam nigdy) wcześniej nie jeździła na moto polecam na razie wstrzymać się z zakupem motocykla ( oczywiście zrobisz jak uważasz). Pierwszy raz wsiadłam, jako kierowca, na motocykl na placu w szkole nauki jazdy. Początek 4 godziny na 125, później przesiadka na 600. Chodziło o to żeby załapać jak to ustrojstwo ogarnąć. Zmiany biegów, hamulce sprzęgło itp. Po przesiadce praktycznie czułam się lepiej niż na 125. Wiedziałam już o co kaman. Fakt, nauka typowo pod egzamin z jednym tylko wyjazdem poza miasto. Ale moja Czarnula jest ze mną już prawie 4 lata chociaż były osoby, które radziły, żeby przesiąść się na mniejszy model. Nie po to robiłam kat. A żeby kulać się na 125. Po pierwszym wyjeździe na własnym moto, zapisałam się na dodatkowe szkolenie ( jak już wspominałam Przemkowi) z doskonalenia techniki jazdy. Do tej pory (odpukać) żadnych poważnych kolizji. Jeśli dobrze pamiętam 3-4 typowe parkingówki (raz w offie Kalifornia stwierdził, że kąpiel błotna to to co kobiety lubią najbardziej - błąd  :pacpac: , raz w garażu - źle wyciągnięta stópka i bach - przy okazji złamane lusterko- i trzeci na dość mokrym podwórku wysypanym żużlem - zakończyło się rysami na baku i kilkoma siniakami). Do tej pory przejechałam niecałe 40 tyś km. W deszczu, mrozie, nocą, Praga, Szwecja. Miałam 35 lat jak wsiadłam na motocykl - nie kupuj 125 bo będziesz żałował. Wiedziałam, że to pierwszy motocykl i łatwo nie będzie i nie było, ale teraz czuję się na nim super. Zacznij kurs i zobaczysz co Ci lepiej pasuje.

Offline wredna_penera

• Honda NC 750S
  • 0 km/h
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 01, 2020, 18:54:36 pm »
Hej. Jako osoba, ( do tego baba) która robiła kat. A i nigdy (podkreślam nigdy) wcześniej nie jeździła na moto polecam na razie wstrzymać się z zakupem motocykla ( oczywiście zrobisz jak uważasz).

Ania, to cenna opinia, na pewno ją rozważę, dzięki.

Offline AniaS

• Honda CBF 600
  • 180 km/h
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 01, 2020, 19:36:39 pm »
Tak się rozpisałam w poprzednim poście to teraz krótko i na temat. Moim zdaniem zakup 125 jest bez sensu jeśli docelowo ma być kat A. Ja bym celowała w większą pojemność.  :thumbup:

Offline SySy

• Yamaha FZ1 Fazer GT
  • 180 km/h
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 01, 2020, 21:59:23 pm »
Cześć.

Wysłane z mojego Mi MIX 3 przy użyciu Tapatalka

Offline czarny

• HD 1200; BMW 1150 GS; BMW F800GS Adv
  • 220 km/h
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 01, 2020, 22:35:30 pm »
Tak się rozpisałam w poprzednim poście to teraz krótko i na temat. Moim zdaniem zakup 125 jest bez sensu jeśli docelowo ma być kat A. Ja bym celowała w większą pojemność.  :thumbup:

Ania ma raję, nie płaszcz się, bądź facetem i przesrań mlaskać, startuj od zaraz na kurs i basta. Nie pożałujesz.

Offline przemek0113

• TDM 900
  • 220 km/h
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 01, 2020, 23:08:08 pm »
Zrób w tej kolejności co ja.  :naughty:

1. Kup odzież
2. Kup motocykl
3. Zrób prawko
4. Ciesz się jazdą  :moto:
Życie bez motocykla jest jak życie bez zęba, można żyć ale nie będziesz się uśmiechać... :D

Offline Sparrow998

• HONDADEAUVILLE NTV 650
  • 0 km/h
  • Co się spali - nie utonie
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 29, 2020, 14:42:11 pm »
Cześć.
Tak jak pisał poprzednik
1. Kup odzież
2. Kup motocykl
3. Zrób prawko
🔥 😁