Listopada 21, 2024, 14:51:07 pm

Autor Wątek: Bory Tucholskie gdzie warto polatać.  (Przeczytany 47329 razy)

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
Odp: Bory Tucholskie gdzie warto polatać.
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 16, 2018, 21:25:38 pm »
To gdzie ja kuźwa byłem... Namiot jeszcze otwarty, więc tam mnie nie było jeszcze... I wydaje mi się że na koniec zostałem tylko z Zibim...
A nie... to Twój namiot, mój był z tyłu... To gdzie ja byłem...  :hmm:
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2018, 21:28:50 pm wysłana przez Viniu »
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline konrad

• Ténéré 700
  • Administrator
  • 220 km/h
    • c-moto.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 17, 2018, 00:33:24 am »
KSD wymieszał zdjęcia z dwóch wyjazdów ;) Na pierwszym byliśmy tylko zibi, KSD, ja i kilka zastępów harcerzy. A na drugim byłeś jeszcze Ty a zamiast harcerzy jacyś żeglarze.

Offline motovaradero

• Tenere T7
  • 220 km/h
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 17, 2018, 07:13:36 am »
Warto zobaczyć Wioskę Borowiacką Krąg znajduje się ok 3 km od drogi łączącej Czersk ze Śliwicami , kolejne ciekawe miejsce np. Na nocleg to Grzybek koło Osia, polecam trasę od Śliwic przez Rosochatkę , Zwierzyniec, Rzepiczna do Legbąda a później do Fojutowa, kolejna ciekawa droga to na wschód od Fojutowa wzdłuż Kanału Brdy (drogi udostępnione dla ruchu samochodowego) :)

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

Offline vlad

• 220 km/h
  • Naczelny Gawędziarz
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 17, 2018, 09:37:35 am »
Chłopaki, trochę rozpędziliście się z tym polecaniem tras do przejechania. Jadąc częścią z nich nie obędzie się bez rycia ściółki leśnej, dróg przeciwpożarowych, prywatnych łąk, rozbijania na dziko namiotów i tym samym niszczenia leżącego na ziemi igliwia i zgniłych, po zimie, liści  ;) - to było trochę złośliwe w nawiązaniu do innego wątku  ;) ;) ;)

Offline motovaradero

• Tenere T7
  • 220 km/h
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 17, 2018, 09:38:50 am »
 :laie: :laie:

Offline MattZab

• GSA
  • 80 km/h
  • **
  • I'm a petrolhead and ready to plunder.
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 17, 2018, 10:57:42 am »
O świetnie to może pokażesz mi gdzie to jest?

Chłopaki, trochę rozpędziliście się z tym polecaniem tras do przejechania. Jadąc częścią z nich nie obędzie się bez rycia ściółki leśnej, dróg przeciwpożarowych, prywatnych łąk, rozbijania na dziko namiotów i tym samym niszczenia leżącego na ziemi igliwia i zgniłych, po zimie, liści  ;) - to było trochę złośliwe w nawiązaniu do innego wątku  ;) ;) ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline soniq2

• Honda Africa Twin Adv. Sports, BMW 1250 Adventure
  • 120 km/h
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 17, 2018, 11:51:24 am »
Dzięki za podpowiedzi. Naprawdę skorzystałem z kilku i mam ustaloną trasę. Kilka punktów widokowych, zamek, kilka jezior. Wszystkiego nie jestem w stanie obejrzeć za jednym razem.

Gdyby ktoś był zainteresowany to z przyjemnością wyślę plik gpx. z wyznaczoną przeze mnie trasą. Oczywiście może ona ulec zmianie na bieżąco, gdyby okazało się, że trzeba jeździć tam gdzie nie wolno. Z mapy niewiele widać, a dane czasami muszą być korygowano w konfrontacji z rzeczywistością.

Trasa wiedzie z miejscowości Trzemeszno do Swornychgaci, Potem ze Swornychgaci do Borska zahaczając o kilka punktów wartych obejrzenia. Dwa zamki, Wiatrak, dom do góry nogami i kilka punktów widokowych. Starałem się dopasować drogi na obszarów leśnych, ale sami wiecie jak to jest wyznaczać trase z linijek na mapie.

Z Borska będzie już przelot dop Bydzi więc tutaj coś znajdzie się na szybko....

PS. Panowie dajcie już spokój z tymi siółkami i innymi gównami. Ustalone, że każdy jeździ jak chce i gdzie chce i koniec tematu.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2018, 11:54:00 am wysłana przez soniq2 »

Offline outsider

• 220 km/h
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 17, 2018, 12:17:08 pm »
Gniewko, jeśli mogę coś podpowiedzieć, to skansen w Szymbarku (który jest oczywiście jak najbardziej wart odwiedzenia, super miejsce) trzeba omijać dużym kołem w dni wolne od pracy - są tam wtedy takie tłumy, zarówno z 3miasta, Bydgoszczy Torunia jak i bliższych okolic, że jak przyjedziesz i zobaczysz te tasiemcowe kolejki to od razu Ci się odechce. A szkoda by było, bo naprawdę warto tam pooglądać nie tylko dom na głowie, ale i muzeum Sybiraka i inne atrakcje.
A co do "każdy jeździ tak jak chce" to sam widzisz, że zawsze znajdą się tacy którzy skręcą problem nawet tam, gdzie go nie ma i nigdy nie było.
Mam nadzieję, że zrobisz super trasę po Borach, to świetne miejsce na majową szwendaczkę - zarówno wokół Śliwic jak również w okolicach Brus mam dużo rodziny bo stamtąd pochodzą moi dziadkowie, więc jako dzieciak (czyli dawno, dawno temu) spędzałem tam w wakacje wiele czasu i do dziś lubię sobie po prostu pojeździć w tych okolicach.
Rób dużo zdjęć i to koniecznie z Afryką na pierwszym planie  :thumbup:

Offline soniq2

• 120 km/h
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 17, 2018, 12:29:07 pm »
Gniewko, jeśli mogę coś podpowiedzieć, to skansen w Szymbarku (który jest oczywiście jak najbardziej wart odwiedzenia, super miejsce) trzeba omijać dużym kołem w dni wolne od pracy - są tam wtedy takie tłumy, zarówno z 3miasta, Bydgoszczy Torunia jak i bliższych okolic, że jak przyjedziesz i zobaczysz te tasiemcowe kolejki to od razu Ci się odechce. A szkoda by było, bo naprawdę warto tam pooglądać nie tylko dom na głowie, ale i muzeum Sybiraka i inne atrakcje.

Hmmm.... będzie problem, bo wtedy faktycznie wychodzi mi o ile się nie mylę, chyba piątek na ten Szymbark. Jak mówisz może być ciężko, Zobaczę jak podjadę na miejsce. Jak będzie "korek" jak mówisz, dam sobie spokój i przerzucę sobie to zwiedzanie na inny termin. Szkoda, fajnie byłoby zobaczyć - jazda jazdą, ale dobrze jest od czasu do czasu rozprostować kości i zobaczyć coś ciekawego.... Dzięki Outsider za podpowiedź... :notworthy:

Rób dużo zdjęć i to koniecznie z Afryką na pierwszym planie  :thumbup:

Nie inaczej... po to jest sprzęcior w plecaku i do jeżdżenia...  :naughty:
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2018, 12:31:27 pm wysłana przez soniq2 »

Offline outsider

• 220 km/h
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 17, 2018, 12:33:33 pm »
Może w piątek nie będzie jeszcze tak źle, bo piątek to dopiero weekendu początek  :laie: - a może tylko ja tak trafiłem pechowo. W każdym razie miejsce jest dość popularne ale i ciekawe, więc zobaczyć warto.  :oki:

Offline motovaradero

• Tenere T7
  • 220 km/h
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 17, 2018, 12:36:08 pm »
Miejsce faktycznie zacne, to jak tam będziecie to jeszcze warto zobaczyć skansen we Wdzydzach Kiszewskich  :thumbup: i oczywiście wejść na Wieżycę na której jest platforma widokowa z widokiem na znaczną część Kaszub

Offline vlad

• 220 km/h
  • Naczelny Gawędziarz
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 17, 2018, 14:51:39 pm »
Potwierdzam, że skansen w Szymbarku w weekend to porażka.

Offline roy2902

• 20 km/h
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 08, 2018, 10:47:21 am »
Przepraszam, że tak na szybko i niedbale, ale w temacie, to pochwalę się jaki numer odwaliłem w trzy majówkowe dni.
Numer, ponieważ w moto jest to mój pierwszy motocykl po 20 latach, a to była moja pierwsza długa trasa. Od miesiąca krążąc po okolicach trochę się rozgrzewałem. Ale mówię sobie: nie można nie wykorzystać majówki do tego co naprawdę chce się na moto robić. No to mówię dziewczynie: słuchaj przejedziemy się na wycieczkę. Wolałem jej nie mówić że na parę dni, bo by się przestraszyła. Postanowiłem zastosować wybieg psychologiczny i zobowiązać ją inwestycją w ciuchy. Rano kupiliśmy komplet ciuchów i po południu był już wyjazd. Zabraliśmy nic. Prawie nic. Wszystko w tych szpanerskich sakwach się zmieściło. Dokąd? To właśnie miało okazać się w trasie. Postanowiłem jedynie tyle, że pojedziemy na Kaszuby, bo to jest najbliższy chwalony na różnych blogach punkt dla motocyklistwów. Mówię, pojadę więc. Właściwie to chodziło mi po głowie Wilno, ale stwierdziłem że może być za daleko, słabo znam mój motór i jeszcze mi się tam zepsuje.
Drugie założenie to niespieszna jazda dla przyjemności, tak by podziwiać wszystko w czasie jazdy. Ja nie lubię oglądać muzeów itd, nudzi mnie to. Wolę patrzeć na ładne dziewczyny przy drogach no i przyrodę, słońce, restauracje itp. Bez spiny. Kolejne założenie: unikanie szybkich dróg, co by nas tam nie rozjechali. Ja pyrkadłem wolno jeżdżę.
Mówię: w bory ale drugą stroną Wisły. Więc przez Ostromecko na Grudziądz jechałem. Są tam fajne Agro widoki, lubię tę drogę. Mój pasażer był pierwszy raz na motocyklu. Jazda na Fordon po mieście i lekkie przeciwskręty za OStromeckiem wzbudziły u niej pewien niepokój. W Grudziądzu tankowanie. no i pytanie pasażera: no to co, powoli wracamy do Bydgoszczy? Powiedziałem, że cały czas wracamy, ale nasza droga przewiduje co najmniej trzy dni powrotu :) Pojechaliśmy na zachód. Jeżdżę bez nawigacji. Czasem tylko zdjemuję kask i nosem ustalam czy kierunek jest dobry, czy pachną ryby z Mylofu... No i tak jedziemy 35-40mil na h. Wjeżdżam na jakieś leśne nieutwardzone drogi, potem jakieś ultra dziurawe asfalty. Fajnie. Fajnie bo w końcu normalna droga. Jedziemy na nocleg w okolice Mylofu do znajomego, który tam ma działkę. To znaczy on nie wiedział, że będziemy. Było już ciemno i nie mogłem zlokalizować jego domu. To dzwonię do niego żeby powiedział gdzie mieszka bo na herbatę chciałem wpaść :) Plan B przeidywał hotel w Chojnicach. No ale kumpel odebrał. No i zrobiła się impreza, do rana. Po południu i kosztowaniu jesiotrów ruszyliśmy w drogę.
Chciałem przejechać przez szeroko pojęty teren Wdzydzów i takoż zrobiliśmy. Ale z trasy nie było czego podziwiać. Chyba piękno tych terenów widać przy samych jeziorach, z kempingów. A mnie się tam nie chce z motoru schodzić.
No to jedziemy do Kościerzyny. Generalnie postoje robimy często, na czuja tankuję kiedy trzeba. Przeważnie wlewam koło 5l benzyny i zawsze czarna kawa. No i jedziemy do Szymbarku  żeby pojechać tą słynną trasą przez Ostrów. W Szymbarku nic nie zwiedzałem, jakieś długie deski itd, odwrócone domy, zostawiam to dla dzieci.  Był wczesny wieczór i wjechaliśmy na tę trasę w lewo za Szymbarkiem na Ostrów. Długa jazda w fajnych serpentynach. Piękna pogoda. Ładne widoki, jakby górskie, piękne wioski, zapachy grila. Harleyem wspaniale się kruzuje po tym. Praktycznie cały czas na jednym biegu. LEkkie zwolnienie przed zakrętem i potem liniowe oddanie mocy przy wyciąganiu z zakrętu, niskie obroty a on ciągnie. Czysta przyjemność. Do tego służy właśnie ta maszyna.
Na końcu tej trasy przed drogą E20, byłem już w zasadzie zmęczony, miałem dość. Dojechaliśmy do Gdańska. Hotel. Na drugi dzień do znajomych na krótką wizytę. No i decyzja o powrocie do Bydgoszczy. A1 to nie dla mnie. Szybko zjechałem na E91, której też trochę się bałem, ale okazało się, że z nieokreślonych powodów był to jeden z lepszych punktów podróży. Północne odcinki tej drogi przy tej pogodzie dały niezwykłe wrażenia i to chyba lepsze niż na tej sławnej kaszubskiej dordze. Co ciekawe, moja dziewczyn miła podobne wrażenia. Dlaczego tak się dzieje? Nie wiem. Ale po części ze względu na fajne postoje. Wielu motocyklistów. W pewnym momencie miałem wrażenie, że jest jakby święto motocyklistów okupujących tę drogę.
Po E91 jechaliśmy do 60 mil, czasem 75. Generalnie bardzo ostrożenie i zachowawczo. wyszło nam 650km w trzy dni.

Musiałem tak postąpić. Gdybyśmy pojechali na krótką trasę, w pamięci pasażera pozostałby strach. Długa trasa była terapią wypalającą lęki strachy i diabły. Na drugi dzień wyspaliśmy się i nieśmiałe pytanie: nie myslisz o tym samym co ja? Żeby gdzieś pojechać? W odpowiedzi słyszę: to kiedy?
« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2018, 10:55:34 am wysłana przez roy2902 »

Offline soniq2

• 120 km/h
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 08, 2018, 12:17:43 pm »
Roy . Fajny opis . Czułem jak bym jechał razem z Tobą. Mam nadzieję, że mój wypad bedzie też tak relaksacyjny, tym bardziej że co raz bardzie preferuje prędkość przelotową o której opowiadasz.

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 08, 2018, 12:26:58 pm »
Informacyjnie: bez zdjęcia się nie liczy  :naughty:
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks