Listopada 21, 2024, 11:27:09 am

Autor Wątek: Skansen Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu - 60 hektarów folkoru  (Przeczytany 18567 razy)

Offline qbazinho

• fz6
  • 180 km/h
Dzisiaj znajoma wrzuciła link na fb i postanowiłem się podzielić z wami news'em jak i może zainspiruje to co niektórych i się zgadama na wyjazd do Muzeum Wsi Mazowieckiej :-)

Wątek tego miejsca chyba nie był poruszany - przynajmniej wpisałem w wyszukiwarkę i nie znalazłem nic o tym miejscu.

Powodem dla którego postanowiłem zrobić ten wpis jest możliwość tam pojechania ale także laury jakie dostało to miejsce w konkursie Best for School Travellers in Poland 2017. Co prawda for schools ale zawsze.. ;p

Kilka informacji, potem kilka fotek i link do źródła - miłego "czytanio-oglądania" :-)

Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu uznano za najbardziej interesujący skansen w Polsce. Podczas blisko czterech miesięcy trwania akcji głos oddało kilka tysięcy czytelników portalu.

Skansen w Sierpcu
Wizyta w Muzeum Wsi Mazowieckiej to prawdziwa podróż do przeszłości, zaskakujące odkrycia, a przede wszystkim inspirujące spotkanie z rodzimą historią oraz obrzędowością wsi mazowieckiej przełomu XIX i XX w. do tego zróżnicowana i bogata oferta muzealnej szkoły, wystawy oraz imprezy plenerowe.

Serdecznie zapraszają  ;D do odwiedzania muzeum i odkrywania folkloru Mazowsza. Dla każdego może to być prawdziwa podróż w czasie do świata zapomnianych tradycji, obrzędów, wierzeń i rzemiosł.

Zdjęcia

Przyznać można, że miejsce jest bajeczne, nieprawda?

Dojazd do Sierpca jest dość spoko. Oczywiście proponuje przez Golub-Dobrzyń - zgarniecie mnie po drodze  :fun:. Chciaż powrót można zrobić przez CGD :-) Kilometrowo wychodzi praktycznie to samo a nie jedzie się krajową tylko mniej ruchliwymi drogami przez CGD Rypin. Droga jest dobrej jakości poza małym odcinkiem za golubiem w stronę rypina.

link o mapy: https://goo.gl/Aip4Wn

źródło http://mwmskansen.pl/ i https://goo.gl/ccKAhq

p.s. nie jest to artykuł sponsorowany, nic mi za to nie płacą, żaden z mich członków rodziny tam nie pracuje  :P

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
Odp: Skansen Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu - 60 hektarów folkoru
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 22, 2018, 22:38:55 pm »
Pięknie!  :drool:
Trzeba będzie się tam przejechać :)
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 22, 2018, 22:55:58 pm »
Byłem tam w liceum, ale jakoś nie zapadło mi w pamieć. Bardziej pamietam browar w Sierpcu
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline cez

• 120 km/h
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 23, 2018, 20:30:56 pm »
Byłem w ubiegłym roku. Podobało mi się. Polecam jako ciekawe miejsce na rodzinny wypad. Szczególnie późną wiosną/ wczesnym latem.

P.S.
Tego samego roku byłem też (przy okazji wycieczki do Kłodawy) w Kujawsko-Dobrzyńskim Parku Etnograficznym. Oddział Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej - podobne klimaty. Tam jednak dużo gorzej niż w Sierpcu. Chaty są pozamykane i otwierane tylko przez przewodnika. Nie polecam.
Cezary aka "Cez"
CF Moto Cforce 1000

Offline Mamut

• 180 km/h
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 23, 2018, 20:46:04 pm »
Chętnie, ale chiński junak za wami nie nadąży.  |:(

¸.··...·´¯¯`·.¸¸¸.·´¯¯¯`·.
    __[]__.-==-¸ _______  _______  _..._           _______ 
   {""""     []|[" " "'"]['""'"""][' '  ] _______ ['""'"""]
   /_OO======OO''OO---OO''OO---OO''OO-OO''OO---OO''OO---OO'

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 23, 2018, 20:56:57 pm »
Chiński Junak nie będzie najwolniejszym sprzętem specjalnej troski jaki już tu w grupach jeździł  :fun:
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.