Grudnia 22, 2024, 08:54:49 am

Autor Wątek: fazer fz6 do któego serwisu? + zdjęcie  (Przeczytany 33965 razy)

Offline PIOTREK

• CBR 600 F3
  • 80 km/h
  • **
Odp: fazer fz6 do któego serwisu? + zdjęcie
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 19, 2017, 23:20:09 pm »
Może to tylko sprężynka od mechanizmu dźwigni zmiany biegów?
Żeby ją wymienić i tak trzeba otworzyć silnik  :crybaby:

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 19, 2017, 23:59:34 pm »
Jak to czytam to mam wrażenie, że się troszkę wkopałeś albo Ciebie wkopali z tym moto.

Czy kupowałeś maszynę z zapiskiem, że jest wolna od wad ukrytych? Czy sprzedający o ile był to zawodowy handlaż udzielił gwarancji? Bo ja bym się na twoim miejscu zaczął zastanawiać nad odstąpieniem od umowy jeżeli się okaże, że skrzynia jest zarżnięta.
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline qbazinho

• fz6
  • 180 km/h
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 20, 2017, 09:22:28 am »
@Wilek @Derkoś @Piotrek i reszta w wątku

bardzo możliwe, że ją katował. Generalnie sprzedający osoba prywatna - nie handlarz - zapewniał mnie że motocykl jest w świetnym stanie technicznym. Potem wyszło u Cerobla co nieco ale okazało się, że stan motocykla nie jest zły zatem zdecydowałem się na kupno i negocjacje ceny. z 9800 spadło na 8350 ponadto później odkryłem, że sprzedający kupił ją za 9000. Sprzedający mówił, że dbał o nią technicznie ale papierów nie ma na nic w sumie ponadto jak Adam z Cerbola o coś tam pytał i mówił, że warto było zrobić i czemu nie zrobiłeś - cisza.. Motocykl naprawial mu jakiś znajomy czy coś..
Jest prawdopodobieństwo że nawet jak się jedzie z motocyklem do warsztatu ale bez dobrego znajomego co doradzi i tak można się wkopać.. ? jest taka szansa, że to mój przypadek

Czy jak otworze silnik to skasuje mnie mechanik za to nie wiem 1,5 tysiąca? i się okaże ze do wymiany jest cała skrzynia biegów to co na moim miejscu byście zrobili? zapłaciłem za motocykl 8350 nie po to by teraz wkładać 5 tysięcy. Co innego jakby była to yamaha r1 rn19 lub 22 za 20 lub 30k.. Nawet jeśli zainwestuje w fz6 powiedzmy te 4-5 to czy później sprzedam ją za 8350+ koszt naprawy tj 4-5 tysięcy czyli za około 12-13?

@Duch

będe w domu po pracy zajrzę w umowę, sądzę, że ten zapis powinien być gdyż komponując ją robiłem syntezę kilku umów by była na tiptop. Jeśli ten zapis jest to przynajmniej zadbałem o strone prawną bo o techniczną? wybrałem podobno jeden z lepszych serwisów w Poznaniu a wyszło średnio jeśli potwierdzi się kosztowna naprawa..

Offline alien19999

• Aprilia Pegaso 650, Suzuki DL650
  • 300 km/h
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 20, 2017, 12:45:19 pm »
Ja bym proponował silnik używany, koszt około 2000zł oczywiście taki z gwarancją. I przekładka silnika. Masz rozwiązane większość problemów.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

A. Einstein ~ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi"

Offline siwens

• Brak
  • 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 20, 2017, 13:21:24 pm »
8350 za fz6 pierwszej generacji w dodatku do remontu to wg mnie bardzo wysoka cena, jak włożysz w niego nawet 5 tysięcy to nie ma co liczyć że ktoś więcej niż 10k Ci zapłaci. Niestety nigdy nie można liczyć że wszystkie modyfikacje, naprawy, etc się kiedykolwiek zwrócą.
Ja chciałem sprzedać CBF 600 2006 rok w stanie niemal idealnym za 8 tysięcy i chętnych nie ma..

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 20, 2017, 13:40:21 pm »
Możesz spróbować zrobic jeszcze tak, że pojedziesz na dokładny przegląd (Wilmat czy inny serwis) i dostaniesz ocenę stanu technicznego na piśmie oraz kosztorys naprawy (opisz serwisowi wszystkie zauważone problemy, szczególnie te że skrzynią biegów). Mając to, będziesz wiedział na czym stoisz, a przede wszystkim proponował bym z tym zgłosić się do sprzedającego w celu negocjacji warunków zakupu związku z poważną wadą ukrytą. Jeśli jest w porządku, to powinien zareagować rekalkulujac cenę sprzedaży o chociażby część kosztów naprawy (np 50% kosztów naprawy). Zawsze warto rozmawiać. Jeśli byś się na to zdecydował, możesz też wcześniej poinformować sprzedawcę o problemie i o tym że kierujesz sprzęt na dokładną analizę techniczną.

P.S. Włożonych pieniedzy na remont nigdy nie odzyskasz. Teraz tylko kwestia kalkulacji co zrobić. Jeśli się dogadasz ze sprzedającym i zrobisz te wszystkie naprawy, to z dużym prawdopodobieństwem będziesz się cieszył z tego motocykla wiele kolejnych lat :)
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 20, 2017, 13:48:49 pm »
Jeszcze jest opcja braku rosądku tylko miłości do maszyny. Jeżeli uczucia są ważniejsze to rób remont i się ciesz  :) Ja wydałem 11 000 w naprawy i remonty na motocykl który nie jeździ i nie żałuję  :) wszystko to kwestia podejścia.
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline Siara

• Yamaha BT 1100 Bulldog
  • 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 20, 2017, 14:49:55 pm »
Jeszcze jest opcja braku rosądku tylko miłości do maszyny. Jeżeli uczucia są ważniejsze to rób remont i się ciesz  :) Ja wydałem 11 000 w naprawy i remonty na motocykl który nie jeździ i nie żałuję  :) wszystko to kwestia podejścia.

Kosztowny przycisk do papieru - kto bogatemu zabroni :) :ricky:

Offline bartez

• XT 660R ,
  • 180 km/h
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 20, 2017, 16:36:52 pm »
ale tu sie coś nie zgadza moim zdaniem- ktoś tu kręci. Wynik z hamowni ponad 100KM gdzie fazer ma chyba 98, czyli bardzo dobrze; silnik zdrowy. Pisze dalej, że w silniku nie pali jeden gar to skąd ten wynik 100KM? z 3ech cylindrów?( aha dobra doczytałem ze niby na wolnych jest ten problem)

Po drugie jak taki dobry serwis to czemu pisze "cefkofajka" jak wiemy( z forum- problem fazer) że fazery mają dwie tradycyjne cewki i 4 tradycyjne fajki.

przy 59 tys wymiana rozrządu? raczej wątpie. Z tym wyskakującym biegiem to dziwna rzecz bo przeważnie co sie słyszy,to to, że na 2gim biegu jak sie odkreci to potrafi wyskakiwac na "luz"a nie na pierszym....

ja bym oddał jeszcze raz do jakiegoś innego serwisu....

Offline alien19999

• Aprilia Pegaso 650, Suzuki DL650
  • 300 km/h
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 20, 2017, 17:04:03 pm »
ale tu sie coś nie zgadza moim zdaniem- ktoś tu kręci. Wynik z hamowni ponad 100KM gdzie fazer ma chyba 98, czyli bardzo dobrze; silnik zdrowy. Pisze dalej, że w silniku nie pali jeden gar to skąd ten wynik 100KM? z 3ech cylindrów?( aha dobra doczytałem ze niby na wolnych jest ten problem)

Po drugie jak taki dobry serwis to czemu pisze "cefkofajka" jak wiemy( z forum- problem fazer) że fazery mają dwie tradycyjne cewki i 4 tradycyjne fajki.

przy 59 tys wymiana rozrządu? raczej wątpie. Z tym wyskakującym biegiem to dziwna rzecz bo przeważnie co sie słyszy,to to, że na 2gim biegu jak sie odkreci to potrafi wyskakiwac na "luz"a nie na pierszym....

ja bym oddał jeszcze raz do jakiegoś innego serwisu....
A to nie doczytałem że 1 bieg wyskakuje, myślałem, że 2. To coś niemożliwe :/

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

A. Einstein ~ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi"

Offline PIOTREK

• CBR 600 F3
  • 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 20, 2017, 21:39:40 pm »
Podjedź na diagnozę do serwisu Yamahy na Modrzewiowej w Bydgoszczy,
 tylko umów się najpierw telefonicznie,
bo pewnie dużo roboty teraz mają.
Leon też dobrze ogarnia.
Mnie to wygląda na usterkę mechanizmu
 zmiany biegów i samopowrotnika  lub blokady
wodzika

Offline martinez

• BMW k1200R Sport
  • 300 km/h
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 21, 2017, 00:17:24 am »
to już wiesz czemu tyle dało radę urwać z ceny. Może  sprzedający wiedziało kosztach i szybko się pozbył moto. Sprawdz kiedy go kupił -ile czasu go miał. Skonsultować się warto z jakimś prawnikiem pokazując mu umowę , może da rade coś zrobic z zwrotem lub udziałem w kosztach. Ale przedtem najlepiej sprawdzić w dobrym warsztacie co go konkretnie boli.

Offline qbazinho

• fz6
  • 180 km/h
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 21, 2017, 11:32:08 am »
@martinez

z ceny urwano kwotę wyceny napraw zaproponowana przez serwis Cerbola. Jako że cerbol wycenił naprawę łącznie z tym garem. Na ten etap wszystko się zgadza. Cerbol wspomniał ( pisząć cerbol mam na myśli zakłąd nie właściciela ) że nie podoba mu się sprzęgło ale nic więcej. Nie pamiętam by coś o skrzyni biegów było mówione na 99 procent nie było.

@piotrek
dzięki za polecenie serwisu. Intuicyjnie i z info z forum z tego tematu polecono mi też Wilmat. Mam do niego 40 km do bydzi ze 100km więc raczej wybrałbym się do Wilmatu. Nie wiem czemu teraz mają mało klientów bo wszedzie serwisy zawalone a mi serwisant mówi "to co za tydzień, umawiamy się?" wiec Wilmat dobry ale klientów brak?

@bartez
serwisował u Cerbola mi niejaki Adam. nazwiska nie znam zbieżność z imieniem właściciela przpadkowa. Nie wiem na ile to jest kompetentny i merytoryczny gościu lecz na spotkanie się spóźnił z godzine i wyglądał jakby imprezował z tydzień :-) aczkolwiek odniosłem wrażenie, że zna się na rzeczy..
to rozrządu nie wymieniać? mój przebieg 41k.

@duch
pieniążki na naprawę bym miał acz to ku**a dość mocno zaboli no i sam fakt, że sprzedający zapewniał mnie że motocykl jest na tip top potem wyszła kupa u cerbola a teraz to już nie wiem jak tą sytuacje nazwać :-), ten właściciel to ma zacięcie sportowe, zamienił na gixxa jak mi sprzedał fz6. Napisał mi że w swojego kupionego włożył 4900 w naprawę. Ogólnie polubiłem pacjenta, szczerze, tym bardziej że to taki znajomy z widzenia dobrego przyjaciela z poznania. Więc coś tu nie gra.. Może ja rozwaliłem tą skrzynie? lol. Dodam że jeżdzę bardzo wolno gdyż jestem, no powiedzmy rozsądnym i początkującym adeptem tego świata jednośladów.

@KSD
tak chyba zrobię. Pojadę do Wilmat, zastosuję się do twoich uwag. Jest to oragnizacyjnie najszybsze do zrobienia i z zaproponowanych sugestii w wątku chyba też ( może obok innych równie pomocnych jak Twój ) dobre rozwiązanie

@siwens
polowałem na fz6 z pół roku. za 13900 poszła w kilka dni pewna czarna od kobiety z przebiegiem 18k. moze coś utargował kupujący. Ja byłem w kolejce miałem ogladać w poniedziałek a sprzedała się w 2 dni w sumie. Stan pewnie perfect ponadto miała wydech leo vince + ledowe światła. Mam to ogłoszenie gdzieś w archiwum "zescreenshotowane" z telefonu. motocykl kupiłem na lat kilka for sure zatem warsztat, Kuba.., warsztat..

@alien199999
na silnik używany z moja wiedza i organizacja, a tym bardziej z brakiem obecnie czasu - chyba nie do zrobienia

Ogólnie jakbyście chcieli zobaczyć moto-pacjenta i rzucić okiem z ciekawości + pogadać chętnie podjadę sprzętem na warsztat ASCM :) swoją drogą chce tam podjechać przybić pione podziekować za szkolenie z elektryki, jakiś mały gift zostawić w ramach uznania dla organizatorów i prowadzącego ;]  ^_^

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 21, 2017, 11:45:12 am wysłana przez mirek »

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 21, 2017, 12:30:55 pm »
Jutro pewnie będziemy na ASCM tak od 11 godziny, jest kilka rzeczy do zrobienia :)

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 21, 2017, 14:29:06 pm »
No tip top to chyba do warsztatu w Twoim przypadku ;/ ja mam za sobą kupno dwóch moto i w żadnym z nich nic nie robiłem odpukać. Do wilmatu możesz oddać, i ja bym też zaznajomił się z umową i jakimś prawnikiem i telefon do byłego właściciela zeby cenę renegocjować. Tylko szybko żeby nie było, że dzwonisz po 2 miesiącach. Skoro mówisz że jakis rajdowiec to moze dojechał tą skrzynie