Grudnia 22, 2024, 09:23:21 am

Autor Wątek: fazer fz6 do któego serwisu? + zdjęcie  (Przeczytany 33967 razy)

Offline qbazinho

• fz6
  • 180 km/h
fazer fz6 do któego serwisu? + zdjęcie
« dnia: Kwietnia 19, 2017, 09:07:17 am »
Cześć !!

Zanim przeczytam wątki o serwisach w Toruniu ( i okolicy ) opisanych na forum prosze o doradztwo gdzie byście na  moim miejscu sie udali by zrobic następujące rzeczy

serwis zawieszenia przedniego - leci
jest szarpanie na wolnych obrotach
nie chodzi jeden gar / cylinder
łożysko cewki? jest cos takiego? tak mam napisane - załączam zdjęcie
świece
łańcuszek rozrządu
serwis **** - tutaj nie moge sie rozczytać
regulacja dźwigni zmiany biegów - ew. wymiana
sprzęgło + gaz - serwis

+
jak odkręcam na jedynce to wrzuca mi po chwili na większych obrotach luz podobno to coś poważnego może byc..

ZAPOMNIAŁEM DODAĆ
wymiana płynów + założenie grzanych manetek ( z tym z checia podjade do warsztatu cmoto wole odwdzięczyć sie wam w postaci jakiś soków napojów ciastek etc niż płacić za to komuś obcemu last but not the least zrezygnowałem z zlaozenia manet grzanych samemu :-) )

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 19, 2017, 09:14:32 am wysłana przez qbazingho »

Offline JarekAT

• XRV750 LC4 XRV750 LC8 XRV750 K100 XL600LM
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
Odp: fazer fz6 do któego serwisu? + zdjęcie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 19, 2017, 09:25:38 am »

serwis **** - tutaj nie moge sie rozczytać

serwis linek

Offline alien19999

• Aprilia Pegaso 650, Suzuki DL650
  • 300 km/h
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2017, 09:28:24 am »
Fajka cewki a nie łożysko cewki.
A. Einstein ~ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi"

Offline alien19999

• 300 km/h
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 19, 2017, 09:45:58 am »
Łańcuszek rozrządu 300zł, a prowadnice?
Wyskakujący bieg to problem. Zwłaszcza finansowy. Trzeba pruć silnik i robić skrzynię biegów. Prawdopodobnie uszkodzone sprzęgło kłowe, czyli do wymiany zębatki.
A. Einstein ~ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi"

Offline qbazinho

• fz6
  • 180 km/h
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 19, 2017, 10:04:37 am »
Wyskakujący bieg to problem. Zwłaszcza finansowy. Trzeba pruć silnik i robić skrzynię biegów. Prawdopodobnie uszkodzone sprzęgło kłowe, czyli do wymiany zębatki.

:(

nie ma co pytanie tylko jaki serwis. By zrobili dobrze za rozsądną cenę bo w Wilmacie podczas rozmowy telefonicznej odniosłem wrażenie że jest dość drogo ale mogę się mylić. KSD poleca Wilmat, ktoś inny robił GS i tez pod względem technicznym było wszystko ok.

Offline alien19999

• 300 km/h
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 19, 2017, 10:48:23 am »

:(

nie ma co pytanie tylko jaki serwis. By zrobili dobrze za rozsądną cenę bo w Wilmacie podczas rozmowy telefonicznej odniosłem wrażenie że jest dość drogo ale mogę się mylić. KSD poleca Wilmat, ktoś inny robił GS i tez pod względem technicznym było wszystko ok.

Słuchaj naprawa skrzyni biegów to koszt samych części 2000zł do tego dochodzi robocizna. Nigdzie ci tego tanio nie zrobią.
Chcesz dobrze to oddaj do wilmatu, tylko kwestia czy będzie ci się to opłacało.
Załóżmy, że wilmat weźmie za robotę 1000-1500zł
Zrobi ci wszystko co chciałeś a więc koszt masz:
Skrzynia 2000zł
reszta pierdołek 1000zł
robocizna 1000-1500zł
więc ogólny koszt to 4000-4500zł w tym koszt samej naprawy skrzyni to co najmniej 2000zł
może warto pomyśleć nad używanym silnikiem.

Największy koszt w tym wszystkim, to naprawa skrzyni biegów. Niestety cały silnik musi być rozłożony. Koszt samych zębatek też jest dość wysoki i można je kupić tylko oryginalne, na zamówienie.

Nie chcę żebyś mnie źle zrozumiał, po prostu chcę żebyś się dobrze nad tym zastanowił.

Nie wiem, z którego roku masz FZ6.

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 19, 2017, 10:55:46 am »
Alien mądrze gada. Zastanów się.

Offline qbazinho

• fz6
  • 180 km/h
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 19, 2017, 11:25:58 am »
Ręce mi opadły

Aż dziwne że to nie wyszło podczas testów u Cerbola

Bo ja na nim zrobiłem w tym sezonie 700 km. A przebieg ma 41121

yamaha jest z 2006 roku. polski salon.

Offline Szymek

• 120 km/h
  • Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, kup R1, przejedź się!
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 19, 2017, 11:38:43 am »
ja w swojej pierwszej R1 regenerowałem skrzynie i hulała aż miło :)
nie straszcie kolegi takimi kosztami bo można to taniej zrobić a wy proponujecie mu cały silnik...poważnie? i jak sprawdzisz czy ten silnik jest w dobrej kondycji? może się okazać, że jest w gorszej niż ma i będzie zonk.
Lepiej kupić używaną skrzynie bo łatwiej sprawdzić jej stan.

Pozdro
Szymek

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 19, 2017, 11:46:03 am »
Szymek pewnie, jak robisz sam. Jednak jak działasz w oparciu o siłę najemną sprawa wygląda inaczej. Kupno używanej skrzyni to też loteria.

Offline alien19999

• 300 km/h
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 19, 2017, 11:52:33 am »
nie straszcie kolegi takimi kosztami bo można to taniej zrobić a wy proponujecie mu cały silnik...poważnie? i jak sprawdzisz czy ten silnik jest w dobrej kondycji? może się okazać, że jest w gorszej niż ma i będzie zonk.

Pozdro
Szymek

Szymek dobrze wiesz, że FZ6 miały problem ze skrzyniami. Lepiej kupić oryginalne koła i też będzie hulało, gorzej, że trzeba kupić komplet uszczelek, i na pewno jeszcze parę rzeczy, które wyjdą po drodze. Jak już jest rozebrany silnik, to dobrze wymienić uszczelniacze i sprawdzić stan łożysk.
Można zrobić po taniości ale robiąc samemu. Jak dajesz do serwisu to lepiej zrobić to porządnie, inaczej naprawa nie ma sensu.

Offline siwens

• Brak
  • 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 19, 2017, 12:29:18 pm »
Jedno jest pewne, ten kto Ci na tej karteczce wypisał te koszty to ma średnie pojęcie o cenach serwisowania motocykli. Robocizna 400 zł to lekki śmiech, za regulacje gaźników i zaworów bierze się teraz pińcet ;)

Masz tu numer Planti- 505 058 859
Zadzwoń do tego chłopaka. Zapytaj czy podejmie się takiej roboty. Jeśli się zgodzi to zrobione będzie to na pewno bardzo dobrze.

Jak zadzwonisz daj znak co Ci powiedzial.

Offline Szymek

• 120 km/h
  • Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, kup R1, przejedź się!
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 19, 2017, 12:45:08 pm »
Szymek pewnie, jak robisz sam. Jednak jak działasz w oparciu o siłę najemną sprawa wygląda inaczej. Kupno używanej skrzyni to też loteria.
Masz racje ale łatwiej zweryfikować jej stan niż silnik który nie jest w ramie i nie można go odpalić a co dopiero się przejechać i sprawdzić czy skrzynia jest ok...

Pozdro
Szymek

Szymek dobrze wiesz, że FZ6 miały problem ze skrzyniami. Lepiej kupić oryginalne koła i też będzie hulało, gorzej, że trzeba kupić komplet uszczelek, i na pewno jeszcze parę rzeczy, które wyjdą po drodze. Jak już jest rozebrany silnik, to dobrze wymienić uszczelniacze i sprawdzić stan łożysk.
Można zrobić po taniości ale robiąc samemu. Jak dajesz do serwisu to lepiej zrobić to porządnie, inaczej naprawa nie ma sensu.
Nie wiem bo znam się tylko na R1  :P i modele do 2003 miały ten problem...ale z tego co słyszałem to inne modele yamah też mają z tym problem także z dostępnością skrzyń używanych może być problem i niestety zostana nam nowe części OEM...
tu masz fajna stronkę z oryginalnymi częściami i cenami
http://yama-sklep.pl/content/oryginalparts

Taka ciekawostka...w grudniu kosz sprzegłowy do mojej R1 z 2012r kosztował 3500zł teraz kosztuję 5500...a co dziwne z USA można ściągnąć za 140 dolców tą samą oryginalną część...i o co tu chodzi? :)

Offline Wilek

• Yamaha fz6
  • 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 19, 2017, 19:14:39 pm »
Ręce mi opadły

Aż dziwne że to nie wyszło podczas testów u Cerbola

Bo ja na nim zrobiłem w tym sezonie 700 km. A przebieg ma 41121

yamaha jest z 2006 roku. polski salon.

Ktoś musiał nieżle katować tą FZ6,ja mam przebieg prawie 60 tyś i silnik w świetnym stanie technicznym.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 19, 2017, 21:49:38 pm »
Troszkę się wpitolileś z kupnem, serwis w którym byłeś przed kupnem też dał Pięknie  dupy :/ jeżeli masz zamiar robić to już wtedy jeździć i jeździć