Bardzo przydatny temat
Cez, może lepiej od razu udostępniać ślady w postaci linku do serwisu gpsies.com?
Pisałeś, że ślady rejestrujesz używając apki gpsies.com, więc w tym przypadku odchodzi klikanina z przerzucaniem gpxa na dropbox, potem udostępnianiem go. A i dla osoby, która jest zainteresowana Twoim śladem byłoby trochę wygodniej, bo ktoś taki otwiera Twój ślad w serwisie gpsies.com od razu z podglądem i (co chyba ważne dla niektórych) bardzo szerokimi opcjami eksportu śladu do innego formatu (naliczyłem 33 możliwe formaty, więc chyba wybór zaspokoi wszystkich).
gpsies.com z tego co zauważyłem jest popularne na forum i trochę osób korzysta z tego serwisu.
Dla przykładu udostępniam swoją trasę po okolicy
link:
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=tveijzdgmidqsgurPo kliknięciu w link widok taki, jak poniżej:
Jest tylko jedno ale... żeby inni widzieli Twój ślad musisz nadać mu status publiczny, więc każdy może to podejrzeć. gpsies.com nie ma takiej możliwości jak np. youtube, że dany film nie jest publiczny, ale jeśli masz do niego linka to możesz go obejrzeć (nie pamiętam już konkretnie nazwy tej opcji).
Ideałem byłoby zbudować serwis mapowy dla użytkowników Forum, w którym po zalogowaniu się widzielibyśmy ślady innych, zarejestrowanych użytkowników.
Moja praca jest związana z systemami GISowymi, GPSami i tego typu rzeczami i myślę, że taki serwis hulałby na nasze potrzeby aż miło. Tyle, że nie jestem programistą i totalnie nie wiem jak się do tego zabrać...
Brałem udział w pracach nad internetowym atlasem naszego województwa, ale moja praca kończyła się na przygotowaniu kompozycji mapowych, które później szły do programistów webowych.
A może Fundacja miałaby ochotę stać się pierwszym motocyklowym gremium w Polsce, które (jako ciało nie uznające kompromisów w postaci serwisów zewnętrznych
) uruchomi swój WŁASNY serwis mapowy?