Grudnia 22, 2024, 22:21:32 pm

Autor Wątek: Smary do łańcucha - yamalube, motul, bel ray... Który najlepszy?  (Przeczytany 71282 razy)

Offline Rotmistrz

• BMW F750GS Tabun
  • 220 km/h
Odp: Smary do łańcucha - yamalube, motul, bel ray... Który najlepszy?
« Odpowiedź #60 dnia: Stycznia 08, 2022, 10:24:10 am »
Pytam, bo ja w kwestii smarowania łańcucha, to w zasadzie zielony jestem jak szczypiorek na wiosnę.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Offline KoZi

• 300 km/h
  • Classic Power !
« Odpowiedź #61 dnia: Stycznia 08, 2022, 13:09:34 pm »
Pytam, bo ja w kwestii smarowania łańcucha, to w zasadzie zielony jestem jak szczypiorek na wiosnę.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

Ja w "grubszej" turystyce też  :P... Za bardzo polubiłem kardana  O0
(>’o’)>  classic, vintage, custom, oldschool, youngtimer

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #62 dnia: Stycznia 08, 2022, 13:49:14 pm »
Ja tam nie kumam tego dziwnego trendu "byle smar nie był biały" Co to za różnica?

Nie wiem czym kierował się Duch przy tym stwierdzeniu (pewnie da znać) ale ja ze swojej strony dodam, że też jakoś unikam tych białych. Pamiętam, że kiedyś dawno temu używałem taki i zwyczajnie miałem wrażenie, że był jakby gęstszy, łapał więcej nieczystości i szybko robiło się później takie kłębowisko "plasteliny" przy zębatce zdawczej. Możliwe, że lałem go za dużo, możliwe, że to był jakiś kiepski smar (nie pamiętam producenta) ale zwyczajnie niesmak pozostał. Pewnie w praktyce jest tak jak piszesz i bardziej to kwestia psychologiczna niż praktyczna ale ja tak czy siak ostatecznie wybieram bezbarwne.

KSD jak porównywać smar do łańcucha, to do podobnych zastosowań. Oczywiście motorex jest bardzo dobry, ale motul off road też używałem i był spoko.

Nie używałem tej wersji Motula ale pewnie jest tak jak piszesz. Może więc to też byłoby dobre rozwiązanie.

A ten smar OFF to jeszcze dodatkowo odstrasza komary?

Podobno "wiara" ma ogromną moc. Jeśli uwierzysz, że odstrasza, to na pewno tak będzie ;) Ja wierzę, że tak ;;)
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #63 dnia: Stycznia 08, 2022, 14:25:21 pm »
Ja tam nie kumam tego dziwnego trendu "byle smar nie był biały" Co to za różnica?

Nie wiem czym kierował się Duch przy tym stwierdzeniu (pewnie da znać) ale ja ze swojej strony dodam, że też jakoś unikam tych białych. Pamiętam, że kiedyś dawno temu używałem taki i zwyczajnie miałem wrażenie, że był jakby gęstszy, łapał więcej nieczystości i szybko robiło się później takie kłębowisko "plasteliny" przy zębatce zdawczej. Możliwe, że lałem go za dużo, możliwe, że to był jakiś kiepski smar (nie pamiętam producenta) ale zwyczajnie niesmak pozostał. Pewnie w praktyce jest tak jak piszesz i bardziej to kwestia psychologiczna niż praktyczna ale ja tak czy siak ostatecznie wybieram bezbarwne.

Mam podobne wrażenia jak Krzychu, te białe smary przypominają mi jakieś pieniące się lepiki. Używałem 3-4 różnych białych smarów i zawsze był ten sam problem.

Druga sprawa to zwykłe poczucie estetyki. Jak już spędzę kilka godzin na pucowaniu motocykla to zwyczajnie mnie skręca jak mam spryskać czyściutki łańcuch jakimś białym glutem  :bash:

Uprzedzając ewentualne pytania.... nie mam takich problemów z kolorem oleju jaki wlewam do silnika

Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline JarekAT

• XRV750 LC4 XRV750 LC8 XRV750 K100 XL600LM
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 08, 2022, 16:01:53 pm »

KSD jak porównywać smar do łańcucha, to do podobnych zastosowań. Oczywiście motorex jest bardzo dobry, ale motul off road też używałem i był spoko. Nie wiem jak teraz.
Tylko słowo klucz OFF ROAD! (Smar ROAD jest zupełnie inny).
Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Motorex jest też wersja RACING
Tą wersję najbardziej mi kiedyś polecał kolega pracujący kupę lat w Motorexie.
Podobno najlepiej przylega. Używaliśmy do offroadu, bo też się podobno dłużej utrzymywał na łańcuchu.

Offline alien19999

• Aprilia Pegaso 650, Suzuki DL650
  • 300 km/h
« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 08, 2022, 17:26:21 pm »
Niedawno miałem klienta, który stosował smar K2 do łańcucha w 2 na 3 motocyklach był przytarty łańcuch.
Ja używam smar bel ray superclean i z nim nie miałem problemu, używam również ipon road, też nie mam z nim problemów, jest chyba nawet lepszy od bel ray.

Ze smarów których nie polecę
Castrol road (masakra jak się wjedzie w teren to piach z nim tworzy normalnie kamień)
Bel ray blue tac czy jakoś tak, strasznie brudzi felgę, słabo się trzyma łańcucha.
A tak ogólnie to mało jeżdżę może dlatego mi smary nie przeszkadzają.
Jednak od kiedy po smarowaniu łańcucha, przecieram go szmatą nie mam jakiś problemów z glutami w osłonie zębatki zdawczej.

Kiedyś Mirek sprzedał mi patent na smarowanie łańcucha. Smarował go w taki sposób, że psikał trochę smaru na każde ogniwo łańcucha z lewej i prawej strony. Bardzo mocno to oszczędza smar, nie brudzi łańcucha od czoła.
Jedyny minus smarowanie trwa około 5-10min zależnie od wprawy.

JrekAT
Smary motorexa są spoko, tak jak cały motorex. Problem jest taki, że nie mogę nigdzie znaleźć hurtowni, która handluje motorexem, a sam motorex polska ma w dupie maile i odbieranie telefonów. Między innymi dlatego nie mam oleju motorexa u siebie w warsztacie.
Oczywiście mogę kupić ten olej z KTM-a ale ceny są wtedy mało konkurencyjne.

A. Einstein ~ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi"

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 08, 2022, 17:49:07 pm »
Niedawno miałem klienta, który stosował smar K2 do łańcucha w 2 na 3 motocyklach był przytarty łańcuch.

Co to znaczy że przytarty łańcuch?
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline Fred. X

• 180 km/h
« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 08, 2022, 18:10:30 pm »
Bel Ray Blue tac należy spryskac łańcuch i odstawić do wyschnięcia , odradzam jesli ktoś zjeżdża z asfaltu , a najlepsze rozwiązanie to Bel Ray super clean lub Motul C3 , spryskac oczekać chwilę i przetrzeć łańcuch szmatką , długo łańcuch wygląda "świeżo"

Offline alien19999

• 300 km/h
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 08, 2022, 19:00:23 pm »

Normalnie, łapiesz go i nie idzie zgiąć(obrócić) na ogniwkach, a jak schodzi z zębatki to ogniwa nie są w linii tylko tworzą się jakby fale.

A. Einstein ~ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi"

Offline Duch

• Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #69 dnia: Stycznia 08, 2022, 19:05:06 pm »

Normalnie, łapiesz go i nie idzie zgiąć(obrócić) na ogniwkach, a jak schodzi z zębatki to ogniwa nie są w linii tylko tworzą się jakby fale.

Aaaaa, czyli zapieczony :)

Online marchel

• 120 km/h
« Odpowiedź #70 dnia: Stycznia 09, 2022, 13:16:23 pm »
12 pln w mrówce. Zaaplikować. Odczekać chwile. Wd 40 na szmate i wyczyscic.
Przelatane 11.000km w zeszłym sezonie. Nic sie nie dzieje. Nawet nie podciągałem.

Online marchel

• 120 km/h
« Odpowiedź #71 dnia: Stycznia 09, 2022, 13:17:46 pm »
Może ktoś powie że tanie gówno ale jak zestaw kosztuje do varadero 500 pln to jaki sens kłaść miliony w te smarowanie.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #72 dnia: Stycznia 09, 2022, 14:30:13 pm »
Wygląda interesująco. Kiedyś z ciekawości przetestuję. Lubię proste rozwiązania  :oki:
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Online marchel

• 120 km/h
« Odpowiedź #73 dnia: Stycznia 09, 2022, 15:18:40 pm »
Wygląda interesująco. Kiedyś z ciekawości przetestuję. Lubię proste rozwiązania  :oki:
To taki belray z biedronki

Offline alien19999

• 300 km/h
« Odpowiedź #74 dnia: Stycznia 09, 2022, 17:23:48 pm »
12 pln w mrówce. Zaaplikować. Odczekać chwile. Wd 40 na szmate i wyczyscic.
Przelatane 11.000km w zeszłym sezonie. Nic sie nie dzieje. Nawet nie podciągałem.
Z tym wd-40 radzę uważać. Zaaplikowanie WD-40 na łańcuch uszkodzi oringi, no chyba że coś zmienili ze składem.

Kiedyś do wilmatu podjechał gość, który próbował odratować łańcuch wd-40 i wszystkie oringi zrobiły się za duże(wyłaziły na zewnątrz)
Co ciekawe nie wszystkie penetratory robią takie jaja ale wd-40 akurat tak robił. Później testowaliśmy na starym łańcuchu i było dokładnie to samo, "puchły" oringi.
Można zawsze na szmatkę polać trochę nafty i przetrzeć, chyba najtańsze z możliwych rozwiązań.