Grudnia 22, 2024, 22:49:02 pm

Autor Wątek: Smary do łańcucha - yamalube, motul, bel ray... Który najlepszy?  (Przeczytany 71291 razy)

Offline Aliszja

• Yamaha YZF-R6
  • 80 km/h
  • **
  • albo grubo, albo wcale
Odp: Smary do łańcucha - yamalube, motul, bel ray... Który najlepszy?
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwca 01, 2015, 22:20:40 pm »
KSD wybacz, ja wiem, że rozmawiasz do kobiety, która wie mniej niż facet, ale potrafię smarować łańcuch.  ;) zakrywam już felę i oponę i najczęściej robię to po wyczyszczeniu łańcucha po jeździe i zawsze zostawiam na noc i jeżdżę na drugi dzień. Nawet nie przejechałabym się godzinę po smarowaniu  :) co do czyszczenia łańcucha to jestem wręcz zboczona

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwca 01, 2015, 22:56:21 pm »
KSD wybacz, ja wiem, że rozmawiasz do kobiety

Haha  :BB: Czasem kobiety wiedzą więcej :)
Co zaś do tego smaru to tak napisałem, bo generalnie jak smarowałem białym BelRay'em to piskałem i już, a tu ku swojemu własnemu zaskoczeniu stwierdzam, że bez bardzo dokładnego "biegania" ze szmatą się nie obejdzie. Ta jednak jego rzadka konsystencja mi się podoba, bo mam wrażenie, że bardzo dokładnie wszędzie wnika, a przy okazji elegancko doczyszcza łańcuch (generalnie po umyciu czyścikiem i wytarciu do sucha, późniejszy przejazd smarem powoduje, że kolejna szmata i tak jest cała czarna) :shock: Reasumując jednak mi nie chlapie, albo na tyle delikatnie, że uważam to za nieistotne, może nakładam go mniej? BalRay też zostawiał tylko kropki na feldze (ale widoczne bo białe) ale co mnie wkurzało, to tworzenie się szybko strasznej "plasteliny" na łańcuchu.
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwca 01, 2015, 23:02:38 pm »
Jeszcze raz przeczytałem Twoją wcześniejszą wypowiedź i widzę, że też wspomniałaś, że nie nakładasz go dużo. Jedna jeszcze tylko więc przyszła mi do głowy. Jak spryskam łańcuch i chwilę odczekam, to biorę jeszcze na koniec czystą ścierkę w rękę obejmując nią łańcuch i przejeżdżam nią na koniec tak dwa razy po całości, zbierając nadmiar. Może dlatego mam mniej chlapania? Jeśli nie to, to ostatnia rzecz może być taka, że bardziej zap%&#@asz i podczas jazdy masz większe siły odśrodkowe uwalniające smar z łańcucha w stronę felg ;) ;) ;)

Offline cezi

• Suzuki Bandit 1250
  • 300 km/h
  • Kiedy czuję pęd powietrza...
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwca 01, 2015, 23:08:48 pm »
Wszystkie te cuda do smarowania łańcucha przegrywają z olejem przekładniowym  ;D Nie ma nic lepszego, a cena oleju przebija wszystkie smary  :wings:

Offline Aliszja

• Yamaha YZF-R6
  • 80 km/h
  • **
  • albo grubo, albo wcale
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwca 02, 2015, 07:45:48 am »
Jeszcze raz przeczytałem Twoją wcześniejszą wypowiedź i widzę, że też wspomniałaś, że nie nakładasz go dużo. Jedna jeszcze tylko więc przyszła mi do głowy. Jak spryskam łańcuch i chwilę odczekam, to biorę jeszcze na koniec czystą ścierkę w rękę obejmując nią łańcuch i przejeżdżam nią na koniec tak dwa razy po całości, zbierając nadmiar. Może dlatego mam mniej chlapania? Jeśli nie to, to ostatnia rzecz może być taka, że bardziej zap%&#@asz i podczas jazdy masz większe siły odśrodkowe uwalniające smar z łańcucha w stronę felg ;) ;) ;)

Spróbuję patentu z przetarciem po nasmarowaniu, chociaż mam wrażenie, że szmata się przyklei do łańcucha  ;D

Offline Vengosh10

• BMW F650GS 2000 r., BMW F800GS HOBEL :-)
  • 220 km/h
    • kanał youtube
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 02, 2015, 09:33:11 am »
Wszystkie te cuda do smarowania łańcucha przegrywają z olejem przekładniowym  ;D Nie ma nic lepszego, a cena oleju przebija wszystkie smary  :wings:

Próbowałem używać hipola i strasznie chlapie  :(

Offline cezi

• Suzuki Bandit 1250
  • 300 km/h
  • Kiedy czuję pęd powietrza...
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwca 02, 2015, 10:34:28 am »

Próbowałem używać hipola i strasznie chlapie  :(

Też używam hipola od 9 sezonów i troszkę chlapie, ale za to wszystko od samej wody zejdzie. Łańcuch masz zawsze czysty  ;D Łańcuch GSXR -a był smarowany tylko hipolem i mimo przejechanych 25 tyś km wyglądał jak nowy, a śmigając z rakietami po 180 KM , musiałem dawać tyle ile fabryka może, bo z nimi poniżej 200 km/h to był wstyd śmigać  :witch: :witch: :witch:

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 07, 2022, 13:10:18 pm »
Czas odświeżyć stary temat, czyli jaki smar do łańcucha :D

Dugi czas używałem S100, niestety cena tego specyfiku zrobiła się kosmiczna, puszka kosztuje teraz 60-70 zł, szukam więc czegoś tańszego.

Wróciłem na chwilę do Motula Road + ale coś chyba z nim się wydarzyło się przez ostatnie lata. Smar zostawia na łańcuchu i zębatkach skamieniałą warstwę którą trudno doczyścić. Za poradą przetestowałem też produkt MucOff, ale to też porażka. Smar przypomina galaretkę do której klei się wszystko.

Zadowolony byłem też ze specyfiku od BMW, ale tu znowu problemem jest cena.

Pytanie jest takie, co obecnie brać aby spełniało następujące parametry:
-nie łapie brudu
-nie zmienia się w galaretkę/plastelinę
-nie jest biały
-ma normalną cenę w stosunku do pojemności

Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 07, 2022, 14:30:06 pm »
S100 faktycznie dobry , ale cena to jakieś nieporozumienie, zadowolony byłem też z yamalube Konrad mi podarował

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 07, 2022, 14:33:56 pm »
S100 faktycznie dobry , ale cena to jakieś nieporozumienie, zadowolony byłem też z yamalube Konrad mi podarował

A ten Yamalube to bezbarwny czy biały?
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 07, 2022, 15:53:20 pm »
Yamalube jest bezbarwny i jest naprawdę świetny ale...
Zawsze jest jakieś "ale". Jest w zasadzie niemal równie drogi jak wspomniany S100, bo puszka 300 ml podchodzi pod 50 zł. Drugim "ale" jest fakt, że on jest trudno dostępny, tzn. z tego co wiem, dystrybucja idzie tylko przez autoryzowane salony Yamaha. Ja kiedyś go używałem i bardzo lubiłem ale te powyższe dwa powody były na tyle upierdliwe, że spasowałem. Myślę jednak, że można by było zagadać Szymona z naszej Toruńskiej Yamahy z zapytaniem o cenę przy jakichś grupowych zakupach. Może wyszło by interesująco.

Tymczasem godny polecenia i aktualnie używany przeze mnie jest MOTOREX CHAIN LUBE OFF ROAD. Firmy Motorex reklamować nie trzeba. Od razu też dodam, że wybrałem z ciekawości wersję Off Road aby nie łapała za dużo brudu, co właśnie robi niestety Motul. Moim zdaniem sprawdza się bardzo dobrze przy normalnej drogowej jeździe (przy off-roadzie pewnie też), a dla kogoś kto jeździ po asfalcie ale dodatkowo lubi czasem jakąś boczną szutrową drogę to chyba wręcz idealne rozwiązanie. Cena też podchodzi pod 5 dych ale mamy tu za to puszkę o pojemności aż 500 ml. Spray jest bezbarwny.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 07, 2022, 16:35:14 pm »
https://allegro.pl/oferta/spray-smar-do-lancucha-yamalube-9986235719

Takie coś miałem od Konrada i byłem mile zaskoczony, ale że lubię próbować nowych rzeczy spróbuje teraz smaru, który zaproponował KSD

Offline KoZi

• 300 km/h
  • Classic Power !
« Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 07, 2022, 19:46:15 pm »
Ja tam się nie wypowiem bo aplikuje i czyszczę w Suzuki każde ogniwo od wewnątrz a i po pierwszej jeździe przecieram zwilżoną naftą szmatką od zewnątrz (co by białe było białe) ALE też sobie przetestuje wyżej wspomniane produkty  :oki:
(>’o’)>  classic, vintage, custom, oldschool, youngtimer

Offline alien19999

• Aprilia Pegaso 650, Suzuki DL650
  • 300 km/h
« Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 08, 2022, 08:59:40 am »
Ja tam nie kumam tego dziwnego trendu "byle smar nie był biały"
Co to za różnica? Smarujesz łańcuch, przecierasz szmatą od czoła(zaraz po smarowaniu póki jest jeszcze płynny). Łańcuch masz w kolorze jaki kupiłeś i kolor smaru nie ma znaczenia.
Poza tym łańcuch ma być nasmarowany od środka, a nie na zewnątrz, ale co ja tam wiem.

KSD jak porównywać smar do łańcucha, to do podobnych zastosowań. Oczywiście motorex jest bardzo dobry, ale motul off road też używałem i był spoko. Nie wiem jak teraz.
Tylko słowo klucz OFF ROAD! (Smar ROAD jest zupełnie inny).

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

A. Einstein ~ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi"

Offline Rotmistrz

• BMW F750GS Tabun
  • 220 km/h
« Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 08, 2022, 10:22:21 am »
A ten smar OFF to jeszcze dodatkowo odstrasza komary?

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka