Problem z orlimi gniazdami jest spory z kilu powodów:
- część z nich znajduje się w parkach ,rezerwatach.
- nie do wszystkich są drogi dojazdowe.
- różne źródła podają ponad 25 obiektów, należą do niej zamki ,groty , skałki.
- część jest w odbudowie,renowacji,nie które można obejść dookoła ale nie są udostępnione do zwiedzania
- inne atrakcje na trasie które warto zobaczyć przy tej okazji
Zacznę od tego co zobaczyłem mapa:
.
Zwiedzanie powinno się rozpocząć od twierdzy jasnogórskiej
1.
Zamek w Olsztynie - koniecznie trzeba zobaczyć
2.
Zamek Mirów - trzeba zobaczyć jak orle gniazda niszczyli Szwedzi podczas potopu
3.
Zamek Bobolice - koniecznie trzeba zobaczyć przykład tego jak można na historii również zarobić
4.
Zamek Bąkowiec - spokojnie można pominąć znajduje się na terenie hotelowym słabo wyeksponowany można go tylko obejść dookoła atrakcja jest droga dojazdowa do hotelu (oto jej najlepszy odcinek)
5.
Zamek Ogrodzieniec- koniecznie !!! i to dwa razy raz w nocy zwiedzanie które trzeba sprawdzić zarezerwować np. przez stronę
http://www.zamek-ogrodzieniec.pl/features-mainmenu-47/turysta-indywidualny/wakacje-z-duchami a 2 raz w dzien już dokładnie z wszelkimi zakamarkami. Bilet złoty za 24 pln upoważnia do zwiedzania zamku , parku miniatur , i oddalonego o 1,5 km drewnianego grodu na pobliskiej "górce"z 600 m podejściem pod nią.
6. Pałac rycerski w Pilicy - był w planach ale w końcu go opuściliśmy ze względu na średnie opinie.
7.
Zamek Smoleń- warto żeby zobaczyć jak wygląda odbudowa i ciekawą wieże widokową.
8.
Zamek w Bydlinie - spokojnie można pominąć właściwie to strażnica nie zamek.
9.
Pustynia Błędowska - koniecznie trzeba wjechać na Czubatkę.
To czego niestety nie zobaczyłem i kilka informacji jakie udało mi się ustalić:
1. Zamek Rabsztyn - prace zabezpieczające od jednych ludzi słyszałem że zamknięty.
2. Zamek Pieskowa Skała - od 1 maja nie jest dostępny do zwiedzania muzeum (prace konserwatorskie) można obejść dookoła.
3. Zamek Ojców - z tego co wiem koniecznie trzeba zobaczyć. Z Ojcowskim Parkiem Narodowym jest problem w tym że3 jest tam mnóstwo rzeczy do zobaczenia a nie można tego zrobić z motocykla. Dojechać można do zamku , światyni na wodzie i do groty Łokietka. Ale nie zobaczyć maczugi Herkulesa ......trudny problem
4. Grota Łokietka - ponoć warto
5. Zamek Korzkiew - ponoć warto
6. Zamek Teczyn - nie udostępniony prace konserwatorskie.
7. Zamek Bedzin -ponoć warto
Do tego oczywiście dochodzi zamek Królewski w Krakowie jeśli ktoś nie miał okazji.