Grudnia 23, 2024, 19:36:03 pm

Autor Wątek: Witam z Torunia  (Przeczytany 25685 razy)

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
Odp: Witam z Torunia
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 15, 2016, 13:46:48 pm »
W sumie już sporo zostało powiedziane, podpisuję się pod tym. Też jestem zwolennikiem zrobienia najpierw prawka na  A. Powodzenia i trzymam kciuki, żeby udało się jak najwcześniej :oki:

Ewentualnie możesz jeszcze wybrać wariant samo motywujący. Kup taki motocykl jaki Ci się podoba i zacznij jak najszybciej robić prawko żeby zacząć na nim jeździć. Jak tak zrobiłem.
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 15, 2016, 14:11:36 pm »

No dobra, po przeanalizowaniu Twoich wypowiedzi, mam propozycję od siebie :)

1) Podobają Ci się... WSZYSTKIE MOTOCYKLE. Czyli w zasadzie nie wiesz co Ci się podoba hehe ;)
W takim wypadku musisz kupić motocykl który będzie ŁATWO SPRZEDAĆ  :fun:

Chyba najlepszym więc rozwiązaniem będzie tak zwana "święta trójca" czyli uniwersalni żołnierze, wybierani najczęściej na pierwszy większy sprzęt, a są nimi: Suzuki Bandit, Yamaha Fazer, Honda Hornet. Każdy z nich łatwo kupisz i łatwo sprzedasz. Każdy jest szalenie uniwersalny bo i częsciowo to motocykle sportowe, częściowo turystyczne, do miasta, za miasto, w trasę, na co dzień i od święta. Z tych trzech odpuściłbym jednak Horneta ze względu na osobiste gabaryty jakie podałeś (Hornet jest jednak lepszy dla osób drobnej budowy ciała).

Suzuki Bandit (są w wersji "S" o bardziej sportowym wyglądzie i "N" o bardziej klasycznym - jak kto lubi):

Yamaha Fazer (motocykl z bardziej sportowym pazurkiem niż Bandit)

Oba jak wspomniałem łatwo kupisz i za bardzo rozsądne pieniądze (jest tego mnóstwo na rynku). Pojeździsz, pouczysz się, zobaczysz czego oczekujesz i być może po jakimś czasie sprzedasz (w zasadzie za wiele nie tracąc), przesiadając się na coś prawie docelowego (dodam, że docelowego nigdy w życiu się nie osiąga :) )

2) Opcja na szybko, HONDA CBF 125
Pomimo wszystko całym sercem jestem za tym co powiedziałem wcześniej, czyli, że w poniedziałek zapisujesz się na kurs :) Jeśli jednak rzeczywiście żona uśmierciłaby Cię za to wałkiem do ciasta, to byłoby szkoda zakończyć tak szybko karierę motocyklisty ;) W takim to wypadku polecam zakup CBF'y zamiast wspomnianej przez Ciebie CBR'ki. Motocykl niesamowicie uniwersalny, o bardzo dobrych parametrach i gabarytach, który dodatkowo jest wygodniejszy dzięki bardziej wyprostowanej pozycji za kierownicą. Można go łatwo "ubrać" w kuferek, co przyda się i na wycieczki i do dojazdów do pracy. Naprawdę fajny i rozsądny sprzęt na początek, dla posiadacza prawa jazdy kat.B

To na ten moment wszystko ode mnie. Cokolwiek jednak wybierzesz, co ma dwa koła, będzie słusznym wyborem  :oki:
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Mr.Dewix

• Aprilia rs 50
  • 20 km/h
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 15, 2016, 15:12:17 pm »
Witaj !  :PP

Offline zero.5

• BMW R1250GS
  • 220 km/h
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 15, 2016, 22:06:06 pm »
....żona uśmierciłaby Cię za to wałkiem do ciasta, to byłoby szkoda zakończyć tak szybko karierę motocyklisty ;)...

No pewnie   :naughty:  I w tym przypadku rozwiązaniem jest kask! O którym jeszcze nikt nie napisał. Kask pomaga uniknąć poważnych obrażeń od ciosów zadanych wałkiem  :moto:

Cześć  :PP

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 16, 2016, 07:03:15 am »
Jeśli już musiałaby być 125 to dobrym, jeśli nie najlepszym rozwiązaniem jest chyba Honda Varadero 125. Poza mniejszym silniczkiem gabarytami niewiele różni się od swojej większej siostry... ale nie to chory pomysł... idź na prawko...
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline Adaszek123

• 0 km/h
« Odpowiedź #35 dnia: Maja 16, 2016, 07:37:56 am »
:)

Tez rozważałem Varadero. Choć muszę przyznać że pomysły podrzucone przez KSD bardzo mi się spodobały... w szczególności Hornet i Bandit.

Z racji ze doświadczenie w prowadzeniu jednośladów u mnie zaczęło się i skończyło na rowerze pójdę za waszym głosem rozsądku i zrobię prawko. Mimo wszystko na kursie nauczą mnie podstawowej obsługi i poruszania się w ruchu miejskim. Czuje wielki respekt do motocykli a wszyscy doskonale wiemy ze i na 125 można łatwo w głupi sposób się zabić. Będą lejce, będzie sprzęt, będą dopiero poszukiwania konkretnego modelu. W tym sezonie chciałbym zrealizować plan minimum czyli prawko i ciuchy. Jeśli fundusze pozwolą to na przełomie lipiec sierpień zapisze się na kurs. Wiec w miesiąc powinienem to zamknąć i wrzesień październik dostać prawo jazdy. A przez zimę spokojnie coś odloze. Zacząłem urabiac główna księgowa i w miarę dobrym skutkiem. Choć przyznam że uśmiechnęła się do mnie jak bohater filmów Ridleya Scotta gdy uświadomiłem ja ze w następnym roku kupujemy motocykl i nowy samochód  :D :D

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Offline TOMALA

• Tenere 700
  • 220 km/h
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 16, 2016, 09:59:29 am »
Witaj, powodzenia w realizacji celu związanego z prawkiem i motocyklem.  :oki:

Offline Tomas_XRV

• KTM 950 SuperEnduro R
  • 300 km/h
  • Tam, gdzie kończy się droga, zaczyna się przygoda
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 16, 2016, 11:11:37 am »
Siemanko. Widzę ze odzew masz spory a to dzieki temu ze sie rozpisałem. Jak ktoś pisze tylko cześć to i tyle dostaje :)
Rób prawko a machina ruszy a jak bedziesz miał dokument i umiejętności żeby samemu wyjechać na miasto to juz nie śliczniejsza zanim nie będziesz miał swojego motocykla.

Offline Supermoto

• SACHS ZZ
  • 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 16, 2016, 13:22:23 pm »
Witam. Trzymam kciuki za realizację. Sam od zeszłego roku dopiero latam na moto i to na 125. Na początek fajna zabawa i dużo uczy takie moto. Trzeba nauczyć się zarówno pokory jak zachowania na drodze. Moje supermoto jest dość duże jak na 125 więc nawet przy 180 wzrostu jest ok. Do zobaczenia na trasie :)

Offline bartez

• XT 660R ,
  • 180 km/h
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 16, 2016, 18:44:42 pm »
Hej. A może sv 1000? Naked , który Ci sie podoba i bulgot silnika na sportowych wydechach :)

ps moim zdaniem dla ciebie 125 to bedzie pomyłka- po tyg bedziesz szukał czegoś wiekszego i mocniejszego

Offline Adaszek123

• 0 km/h
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 16, 2016, 18:52:52 pm »
Hej. A może sv 1000? Naked , który Ci sie podoba i bulgot silnika na sportowych wydechach :)

ps moim zdaniem dla ciebie 125 to bedzie pomyłka- po tyg bedziesz szukał czegoś wiekszego i mocniejszego
Powiem Ci szczerze że z tym dylematem trafiłem na to forum. Tyle że nie martwiłem się o wrażenia jezdne a o tzw "autokrytyke" bo mam wrażenie ze przy 178 cm i 100+kg wagi będę wyglądał jak słoń na hulajnodze.

Plan był na 125 jako szkolenia pod prawko na szczęście forumowicze szybko droga argumentacji plan zmodyfikowali  ;)

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Offline green_ninja

• Suzuki GSX 1250 FA 2014
  • 220 km/h
  • Black Suzuki POWER!!! LwG!
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 16, 2016, 18:53:59 pm »

125 to może faktycznie szybko się znudzi, ale z SV1000 trochę przesadziłeś podpowiadając dla kogoś z zerowym doświadczeniem  ;) To już pocisk a nie zabawka  :ricky: Ja bym takiego odradzał na pierwsze moto, chyba że mniejszego brata  :hmm:

“ Naszym zadaniem życiowym nie jest prześciganie innych, lecz pokonywanie samych siebie. ”

mirek

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 16, 2016, 21:10:13 pm »
. Tyle że nie martwiłem się o wrażenia jezdne a o tzw "autokrytyke" bo mam wrażenie ze przy 178 cm i 100+kg wagi będę wyglądał jak słoń na hulajnodze.
Jak kupujesz motocykl żeby wyglądać a nie żeby jeździć to sukcesów nie wróżę.  :P

Offline Adaszek123

• 0 km/h
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 16, 2016, 21:22:59 pm »
Broń Boże :P

Różne okoliczności około życiowe uniemożliwiły mi szybsze zrobienie prawka. Bywa. Jeśli chodziłoby mi tylko o jazdę z punktu A do B w obrębie miasta to 125 byłaby bezdyskusyjna. Tyle że wtedy nawet i skuter by mi starczył, choć sam Toruń aż tak nie jest zakorkowany, aby jednoślad był zbawieniem. Temat 125 podniosłem tylko dla rozwiania wątpliwości. Nauka podstawowa na 125 i prawko czy od razu prawko i coś większego.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #44 dnia: Maja 16, 2016, 23:41:39 pm »
Jak kupujesz motocykl żeby wyglądać

Mirek to tak z własnej autopsji opowiada. Kiedyś kupił choppera z frędzlami aby dobrze na nim wyglądać i do dziś zdarza się, że budzi się w nocy z krzykiem  :RT
Czysty motocykl jeździ szybciej!