No dobra, po przeanalizowaniu Twoich wypowiedzi, mam propozycję od siebie
1) Podobają Ci się... WSZYSTKIE MOTOCYKLE. Czyli w zasadzie nie wiesz co Ci się podoba hehe
W takim wypadku musisz kupić motocykl który będzie ŁATWO SPRZEDAĆ
Chyba najlepszym więc rozwiązaniem będzie tak zwana "święta trójca" czyli uniwersalni żołnierze, wybierani najczęściej na pierwszy większy sprzęt, a są nimi: Suzuki Bandit, Yamaha Fazer, Honda Hornet. Każdy z nich łatwo kupisz i łatwo sprzedasz. Każdy jest szalenie uniwersalny bo i częsciowo to motocykle sportowe, częściowo turystyczne, do miasta, za miasto, w trasę, na co dzień i od święta. Z tych trzech odpuściłbym jednak Horneta ze względu na osobiste gabaryty jakie podałeś (Hornet jest jednak lepszy dla osób drobnej budowy ciała).
Suzuki Bandit (są w wersji "S" o bardziej sportowym wyglądzie i "N" o bardziej klasycznym - jak kto lubi):
Yamaha Fazer (motocykl z bardziej sportowym pazurkiem niż Bandit)
Oba jak wspomniałem łatwo kupisz i za bardzo rozsądne pieniądze (jest tego mnóstwo na rynku). Pojeździsz, pouczysz się, zobaczysz czego oczekujesz i być może po jakimś czasie sprzedasz (w zasadzie za wiele nie tracąc), przesiadając się na coś prawie docelowego (dodam, że docelowego nigdy w życiu się nie osiąga
)
2) Opcja na szybko, HONDA CBF 125
Pomimo wszystko całym sercem jestem za tym co powiedziałem wcześniej, czyli, że w poniedziałek zapisujesz się na kurs
Jeśli jednak rzeczywiście żona uśmierciłaby Cię za to wałkiem do ciasta, to byłoby szkoda zakończyć tak szybko karierę motocyklisty
W takim to wypadku polecam zakup CBF'y zamiast wspomnianej przez Ciebie CBR'ki. Motocykl niesamowicie uniwersalny, o bardzo dobrych parametrach i gabarytach, który dodatkowo jest wygodniejszy dzięki bardziej wyprostowanej pozycji za kierownicą. Można go łatwo "ubrać" w kuferek, co przyda się i na wycieczki i do dojazdów do pracy. Naprawdę fajny i rozsądny sprzęt na początek, dla posiadacza prawa jazdy kat.B
To na ten moment wszystko ode mnie. Cokolwiek jednak wybierzesz, co ma dwa koła, będzie słusznym wyborem