Grudnia 23, 2024, 19:34:27 pm

Autor Wątek: Witam z Torunia  (Przeczytany 25684 razy)

Offline Rotmistrz

• BMW F750GS Tabun
  • 220 km/h
Odp: Witam z Torunia
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 14, 2016, 21:22:19 pm »
Witaj.

Offline alien19999

• Aprilia Pegaso 650, Suzuki DL650
  • 300 km/h
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 14, 2016, 21:26:41 pm »
Polecam na początek enduro...
...Enduro ma jeszcze jeden plus wywrotki mniej bolą i uczą człowieka jak upadać :)

Może się nie znam, ale jak się glebniesz enduro na asfalcie to chyba boli tak samo...  ;)

na asfalcie to nawet bardziej bo jest wyżej :P chodziło mi o piach, bo na nim najłatwiej się przewrócić :P
A. Einstein ~ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi"

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 14, 2016, 21:36:10 pm »
Polecam na początek enduro...
...Enduro ma jeszcze jeden plus wywrotki mniej bolą i uczą człowieka jak upadać :)

Może się nie znam, ale jak się glebniesz enduro na asfalcie to chyba boli tak samo...  ;)

na asfalcie to nawet bardziej bo jest wyżej :P chodziło mi o piach, bo na nim najłatwiej się przewrócić :P
...wiedziałem...  :bash:
Na piachu to i turystykiem jak się glebiniesz to nie boli... no może trochę...  ;)
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline ksiegowy

• VFR800
  • 220 km/h
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 14, 2016, 21:39:09 pm »
Vitaj!
Jeśli chodzi o instruktora to jak najbardziej polecam Krzysztofa.
Co do moto i prawka to wybór należy do Ciebie, jednak motocykle 125 są drogie, a przy tej w wadze może nie spełniać oczekiwaniań.
Jak pisał Mirek jazdę w ruchu miejskim Masz opanowaną, więc na kursie pozostanie technika moto.
Osobiście polecałbym jednak zacząć od prawka.

Offline Adaszek123

• 0 km/h
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 14, 2016, 21:40:04 pm »
Zawsze mi się wydawało ze enduro jest jakoś bardziej...hmm kontuzjne i jakoś niegdy nie czułem dreszczyku... choc z drugiej strony nie skosztujesz nie będziesz wiedział ;)

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Offline ROKSi

• Honda CBR 125 R
  • 180 km/h
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 14, 2016, 21:52:21 pm »
Cześć :)

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 14, 2016, 21:54:09 pm »

Czołem!  :BB:
Powitanie zaiste mistrzowskie. Chyba najbardziej szczegółowe w historii forum :)

Odnośnie porad, to... Na początek kluczowe pytanie!
Co chcesz robić na motocyklu, jak go użytkować, co Ci się podoba? Czy raczej krótkie przejażdżki wokoło domu? Może jednak raczej dłuższe wyprawy weekendowe, kilkudniowe? Podobają Ci się motocykle sportowe, choppery, turystyczne? Wnioskuję, że enduro odpada, a podając chęć zakupu CBF 125 raczej celujesz w typ sportowy? Opisz co i jak, będzie łatwiej pomóc :)

Jedno jednak powiem od razu. Natychmiast zapisz się na kurs prawa jazdy kat.A Zrób to nawet w najbliższy poniedziałek. Nie, że coś tam, ten tego, i inne wymówki! 20 lat o tym myślisz? Po prostu idź więc i to zrób :) Nastał właśnie ten czas. Następnie wybierz motocykl większy niż 125, bo przy podanych przez Ciebie gabarytach, na wspomnianej CBF'ce będziesz wyglądał jak na psie  :fun: O modelu pogadamy później, jak już sprecyzujesz odpowiedź na wspomniane pytania.

Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline vanilla

• Kawasaki er6f
  • 120 km/h
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 14, 2016, 22:02:41 pm »
Witaj, moge powiedziec , nie ma co czekac !!!!!! Sporo lat juz czekales.  Na kurs i na moto, tylko nie 125, nikt nie kaze odkrecac manetki na maxa na pierwsza jazde. Choc wiem ze raczka swedzi  ;D

Offline Adaszek123

• 0 km/h
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 14, 2016, 22:15:07 pm »
Na Civic Forum kładziemy bardzo duży nacisk na zapoznanie się z regulaminem i przywitanie. IMO jak wchodzi się do nowego środowiska zawsze warto coś o sobie powiedzieć.  I tak mało ;) ale może będę okazje jeszcze się pochwalić bo dlubie w badaniach naukowych, modelarstwie i montażu audiowizualnym i dużo tego..

Tak szybko to się nie uda. Jeszcze trochę brakuje a odpowiedzialność przede wszystkim zwłaszcza z 2 latkiem i budżetem domowym. Żona by mnie chyba zabiła zaraz po zapisaniu się na kurs.

SZCZERZE KSD. Mi podoba się prawie wsio. Uwielbiam bulgotanie pod dupskiem w przypadku choppera, lubię dźwięk szlifierki i klasę turystyka. Z budowy podobają mi naked-y. Jeśli coś miał bym rzucić.. hmm Yamaha MT-09, NS750 czy CB650. Ale to ze względu na wygląd.  Wiadomym ze musiałbym przymierzyć się zobaczyć co i jak. Trudno udzielić pytania jeśli jeszcze kilka godzin temu chciałem cbr125 i dokształcac gdzieś na odludziu ;)

Motywację zapodales wielka. Za co wielkie dzięki. Zbilansuje finanse i pójdę za waszą rada na kurs. Potem poprzegladamy i może wreszcie coś własnego... tymczasem pozwólcie ze poprzegladam forum ;)... bo siedzieć z browarem w ręku i oglądać z zona Eurowizje to już jest i tak za duży dramat.  Nawet nie spodziewałem się takiego odzewu

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 14, 2016, 23:06:56 pm »

A jak z przeznaczeniem? Chodzi raczej o dojazdy do pracy i krótkie wycieczki, czy raczej ciągnie Cię w moto turystykę?
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline martinez

• BMW k1200R Sport
  • 300 km/h
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 14, 2016, 23:32:27 pm »
 :thumbup: witaj

Offline Jancio76

• Transalp XL600V
  • 180 km/h
« Odpowiedź #26 dnia: Maja 15, 2016, 05:05:12 am »
Tak jak poprzednicy pisali rób prawko :) Z zakupów polecam EN-500. Sprzęt tani, świetnie wyważony, silnik wystarczająco mocny jak na początek i wiele, wiele innych zalet, które poznasz jak zaczniesz nim jeździć ;D
Sam należę do grona 100+ i na tym motku czuję się wyśmienicie :)

Offline Adaszek123

• 0 km/h
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 15, 2016, 09:44:18 am »

A jak z przeznaczeniem? Chodzi raczej o dojazdy do pracy i krótkie wycieczki, czy raczej ciągnie Cię w moto turystykę?
Tak krótkie wycieczki, dojazd do pracy w sezonie. Czasem może sporadycznie jakiś wypad weekendowy. Początkowo chciałbym również zaliczyć jakieś kursy doszkalające.

« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2016, 10:22:59 am wysłana przez Adaszek123 »

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 15, 2016, 09:59:31 am »
Witaj !

Offline Marcel

• CBR 900RR Fireblade
  • 180 km/h
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 15, 2016, 12:52:23 pm »
Siemanko!
W sumie już sporo zostało powiedziane, podpisuję się pod tym. Też jestem zwolennikiem zrobienia najpierw prawka na  A. Powodzenia i trzymam kciuki, żeby udało się jak najwcześniej :oki:
Odważni nie żyją wiecznie, lecz ostrożni nie żyją wcale.