Grudnia 23, 2024, 19:32:15 pm

Autor Wątek: Witam z Torunia  (Przeczytany 25683 razy)

Offline Adaszek123

• 0 km/h
Witam z Torunia
« dnia: Maja 14, 2016, 13:36:42 pm »
Witam wszystkich

Nazywam się Adam z miasta ojca Tedeusza;) Moto nie mam. Ale od prawie 20 lat mam na ich punkcie świrka i na mieście mało mi się łepek nie urwie jak jakikolwiek widzę. Zarejestrowałem się w celu. Hmmm no właśnie w jakim celu. Jest ich dużo, ale generalnie chodzi o informację o dużą ilość informacji.

Z racji, że marzenia są po to by je realizować dojrzałem chyba i emocjonalnie i finansowo do motocykla. Niestety problem stanowi 0-we doświadczenie i techniczne, manualne jeśli chodzi o jednoślady. Motoryzacja wszak nie jest mi obca, gdyż B mam od 18 roku życia a samochód od 21. A jeśli jesteśmy przy aucie to powożę Hondę Civic ES7 1.6, która wciągnęła mnie już doszczętnie w klimat oktanowy. Gdyż jestem również moderatorem na CivicForum  (więc może wielu zasad nie połamię ;)) Mam własną firmę i dodatkowo jestem wykładowcą informatyki.

Bardzo chciałbym rozpocząć przygodę z motocyklem. Nie mam niestety jeszcze prawa jazdy na motocykl. Po przymiarkach od ponad 2 lat interesowania się tematem od vlogów po fanpage i wielu przemyśleń postanowiłem wreszcie trochę poczytać i popisać z forumowymi ludkami z doświdczeniem.

Jaki mam plan? Cóż z racji, że świadomy jestem zarówno fun-u jak i ryzyka związanego z moto i braku mojego doświadczenia przymierzam się do kupna pod koniec tego lub na początku następnego sezonu 125. Strzelam w CBR125 (albo nówka albo coś używanego - to się jeszcze okaże) Z racji, że nie jest to wielka ani arcy mocna maszyna chciałbym się na niej nauczyć jeździć i wyrobić należyte nawyki aby już na spokojnie podejść do kursu.

Również poszukuje  jakiegoś ośrodka który ewentualnie byłby w stanie w zdroworozsądkowej kasie w miarę dobrze mnie do tego przygotować (jeśli coś polecacie choćby w takim Toruniu byłbym niezmiernie wdzięczny). Bo mimo że kilku znajomych posiada moto to jednak są to już dużo większe litraże, poza tym w życiu nie chciałbym niczego spartolić.

W sumie tyle o mnie i o moich problemach. Po wstępnym przywitaniu zabieram się za przeglądanie forum:) Pozdrawiam i jak by ktoś za wami się oglądał w Srebrnym Sifiku to bardzo możliwe, że byłem to ja :) 

Offline Paveus

• TDM900
  • 220 km/h
  • LOUD PIPES SAVE LIVES
Odp: Witam z Torunia
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 14, 2016, 14:00:51 pm »
Witaj i trzymam kciuki za realizację planów :thumbup:

Offline Norbas

• XT 1200 Z Super Tenere
  • 120 km/h
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 14, 2016, 14:50:28 pm »
Witaj  :)

Offline konrad

• Ténéré 700
  • Administrator
  • 220 km/h
    • c-moto.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 14, 2016, 16:53:41 pm »
Witaj, super przywitanie. Czyli można się spodziewać, że dojdzie kolejna Honda to statystyk, Suzukowcy nie będą zadowoleni ;) Z ciekawości gdzie jesteś wykładowcą informatyki?

Offline Jancio76

• Transalp XL600V
  • 180 km/h
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 14, 2016, 17:21:35 pm »
Hejka.

najdigsxF

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 14, 2016, 17:39:41 pm »
Witka! !
Na pierwsze Moto wybierz takie na którym będziesz się dobrze czuł wielkość moc itp.
Ważne żeby z głową uczyć się jazdy,
wyciągać wnioski i bawić się dobrze!
i pamiętaj nie dokładaj marzeń tylko na marzenia!

Offline Duch

• KMZ K-650, Honda XL600V Transalp, Suzuki DL AL7 650XT V-Strom [R.I.P.], BMW F900GS Adv
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 14, 2016, 18:01:49 pm »
Cześć.
Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die.

Offline Adaszek123

• 0 km/h
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 14, 2016, 19:20:35 pm »
Witaj, super przywitanie. Czyli można się spodziewać, że dojdzie kolejna Honda to statystyk, Suzukowcy nie będą zadowoleni ;) Z ciekawości gdzie jesteś wykładowcą informatyki?
Raczej tak. Tym bardziej że mam wieloletnie doświadczenie z ta marką i uwielbiam ich silniki. Choć na temat jednostek motocyklowych za wiele nie wiem.

Na prywatnej ;) i niech tak zostanie ;)

Największym dylematem dla mnie jest to czy bez prawka nauka na 125cc czy kupić ciuch i resztę,  przystąpić do kursu i ruszyć na 250- 500+;) w tej pierwszej wersji trochę się sobie wyobrazić nie mogę bo jestem 100 kg plus 178cm

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 14, 2016, 20:27:18 pm »
heyka  :yeah:
Ładne przywianie i ładny wstęp... ze świeczką takich szukać  ;)
Na pewno będzie wiele porad w tym kierunku, ale to Ty musisz wybrać  :P
Mogę Ci tylko powiedzieć, co ja zrobiłbym na Twoim miejscu.
Poszedłbym na kurs, nie pakowałbym się w 125, powodów jest kilka. Takie podstawowe to szybko przestanie Ci wystarczać i nie mam na myśli szaleństw, za cenę 125 można kupić normalny motocykl w dobrym stanie, jest wiele motocykli dobrych na początek, które wybaczają błędy.
edit: właśnie napisał posiadacz takiego motocykla, czyli Zibi  :)
« Ostatnia zmiana: Maja 14, 2016, 20:29:08 pm wysłana przez Viniu »
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 14, 2016, 20:28:03 pm »
Cześć :)

Offline Adaszek123

• 0 km/h
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 14, 2016, 20:47:36 pm »
heyka  :yeah:
Ładne przywianie i ładny wstęp... ze świeczką takich szukać  ;)
Na pewno będzie wiele porad w tym kierunku, ale to Ty musisz wybrać Mogę Ci tylko powiedzieć, co ja zrobiłbym na Twoim miejscu.
Poszedłbym na kurs, nie pakowałbym się w 125, powodów jest kilka. Takie podstawowe to szybko przestanie Ci wystarczać i nie mam na myśli szaleństw, za cenę 125 można kupić normalny motocykl w dobrym stanie, jest wiele motocykli dobrych na początek, które wybaczają błędy.
edit: właśnie napisał posiadacz takiego motocykla, czyli Zibi  :)
W ogóle dziękuję za miłe przyjęcie! Jestem bardzo miło zaskoczony:)

Viniu dzięki za radę! Gdzieś w pracy natknąłem się w Toruniu na temat niejakiego Pana Krzystofa bodajże który potrafi nauczyć. Może masz w tym racje. Zawsze kurs to kurs choć mam wrażenie ze z samochodem było łatwiej... a może po prostu zaczynam się starzec ;)

Czyli modyfikacja mała planu. Mam 600 zakamuflowane przed żona ;) z początkiem lipca kończy studia... :) może w tym sezonie uda się jeszcze zrobić glejd :) chyba ze wpadną niespodziewane $$ lub nic znowu nie wypadnie. W zeszłym roku miałem już iść do ośrodka ale z bąblem wyskoczył komplikacje.

Jeszcze raz dzięki!

Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka

Offline Jolly Roger

• Kawasaki VN 1600 Classic
  • 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 14, 2016, 21:07:58 pm »
Cześć  :thumbup:
Realizacji planów i marzeń Ci życzę. A spełniają się... to wiem  :fun:

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 14, 2016, 21:10:06 pm »
Nie jestem i nie chcę być wyrocznią, napisałem tylko co ja zrobiłbym na Twoim miejscu. Pan Krzysztof rzeczywiście ma dobre opinie, osobiście nie wiem, nie znam bo prawko robiłem ponad 20 lat temu... ale można poczytać np. w tym wątku
http://www.c-moto.pl/forum/index.php?topic=1226.0

Offline alien19999

• Aprilia Pegaso 650, Suzuki DL650
  • 300 km/h
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 14, 2016, 21:14:21 pm »
Polecam na początek enduro. Dużo można się na nim nauczyć i wybacza sporo błędów.Podczas jazdy w terenie człowiek uczy się możliwości swoich i maszyny.
Ryzyko jest wszędzie. Przede wszystkim podczas jazdy trzeba myśleć. Im szybciej tym bardziej trzeba uważać.
Enduro ma jeszcze jeden plus wywrotki mniej bolą i uczą człowieka jak upadać :)

Prawko nie jest takie straszne. Nie dawno też miałem taki dylemat i powiem ci, że wybrałem prawko na A i nie żałuję :) Wręcz jestem szczęśliwy, że je mam. Jazda motocyklem to najlepsze rzecz jaka może człowieka spotkać. Jedzie się przed siebie i traci poczucie czasu.
Już parę razy tak miałem, że żona pytała gdzie jadę i mówię, za chwilę wracam tylko przejadę się kawałek. Wracam do domu i okazuje się, że mnie 3 godziny nie było. Mi wydawało się, że dopiero co wyjechałem.

Podsumowując:
Rób prawko na A
To jaki motor wybierzesz na początek nie ma znaczenia i tak go prawdopodobnie w przyszłości zmienisz. Grunt to wybrać taki, który będzie sprawiał ci przyjemność z jazdy.

aha no i cześć bo zapomniałem :)
A. Einstein ~ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi"

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 14, 2016, 21:19:25 pm »
Polecam na początek enduro...
...Enduro ma jeszcze jeden plus wywrotki mniej bolą i uczą człowieka jak upadać :)

Może się nie znam, ale jak się glebniesz enduro na asfalcie to chyba boli tak samo...  ;)