Listopada 22, 2024, 11:26:59 am

Autor Wątek: Jak tworzyć filmy?  (Przeczytany 26399 razy)

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
Odp: Jak tworzyć filmy?
« Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 21, 2016, 20:26:27 pm »
Jedno pytanie... gdzie Ty KSD taką kamerę zamocujesz...? Bo chyba nie do kasku...?  :laie:

Będę musiał kupić motocykl z bocznym wózkiem  :fun: Hubertus ma taką Jawę, może by pożyczył ale dawno go na forum nie widziałem ;)

Tymczasem zaś poświęciłem chwilę i zabrałem się dziś za wstępne rozgryzanie Twixtora! :) Niestety mój sprzęt nagrywający (GoPro Hero2) nie powala na kolana i maksimum jakie można z niego wycisnąć to 50kl/s na sekundę, a więc szału nie ma. Zrobiłem jednak krótki testowy filmik aby zobaczyć czy to w ogóle działa. Dodam, że film skompresowałem więc jakość nieco słabsza, a całość była nagrana w słabym oświetleniu. W weekend może będzie trochę słońca więc zrobię powtórkę testu gdzieś w terenie. Do dzisiejszych testów posłużyła Chica, a film umieściłem bezpośrednio na serwerze więc jak ktoś chce zobaczyć to proszę kliknąć poniżej:

http://www.farmbook.webd.pl/magazyn/slow.wmv (plik 6,4 MB)

Jeśli tersty terenowe wyjdą lepiej to chyba zacznę zastanawiać się nad zakupem jakiejś nowej kamery. Z tego co widzę, najlepszą możliwość jeśli chodzi o "klatkostrzelność" oferuje GoPro Hero 4 Black, wyciskające aż 240kl/s przy 720p. W takiej opcji to byłoby chyba już naprawdę super z użyciem Twixtor'a, choć jednak cena kamery trochę odstrasza. Macie może ewentualnie inne propozycje co do kamery jeśli chodzi o szybkostrzelność?

Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline marta z grudziądza

• Honda CB 500 XA
  • 180 km/h
« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 21, 2016, 20:36:05 pm »
hmm... a nie da się takiego zwolnienia jakie przedstawiłeś osiągnąć suwakiem w programie?

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 21, 2016, 20:39:41 pm »

Kiedyś jak próbowałem bawić się suwakiem to mi wychodził film poklatkowy (brak było płynności obrazu). Przy takich 50kl/s wyglądało to dość kiepsko. Z założenia Twixtror jakby "nadbudowuje" klatki i łączy je płynnie ze sobą. Oczywiście i tak im więcej tym lepiej. Tutaj może z racji słabej jakości materiału tego tak nie widać. Ciekaw jestem efektów w terenie przy słonecznej pogodzie.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 21, 2016, 20:40:48 pm »

Marta a bawiłaś się może slowmotion przy użyciu suwaków? Jeśli tak to masz może jakiś materiał aby móc to zobaczyć?

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 21, 2016, 20:41:24 pm »
Takie zwolnienie przy 50 fps/s to dasz radę w programie suwakiem zrobić - wrzuć dla porównania.  :oki: i napisz jaki program.
Jest lekkie zagubienie klatek (rozmazanie) przy tylnych łapach. Suwakiem jak zrobisz to tego nie powinno być, ewentualnie może zmniejszyć się płynność, choć przy tak małym sm może się nic nie stanie z płynnością.
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #50 dnia: Stycznia 21, 2016, 20:47:07 pm »

Marta a bawiłaś się może slowmotion przy użyciu suwaków? Jeśli tak to masz może jakiś materiał aby móc to zobaczyć?

Tu masz od 1:15 film kręcony 1080p/30fps, renderowanie na YT 720p/30fps

[ Invalid YouTube link ]
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2016, 20:49:13 pm wysłana przez Viniu »

• Honda CB 500 XA
  • 180 km/h
« Odpowiedź #51 dnia: Stycznia 21, 2016, 21:08:31 pm »
KSD jeśli możesz to podaj mi maila. Prześlę Ci film, który przed chwilą zrobiłam i będzie to maksymalne zwolnienie suwakiem w Sony Vegas 12.

Ale można bawić się też tak:

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #52 dnia: Stycznia 21, 2016, 21:12:01 pm »

Viniu, rzeczywiście efekt jest i to osiągnięty prostym sposobem. Jakkolwiek przy ruszeniu głową też widać lekką poklatkowość.

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #53 dnia: Stycznia 21, 2016, 21:23:37 pm »

Viniu, rzeczywiście efekt jest i to osiągnięty prostym sposobem. Jakkolwiek przy ruszeniu głową też widać lekką poklatkowość.

i to jest ten "bul" duże i dobre slowy uzyskuje się jak kamera jest nieruchoma - wiem z pracy jak nagrywaliśmy...  i widać to na filmie co wrzuciłeś. Przy ruchu kamerą zawsze będzie mniej doskonałe.

• Honda CB 500 XA
  • 180 km/h
« Odpowiedź #54 dnia: Stycznia 21, 2016, 22:12:39 pm »
O może ten z wodą będzie lepszy  ;)

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 21, 2016, 22:28:03 pm »
O może ten z wodą będzie lepszy  ;)

Daje radę  :thumbup: Pobawiłem się przed chwilką SV i suwakiem i paskiem, efekty są podobne. Jak obniżasz pasek to musisz rozciągnąć film do następnej klatki, żeby nie było przeskoku przy ponownym przyspieszeniu filmu (jak to było w poradniku) ale za to dźwięk nie zwalnia tylko leci w normalnym tempie dalej i przy połączeniu przeskakuje z powrotem od momentu ucięcia.
Po zabawie SV jedno jest pewne, nic nie zastąpi ilości klatek przy slow motion. Im więcej klatek, tym bardziej można zwolnić film zachowując płynność, obojętnie czy suwakiem czy tym zielonym paskiem (obwiednią).

• Honda CB 500 XA
  • 180 km/h
« Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 21, 2016, 22:40:49 pm »
Po zabawie SV jedno jest pewne, nic nie zastąpi ilości klatek przy slow motion. Im więcej klatek, tym bardziej można zwolnić film zachowując płynność, obojętnie czy suwakiem czy tym zielonym paskiem (obwiednią).

Dokładnie, program do obróbki ma chyba najmniejsze znaczenie  :thumbup:

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 21, 2016, 22:45:35 pm »
Jeżeli przyjąć to co twierdzą naukowcy, że dla ludzkiego oka (u zdcydowanej większości ludzi) obraz jest płynny od 25 do 32 fps to nagrywając 60fps film można spowolnić dwukrotnie zachowując płynność - tyle teorii. Gdy tylko nadarzy się okazja i znajdę chwilę czasu postaram się przetestować to w praktyce.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 21, 2016, 22:53:09 pm »

Marta, fajnie wyszło to ujęcie w wodzie  :oki: Z jaką prędkością (fps) był nagrany ten materiał?

Jeżeli przyjąć to co twierdzą naukowcy, że dla ludzkiego oka (u zdcydowanej większości ludzi) obraz jest płynny od 25 do 32 fps to nagrywając 60fps film można spowolnić dwukrotnie zachowując płynność - tyle teorii.

No własnie teoretycznie tak by właśnie wychodziło. Niby ten Twixtor jest w stanie uzyskać z 60fps zwolnienie nawet 10 krotne przy zachowaniu podobnej płynności. Będę próbował się tym bawić, zobaczymy czy wyjdzie lepiej. Generalnie docelowo chciałbym uzyskać takie sceny jak np ładnie lecące kamyki i piach spod endurowej opony, gdzie szczegóły nie byłyby rozmyte :)

No i rzeczywiście, najlepsze efekty są wtedy gdy kamera jest stabilna. Myślę kręcić takie ujęcia ze statywu albo małego stedicam'a.

• Honda CB 500 XA
  • 180 km/h
« Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 21, 2016, 23:05:48 pm »
KSD nagrywany i renderowany w 60 fps (niestety YouTube zabiera mi jakość, chyba nie pasuje mu format w którym zapisałam ten film )
Pokuszę się o stwierdzenie, że do tych kamyczków z pod opon suwak wystarczy ale jestem bardzo ciekawa czy tak będzie  ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2016, 23:11:23 pm wysłana przez marta z grudziądza »