Listopada 22, 2024, 11:17:35 am

Autor Wątek: Jak tworzyć filmy?  (Przeczytany 26398 razy)

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
Odp: Jak tworzyć filmy?
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 31, 2015, 15:04:16 pm »
Z jutiubem to ograniczenia są zależne od ilości wejść na kanał. Jeżeli ktoś ma znikomą oglądalność to ograniczeń będzie więcej m.in. z muzyką. Jak kanał ma więcej wejść to ładują reklamy na filmiki i można sobie wrzucać muzę jaką się chce. Wiem to bo kiedyś też miałem z tym problem (właśnie wkurzał mnie brak możliwości dawania dowolnych podkładów muzycznych). Wrzuciłem filmik z jednego unikalnego koncertu, na którym udało mi się być, który w ciągu 2 tyg miał 3 tys. wejść z całego Świata. Nagle wszelkie ograniczenia zniknęły ;).

To wrzuć jako podkład muzyczny Clint Eastwood - Gorilaz i zobacz Ci nie zablokują...
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline Vengosh10

• BMW F650GS 2000 r., BMW F800GS HOBEL :-)
  • 220 km/h
    • kanał youtube
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 31, 2015, 15:06:59 pm »
Z jutiubem to ograniczenia są zależne od ilości wejść na kanał. Jeżeli ktoś ma znikomą oglądalność to ograniczeń będzie więcej m.in. z muzyką. Jak kanał ma więcej wejść to ładują reklamy na filmiki i można sobie wrzucać muzę jaką się chce. Wiem to bo kiedyś też miałem z tym problem (właśnie wkurzał mnie brak możliwości dawania dowolnych podkładów muzycznych). Wrzuciłem filmik z jednego unikalnego koncertu, na którym udało mi się być, który w ciągu 2 tyg miał 3 tys. wejść z całego Świata. Nagle wszelkie ograniczenia zniknęły ;).

To wrzuć jako podkład muzyczny Clint Eastwood - Gorilaz i zobacz Ci nie zablokują...
Dobra ale za rok, ok? :)

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 31, 2015, 15:13:28 pm »
Moim zdaniem wszystko rozbija się o renderowanie filmu oraz program, którego do tego używamy. Należy renderować w takiej jakości w jakiej materiał został nagrany. Jeśli ktoś nagrywał np. w 720 i 30fps to tak trzeba to renderować. Wtedy według mnie jest najlepsza jakość jaką możemy uzyskać. Kolejną sprawą jest program, którego używamy. Ja używam Sony Vegas pro 11. Do niedawna większość tych "czołowych YouTuberów" (czy tam motovlogerów) używała Sony Vegas a potem pojawiło się Adobe Premiere (wyszła jakaś nowsza wersja) i wtedy wiele osób twierdziło że Adobe renderuje filmy w lepszej jakości i dużo osób się na niego przerzuciło. Ja kiedyś też używałam innego programu do obróbki (nie pamiętam jakiego) i te same filmy w tamtym programie wyglądały znacznie gorzej. Więc coś w tym jest. A teraz co do YouTuba. Jestem pewna na 99% że nie istnieje takie coś jak płatne kanały. Jeśli twój kanał jest popularny to możesz co najwyżej na nim zarabiać ale jego utrzymanie nie kosztuje. Bo jeśli kanał stanie się popularny to YouTube też zaczyna na nim zarabiać. Jak ja wrzucam film, to YouTube samo wybiera jakość, odpowiednio do tego w jakiej jakości masz film. Przynajmniej u mnie tak jest  :Y ;) aha ja kiedyś robiłam filmy w formacie mp4 a przy ostatnich 2 filmach przerzuciłam się na AVCHD (.m2ts) jakość jest ciut lepsza i film się szybciej przesyła na serwer

Nie pamiętam dokładnie i nie mogę teraz znaleźć tego artykułu, ale jest takie coś jak program partnerski YT i tam zawiera się indywidualne umowy i to właśnie stąd GoPro czy Sony ma na swoich kanałach filmy jak żyleta.

Offline marta z grudziądza

• Honda CB 500 XA
  • 180 km/h
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 31, 2015, 15:50:53 pm »
https://support.google.com/youtube/answer/72851?hl=pl&rd=1 odnośnie programu partnerskiego który dotyczy tylko i wyłącznie zarabiania, jeśli takie umowy o jakich piszesz istnieją to raczej są one nie jawne i dostępne tylko dla większych firm, ale jakoś cała rzesza twórców umieszcza na YT filmy w super jakości...

Jeżeli nagrasz w 1080p60 a renderujesz na mniejszy (np. 720p30) to nie ma to żadnego znaczenia dla jakości filmu. W drugą stronę niestety tak to nie działa.

Na ekranie komputera to i owszem nie ma znaczenia ale po wrzuceniu na YT już ma.

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 31, 2015, 16:18:02 pm »
https://support.google.com/youtube/answer/72851?hl=pl&rd=1 odnośnie programu partnerskiego który dotyczy tylko i wyłącznie zarabiania, jeśli takie umowy o jakich piszesz istnieją to raczej są one nie jawne i dostępne tylko dla większych firm, ale jakoś cała rzesza twórców umieszcza na YT filmy w super jakości...

Jeżeli nagrasz w 1080p60 a renderujesz na mniejszy (np. 720p30) to nie ma to żadnego znaczenia dla jakości filmu. W drugą stronę niestety tak to nie działa.

Na ekranie komputera to i owszem nie ma znaczenia ale po wrzuceniu na YT już ma.

Nie ma znaczenie jeżeli z większego formatu robisz mniejszy i go zapiszesz (wyrenderujesz w takim formacie, skąd YT ma wiedzieć jaki format był orginalny? Materiałem źródłowym dl YT jest plik który przesyłasz  720p to pomniejszony obraz na wysokość i szerokość o 1.5 raza (z 3 pixeli robią się 2) bez strat na jakości - poza rozdzielczością. Zmniejszona ilość klatek to po prostu mniej klatek. Temat jeszcze jeden to zadanie pytania na czym najczęściej oglądamy YT. Na na lapku mam 1600x900 i więcej pixeli i tak nie wyciągnę.
Myślę tak poza tym, że bez sensu klepiemy ten temat. Każdy niech przesyła jak chce, nawet w 4k, byle coraz więcej filmów...

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 31, 2015, 16:20:24 pm »

Ale czy pomimo wszystko nie zależy to od programu? Możliwe, że jadąc w dół, jeden program nic nie uczknie na jakości, za to iny i owszem. Pomimo wszystko ucinanie klatek, czy zmiana rozdzielczości jest mocną ingerencją w materiał. Nawet jak się zdjęcie kilka razy skaluje w dół, to jakość spada.
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 31, 2015, 18:45:49 pm »

Ale czy pomimo wszystko nie zależy to od programu? Możliwe, że jadąc w dół, jeden program nic nie uczknie na jakości, za to iny i owszem. Pomimo wszystko ucinanie klatek, czy zmiana rozdzielczości jest mocną ingerencją w materiał. Nawet jak się zdjęcie kilka razy skaluje w dół, to jakość spada.

Ja cały czas piszę na przykładzie Sony Vegas Pro 13. I z tego co wszyscy "fachowcy piszą" SVP nie zabiera na jakości idąc w dół nie wiem jak inny szmelc...  :hmm:  :naughty:
Co do klatek, nie zauważysz czy masz 30 czy 60 przy normalnym oglądaniu, dopiero przy oglądaniu w opcjach "slowmotion" lub oglądanie poklatkowe możesz zauważyć różnicę. Przykład? Jak gram w fps to nie widzę różnicy czy gra w danej chwili przetwarza 25 klatek czy 65.

Offline Paveus

• TDM900
  • 220 km/h
  • LOUD PIPES SAVE LIVES
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 31, 2015, 18:52:43 pm »
...
Co do klatek, nie zauważysz czy masz 30 czy 60 przy normalnym oglądaniu...
No to ja jestem chyba jakis inny :hmm:
W sumie moja żona też nigdy nie widziała różnicy na monitorze między 60 a 85Hz a ja sie dziwiłem jak można tego nie widzieć... może mam jakiś superwzrok hehe bo dla mnie 60fps to dużo większy komfort oglądania niż 30 ;)

Offline konrad

• Ténéré 700
  • Administrator
  • 220 km/h
    • c-moto.pl
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 31, 2015, 20:01:41 pm »
Już myślałem, że tylko ja jakiś dziwny, ale widzę że Paveus też wie co dobre ;)

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 13, 2016, 21:29:16 pm »
...
Co do klatek, nie zauważysz czy masz 30 czy 60 przy normalnym oglądaniu...
No to ja jestem chyba jakis inny :hmm:
W sumie moja żona też nigdy nie widziała różnicy na monitorze między 60 a 85Hz a ja sie dziwiłem jak można tego nie widzieć... może mam jakiś superwzrok hehe bo dla mnie 60fps to dużo większy komfort oglądania niż 30 ;)

Dla ludzkiego oka płynny obraz jest już między 25 do 34 fps/sek (różne źródła), więc jeżeli jest płynny to jak może być jeszcze bardziej płynny? Sprawą inną jest Hz - częstotliwość odświerzania, czyli ile klatek na sek TV jest nam wstanie odświerzyć/pokazać obraz, jeżeli masz 60Hz to obraz zostanie odśwerzony 60 razy czyli przy 60fps zobaczysz każdą klatkę. Jeżeli masz TV 100Hz to nie pokaże ci 100fps tylko między klatki wstawia dodatkowe klatki (dubluje) lub wstawia czarne klatki co powoduje, że ruch wydaje się płynniejszy bo odstęp między klatkami jest krótszy. Fakt, że rzeczywiście różnicę widać, szczególnie przy szybkich ujęciach w ruchu. Ludzkie oko jest bardzo niedoskonałe, choć to najlepsze oko na Ziemi... za to mózg jest już łatwo oszukać i najczęściej robi to wzrok.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 20, 2016, 21:45:01 pm »

Chciałbym w tym temacie rozpocząć nowe zagadnienia tworzenia filmów, a mianowicie: Efekt SLOWMOTION
Osobiście nie mam doświadczenia w tym zakresie, a niejednokrotnie chciałbym coś takiego wykorzystać w filmikach. Jedyne co do tej pory robiłem to proste zabawy z operowaniem suwakami czasu jakie są dostępne w programie którym sklejam filmy. Niestety to rozwiązanie nie jest w żaden sposób profesjonalne i generalnie wygląda raz lepiej, a raz gorzej (zazwyczaj gorzej), coś na zasadzie poklatkowości.

Wiem, że istnieją specjalne wtyczki które robią naprawdę piękne efekty. Chyba najpopularniejszą, a jednocześnie jedyną mi znaną jest TWIXTOR. Nigdy jednak nie miałem okazji tego używać. Czy ktoś z Was zna się może na tym i używał tego rozwiązania? A może jakieś inne pomysły i sugestie na dobry slowmotion?

Poniżej jeszcze krótki filmik dotyczący wspomnianego twixtor'a:

Offline JarekAT

• XRV750 LC4 XRV750 LC8 XRV750 K100 XL600LM
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 21, 2016, 00:31:38 am »
Oczywiście można się bawić suwakiem i zwolnić programowo.
Jednak o Slowmotion trzeba już pomyśleć przy kręceniu. Dla dobrego efektu dość dynamicznej sceny trzeba kręcić już 120 klatek/s.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 21, 2016, 12:37:55 pm »
Tak przy zwykłej zabawie suwakami czasu, to rzeczywiście trzebaby nagrywać z taką prędkością. Z tego co jednak czytam, to przy twixtorze wystarczy 60kl/sec aby uzyskać bardzo dobry efekt.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 21, 2016, 16:58:35 pm »
Właśnie wpadło mi jeszcze jedno ciekawe porównanie jeśli chodzi o liczbę klatek i końcowy efekt bez użycia mod'ów

Tylko skąd wziąć taką kamerę co tak szybko kręci? :)

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 21, 2016, 19:36:59 pm »
Gdzieś tam już pisałem, im więcej klatek w sekundzie, tym lepsze slow motion, bardziej można zwolnić nie tracąc na płynności filmu. Nic nie zastąpi ilości klatek w slow motion. W pracy mamy kamerę chyba właśnie 10k albo 5k nie pamiętam. Najlepiej obejrzeć sobie jakiś film przyrodniczy o owadach, często zdjęcia są w sm, coby w ogóle owada zobaczyć  :laie:
Jedno pytanie... gdzie Ty KSD taką kamerę zamocujesz...? Bo chyba nie do kasku...?  :laie: