Grudnia 23, 2024, 09:27:10 am

Autor Wątek: Namiot dla motocyklisty - Coleman Darwin 2 vs. Fjord Nansen Tordis II recenzja  (Przeczytany 98315 razy)

Offline Rotmistrz

• BMW F750GS Tabun
  • 220 km/h
Odp: Namiot dla motocyklisty - Coleman Darwin 2 vs. Fjord Nansen Tordis II recenzja
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 29, 2015, 10:18:23 am »
ach ten Zibi...
Wzdychasz Viniu, jakbyś Zibiego nie znał. Gdyby jutro wyszła nowsza wersja jego namiotu, Zibi miałby ją góra pojutrze.  :pacpac:

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
Odp: Namiot dla motocyklisty - Coleman Darwin 2 vs. Fjord Nansen Tordis II recenzja
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 29, 2015, 10:20:02 am »
ach ten Zibi...
Wzdychasz Viniu, jakbyś Zibiego nie znał. Gdyby jutro wyszła nowsza wersja jego namiotu, Zibi miałby ją góra pojutrze.  :pacpac:
No właśnie wzdycham bo go znam  :naughty:
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline zero.5

• BMW R1250GS
  • 220 km/h
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 31, 2015, 13:32:03 pm »
Dzięki wielki za recenzję. Właśnie szukam jakiegoś namiotu w którym rozkłada sie najpierw tropik i Fjord Nansen Tordis II wydaje sie idealny. Ceny na Alledrogo od 669-950 PLN... troche mnie stopują. Ale znalazłem też to: http://www.zajo.net/pl/turystyczne/fjord-2-tent-pesto.p4044-12.html
Cena powiedzmy zbliżona, ale parametry przynajmniej na papierze lepsze.
Chociaż za Tardisem przemawia podwójne wyjście.... bardzo wygodna rzecz :)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2015, 13:40:21 pm wysłana przez zero.5 »

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 31, 2015, 14:00:35 pm »

To też mi się podoba, bo jeśli nocuje się w dwie osoby, to każda może sobie wychodzić swoim wyjściem, nie przeszkadzając drugiej osobie. Jakkolwiek jeszcze lepszym zastosowaniem jest to, iż otwierając oba wejścia w trakcie ciepłego słonecznego dnia, mamy pełen przewiew i w takim namiocie da się sensownie spać w takich warunkach. Przy standardowym rozwiązaniu mamy w środku saunę, bo jedno wejście nie jest w stanie skutecznie przewentylować namiotu.
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 31, 2015, 15:17:03 pm »

To też mi się podoba, bo jeśli nocuje się w dwie osoby, to każda może sobie wychodzić swoim wyjściem, nie przeszkadzając drugiej osobie. Jakkolwiek jeszcze lepszym zastosowaniem jest to, iż otwierając oba wejścia w trakcie ciepłego słonecznego dnia, mamy pełen przewiew i w takim namiocie da się sensownie spać w takich warunkach. Przy standardowym rozwiązaniu mamy w środku saunę, bo jedno wejście nie jest w stanie skutecznie przewentylować namiotu.

... a kto w namiocie siedzi jak taki upał...?????????????????????????????????????????

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 31, 2015, 16:02:52 pm »

W 90% przypadków chodzi o poranek. W środku lata od bardzo wczesnej pory, gdy tylko słońce wstaje i gdy namiotu nie udało się rozbić w cieniu, a my mamy jeszcze chwilę na odpoczynek, normalnie nie da się już w namiocie wytrzymać. Tutaj wystarczy, że otworzymy oba wejścia i cyrkulujące powietrze pozwoli nam jeszcze trochę pospać. Pozostałe przypadki to no chwila popołudniowego odpoczynku po bardzo ciężkim dniu, np nieustannej jazdy od wczesnego świtu. Miałem już kilka takich momentów, że chciałem poleżeć w namiocie ale z racji temperatury się nie dało.

Offline Tomas_XRV

• KTM 950 SuperEnduro R
  • 300 km/h
  • Tam, gdzie kończy się droga, zaczyna się przygoda
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 31, 2015, 16:06:14 pm »
Tez tak miałem. Upalny weekend człowiek ledwo żyje po imprezie integracyjnej 6 rano materac i na zewnątrz bo taki żar w srodku

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 31, 2015, 16:21:27 pm »
Tez tak miałem. Upalny weekend człowiek ledwo żyje po imprezie integracyjnej 6 rano materac i na zewnątrz bo taki żar w srodku

I to jest to, materac na zewnątrz, w cieniu drzewka... zimny drink... albo browar... wiaterek we włosach... niech widzą jak się szlachta bawi...

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 31, 2015, 16:24:56 pm »

W 90% przypadków chodzi o poranek. W środku lata od bardzo wczesnej pory, gdy tylko słońce wstaje i gdy namiotu nie udało się rozbić w cieniu, a my mamy jeszcze chwilę na odpoczynek, normalnie nie da się już w namiocie wytrzymać. Tutaj wystarczy, że otworzymy oba wejścia i cyrkulujące powietrze pozwoli nam jeszcze trochę pospać. Pozostałe przypadki to no chwila popołudniowego odpoczynku po bardzo ciężkim dniu, np nieustannej jazdy od wczesnego świtu. Miałem już kilka takich momentów, że chciałem poleżeć w namiocie ale z racji temperatury się nie dało.

Dobry namiot np. mój Coleman Lakeside 4 deluxe, bardzo długo trzyma temperaturę. I często jest tak, że o 9 rano w namiocie jest chłodno a wychodzę na zewnątrz i gorączka. Odwrotnie jest wieczorem, w namiocie jest tak samo lub ciut cieplej niż na zewnątrz.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 31, 2015, 16:34:16 pm »
materac na zewnątrz, w cieniu drzewka...

Czasem się nie da :) Znajdź cień na poniższym obrazku  :fun:

Dobry namiot np. mój Coleman Lakeside 4 deluxe

Pomijamy namioty z klimatyzacją, do których transportu potrzeba SUV'a lub ciężarówki  :fun: ;;)

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 02, 2016, 09:11:02 am »
Abstrahując o powyższych dywagacji na temat izolacji cieplnej namiotów, poszukując informacji na stronie producenta Tordisa II znalazłem informację, że w przypadku awarii stelaża istnieje możliwość dokupienia dodatkowych elementów.
Pisząc niniejszą recenzję obu namiotów wiedziałem, że łatwo można dokupić elementy pałąka do Darwina 2 gdyż to standardowe tyczki wykonane z włókna szklanego dostępne na wielu aukcjach (nawet nieoryginalne). Natomiast gdzieś z tyłu głowy miałem niepokój w zakresie możliwości naprawy Tordisa II, gdyż duraluminiowe elementy pałąka trudno zastąpić tymi z włókna szklanego, nawet przy odpowiednim doborze średnicy. Właściwości sprężyste obu materiałów są różne.
Oczywiście mogłem pomyśleć czy Fjord Nansen oferuje osobno takie elementy, jednak na tę ofertę wpadłem dość przypadkowo i odebrałem ją z zadowoleniem.

Otóż są dostępne na stronie producenta zapasowe duraluminiowe elementy stelaża.

Uważam, że to ważna informacja, gdyż o ile uszkodzoną powłokę zregenerujemy zaklejając rozdarcie to uszkodzony element pałąka możemy tylko wymieniać. Przy precyzyjnej konstrukcji stelaża trudno jest dobrać coś identycznego. Zatem możliwość zakupu oryginalnych dopasowanych elementów Tordisa II daje mu duży plus  :oki:
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2017, 16:38:06 pm wysłana przez KSD »

Offline alien19999

• Aprilia Pegaso 650, Suzuki DL650
  • 300 km/h
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 05, 2017, 13:25:52 pm »
Odgrzeję trochę kotleta.
Ze względu na wyprawę w Alpy, chcę kupić namiot. Teraz takie moje pytanie co sądzicie o Fjord Nansen Sierra II.
Wiem, że ten Tordis 2 jest lepszy, ale cena 2x wyższa :(
A. Einstein ~ "Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi"

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 05, 2017, 15:27:10 pm »
Ciekawa propozycja. Duża funkcjonalność. Jak cena odpowiada to bym brał.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 05, 2017, 16:37:24 pm »
Eleancki, a wyglądem podobny nieco do Colemana Darwin II. Dodatkowo fajne, funkcjonalne rozwiązania. Firma znana też z dobrych produktów, więc lipy na pewno nie będzie :) Zwróć jeszcze tylko uwagę na wymiary po spakowaniu. W przypadku Sierra II jest to 50x20 cm, a dla np Darwin II 46 x 15,5 więc namacalnie mniej. Może to mieć znaczenie przy transporcie, jeśli masz zamiar wozić go wewnątrz kufra. Sierra II już by się do mojego kufra nie zmieściła.
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2017, 16:39:37 pm wysłana przez KSD »

Offline JarekAT

• XRV750 LC4 XRV750 LC8 XRV750 K100 XL600LM
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 08, 2017, 13:13:49 pm »
Pogaduchy o innych namiotach niż te w tytule przeniosłem do:
http://www.c-moto.pl/forum/index.php?topic=1227.60