Abstrahując o powyższych dywagacji na temat izolacji cieplnej namiotów, poszukując informacji na stronie producenta Tordisa II znalazłem informację, że w przypadku awarii stelaża istnieje możliwość dokupienia dodatkowych elementów.
Pisząc niniejszą recenzję obu namiotów wiedziałem, że łatwo można dokupić elementy pałąka do Darwina 2 gdyż to standardowe tyczki wykonane z włókna szklanego dostępne na wielu aukcjach (nawet nieoryginalne). Natomiast gdzieś z tyłu głowy miałem niepokój w zakresie możliwości naprawy Tordisa II, gdyż duraluminiowe elementy pałąka trudno zastąpić tymi z włókna szklanego, nawet przy odpowiednim doborze średnicy. Właściwości sprężyste obu materiałów są różne.
Oczywiście mogłem pomyśleć czy Fjord Nansen oferuje osobno takie elementy, jednak na tę ofertę wpadłem dość przypadkowo i odebrałem ją z zadowoleniem.
Otóż są dostępne na
stronie producenta zapasowe duraluminiowe elementy stelaża.
Uważam, że to ważna informacja, gdyż o ile uszkodzoną powłokę zregenerujemy zaklejając rozdarcie to uszkodzony element pałąka możemy tylko wymieniać. Przy precyzyjnej konstrukcji stelaża trudno jest dobrać coś identycznego. Zatem możliwość zakupu oryginalnych dopasowanych elementów Tordisa II daje mu duży plus