Grudnia 23, 2024, 08:47:34 am

Autor Wątek: Namiot dla motocyklisty - Coleman Darwin 2 vs. Fjord Nansen Tordis II recenzja  (Przeczytany 98312 razy)

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
Odp: Namiot dla motocyklisty - Coleman Darwin 2 vs. Fjord Nansen Tordis II recenzja
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 26, 2015, 09:46:48 am »
To był tylko Zibi żart   ;D

w takim razie brawo TY  :)

Offline Tomas_XRV

• KTM 950 SuperEnduro R
  • 300 km/h
  • Tam, gdzie kończy się droga, zaczyna się przygoda
Odp: Namiot dla motocyklisty - Coleman Darwin 2 vs. Fjord Nansen Tordis II recenzja
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 26, 2015, 09:46:53 am »

No to w takim razie mam zajebisty namiot jednowarstwowy  i 9 stów w kieszeni  :wings:

Muszę Cię zmartwić, nie masz 9 stów w kieszeni :) Swojego bardzo dobrego Colemana Darwin 2 sprzedaję jednemu z forumowiczów właśnie za stówkę  :smoke:
mam nadzieje że tym forumowiczem jestem ja :) ?

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 26, 2015, 09:51:26 am »
Swojego bardzo dobrego Colemana Darwin 2 sprzedaję jednemu z forumowiczów właśnie za stówkę  :smoke:
mam nadzieje że tym forumowiczem jestem ja :) ?

Tajemnica handlowa  ;;) dowiesz się pierwszego stycznia :)

Offline gibek73

• Suzuki DL650 V-Strom K4
  • 220 km/h
  • let's ride
    • Suzuki DL650 V-Strom K4
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 26, 2015, 10:26:08 am »
Zibi, ale tak bez wystawiania w dziale "Sprzedam" ??
Tak się nie godzi  :bash:

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 26, 2015, 10:45:19 am »
Zibi, ale tak bez wystawiania w dziale "Sprzedam" ??
Tak się nie godzi  :bash:

:bag:, ale klient się znalazł zaraz po pierwszym publicznym stwierdzeniu o możliwości sprzedaż. Jednak jest nadzieja, że nowemu nabywcy nie zmieści się w jego kufer, który jest bardzo malutki i wtedy umówione jest że odstępujemy od transakcji :)

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 28, 2015, 18:48:42 pm »
Właśnie przypadkowo trafiłem na bardzo ładne zdjęcia zamieszczone przez jednego z użytkowników forum v-stroma z że tak powiem, zastosowania Tordisa w praktyce. Pozwolę sobie je poniżej wkleić, bo bardzo ładnie prezentują rozłożony namiot na trudnych podłożach: piaszczystym i kamienistym, a więc w miejscach gdzie trudno jest takowy rozbić, jeśli wymaga on wbijania śledzi (to co wspomniał zresztą Zibi). Warto zwrócić uwagę na "balast" jaki w tym wypadku stanowią kamienie, aby całość nam nie odfrunęła w bliżej nie określonym kierunku ;)

Osobiście uważam, że colemana też udałoby się bez większych problemów podobnie postawić, ze względu na to, iż sypialnia bardzo ładnie stoi sama, a pałąki dodatkowo wchodzą w specjalne bolce w czterech przeciwległych rogach, które elegancko napinają całość i nie pozwalają na ich samoistne rozłączenie. Niewątpliwie jednak, tropik wymagałby użycia większej ilości kamieni aby go dobrze naciągnąć, gdyż w przeciwnym wypadku leżałby jak płachta na sypialni i stykał się z nią bezpośrednio.

Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 28, 2015, 18:56:32 pm »
Ale foty i jak ładnie zaparkowana maszyna, jadę tam  :eek: :drool:

Offline Tomas_XRV

• KTM 950 SuperEnduro R
  • 300 km/h
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 28, 2015, 19:04:14 pm »

Właśnie przypadkowo trafiłem na bardzo ładne zdjęcia zamieszczone przez jednego z użytkowników forum v-stroma z że tak powiem, zastosowania Tordisa w praktyce.
Na Afrykańskim forum też Neno wystawił ten namiot. Coś około 450zl

Offline konrad

• Ténéré 700
  • Administrator
  • 220 km/h
    • c-moto.pl
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 28, 2015, 19:30:49 pm »
Na forum xt660 też wystawił ;)

Offline Tomas_XRV

• KTM 950 SuperEnduro R
  • 300 km/h
Namiot dla motocyklisty - Coleman Darwin 2 vs. Fjord Nansen Tordis II recenzja
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 28, 2015, 19:38:20 pm »
Wrzucę cytat bo tez wskazał wady i zalety tego namiotu

Cytat: Neno;462920
Namiot używany ok 1,5 roku, brak paragonu więc gwarancja już nie biegnie ;(
Stan: bdb (nic nie porwane, zamki sprawne, siatka cała, być może na podłodze znajda się ze 2 dziurki wielkości malutkiego kamyka - jeśli to istotne mogę sprawdzić przed wysyłką).
Modyfikacje: dodałem podwieszoną dużą półkę na rzeczy typu komórka, portfel, czołówka itp drobne przedmioty. Wycięta jest też z mocniejszego materiału dodatkowa podłoga - nie zawsze jej używałem. Skompresowałem worek (jest przedarty na 1/3 długości szwu - można zszyć). Do worka po skompresowaniu go nie mieści się już dodatkowa podłoga.

Sam namiot jest rewelacyjny,  mały i lekki po spakowaniu a po rozłożeniu na tyle przestronny, że spokojnie można się w nim przebrać, usiąść itp. itd.
raczej dla osób do 185cm, wyżsi moga poczuć dyskomfort choć namiot sam w sobie jest sporo dłuższy (ma chyba 205cm długości).
Nowy: 750zł
Moja, używana, zmodyfikowana wersja: 450zł z wysyłką (paczkomat).
O jakości namiotu świadczy fakt, iż używany przez ok 200 nocy nadal wygląda świetnie. Wróży to kilka sezonów współpracy.
Zalety:
- mały po spakowaniu
- lekki (1,9kg)
- dwupowłokowy
- szybkość rozkładania i składania (jeden maszt)
- mimo niewielkich rozmiarów komfort snu i bytu nieporównywalnie większy od typowej trumny
- w 100% wodoszczelny
- bdb wentylacja (cała konstrukcja wewnętrzna z siatki) która można podnieść poprzez podniesienie jednego  lub obu boków "do góry". 
- konstrukcja samonośna

Wady:
- podatny na huraganowe podmuchy wiatru
- nieprzydatny w warunkach zimowych
- Jak ktoś wozi dużo bagażu to będzie miał problem ze zmieszczeniem go w przedsionkach (ja do tego celu używałem tylko jednego, drugi robił za magazyn na obuwie)

Wymiary:
http://www.outdoorzy.pl/13054-43387/fjord-nansen-namiot-tordis-i.jpg

Powód sprzedaży: Św. Mikołaj przyniósł coś jeszcze lżejszego ;)

EDIT: tych nocy to faktycznie może ze 100 było, zapomniałem, że sypiałem też w innych moich namiotach przez te 18m-cy

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 28, 2015, 21:09:13 pm »
To jednak Tordis I a nie II, on jest dużo węższy i dlatego podatny na podmuchy boczne.

Offline Kaśka

• 20 km/h
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 29, 2015, 08:20:03 am »
Na takich kamieniach to ja bym ani w Tordisie I ani w Tordisie II ani nawet w Tordisie III (jeśli takowy jest) nie chciała spać  :laie:

Offline konrad

• Ténéré 700
  • Administrator
  • 220 km/h
    • c-moto.pl
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 29, 2015, 09:18:02 am »
Ten Tordis I na sprzedaż od Neno to jest jedna z poprzednich wersji namiotu. Co jakiś czas go modyfikują. Na zdjęciach widać, że sypialnia jest cała z siatki. W obecnych egzemplarzach siatka zaczyna się dopiero mniej więcej od połowy namiotu. Z tego co pamiętam producent na przestrzeni lat zmieniał też śledzie, kolor linek, rozmiary sypialni, usprawniał wentylację, zmniejszył wspomnianą ilość siatki w sypialni itp. Zibi ma najnowszą wersję.

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 29, 2015, 09:21:59 am »
Zibi ma najnowszą wersję.

Brawo Ja  :oki:

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 29, 2015, 10:16:08 am »
ach ten Zibi...
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks