Grudnia 22, 2024, 23:17:36 pm

Autor Wątek: Namiot dla motocyklisty - Coleman Darwin 2 vs. Fjord Nansen Tordis II recenzja  (Przeczytany 98271 razy)

Offline outsider

• 220 km/h
Odp: Namiot dla motocyklisty - Coleman Darwin 2 vs. Fjord Nansen Tordis II recenzja
« Odpowiedź #75 dnia: Lipca 26, 2019, 10:47:37 am »
 ;;) a daj jakiś namiar na te szpilki - linka albo co

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
Odp: Namiot dla motocyklisty - Coleman Darwin 2 vs. Fjord Nansen Tordis II recenzja
« Odpowiedź #76 dnia: Lipca 26, 2019, 12:12:38 pm »
;;) a daj jakiś namiar na te szpilki - linka albo co
Jak masz takie szpilki to linka nie potrzebna  ;;)
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #77 dnia: Lipca 26, 2019, 12:21:40 pm »
A Viniu to już chyba po lodzie z lodówki  :laie:

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #78 dnia: Lipca 26, 2019, 12:34:46 pm »
Jak masz takie szpilki to linka nie potrzebna  ;;)

;;)

a daj jakiś namiar na te szpilki - linka albo co

https://allegro.pl/oferta/explorer-sledz-do-namiotu-aluminiowy-18-cm-5-szt-8002673498

Aby w pełni okołkować namiot, potrzeba 10 szt, czyli kupić dwa takie zestawy po 5.
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #79 dnia: Lipca 26, 2019, 12:37:30 pm »
Same się wbijają

Offline outsider

• 220 km/h
« Odpowiedź #80 dnia: Lipca 26, 2019, 13:23:12 pm »

a daj jakiś namiar na te szpilki - linka albo co

https://allegro.pl/oferta/explorer-sledz-do-namiotu-aluminiowy-18-cm-5-szt-8002673498

Aby w pełni okołkować namiot, potrzeba 10 szt, czyli kupić dwa takie zestawy po 5.

Dzięki  :oki:

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #81 dnia: Lipca 27, 2019, 15:57:41 pm »
Dziś mój namiot dostał pierwszego deszczu. Krótkie ale intensywne przejście frontu pozwoliło przetestować jego właściwości wodno wiatrowe. Krople ładnie spływają po powierzchni tropiku, a cała konstrukcja bardzo elegancko radzi sobie na wietrze (widać jak stelaż miękko pracuje). Być może to kwestia niebieskich szpilek ale całość nawet przy mocniejszych podmuchach stała jak zabetonowana :)

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpnia 14, 2019, 09:40:19 am »
Dziś odkryłem kolejny plus namiotu Tordis 2. Otóż zaczepy egzoszkieletu, sprawdzają się fantastycznie jako szczypki do suszenia prania. Absolutnie fantastyczna sprawa! Mokry ręcznik furkotał na wietrze jak flaga i po 30 minutach był całkowicie suchy :) Naprawdę rewelacyjna opcja tego namiotu.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 14, 2019, 10:51:55 am »
Ja to odkryłem trochę wcześniej :)

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 14, 2019, 20:47:47 pm »
Czyli pewnie każdy prędzej czy później to odkryje, jak będzie musiał zrobić pranie na wietrze :) Ciekawe czy konstruktorzy namiotu brali w ogóle to pod uwagę :)

Offline C13

• 0 km/h
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 22, 2022, 20:09:09 pm »
Cześć, cześć.

Przeleciałem całe 6 stron dyskusji... ;)

Też posiadam ten namiot... i jest ok. Konstrukcje takie same i o podobnej wadze u konkurencji 2x3 a nawet 4x droższe. Te droższe za to silnie schodzą na wadze. Najdroższa konkurencja względem Tordisa II wagowo schodzi nawet do 1,5 kg!

Jednak myślę, że konstruktorom chodziło o stworzenie nowoczesnej konstrukcji, o połowę lżejszej od tradycyjnego iglo oraz o parametrach, które nie będą powodowały zabójstwa dla portfelo ... oraz oczywiście ... czy ktoś kupiłby FN z 3 czy 4 tys. zł ? Pamiętajmy, że Tordis II katalogowo kosztował chyba 1400 zł, finalnie kupowało się go prawie połowę taniej. ;)

W kwestii śledzi... :D

Nie wiem czy Kolega zrobił dobry deal oddając oryginały. Wiadomo, nie są wygodne... ale liczy się technika ich wbijania. V kształtne śledzie wbija się używajac innego śledzia (trzyma się go poziomo i dociska). Oczywiście gorzej z ostatnim ;) Oryginały są jakie są ale nie narzekam. Wycięcia na końcówce też mają swoje przeznaczenie, a mianowicie zapobiegają ucieczce pasków bocznych i sznurków odciągów "w górę". Wszystko wchodzi w nie z automatu i nie miałem sytuacji aby coś uciekło "do góry". Trzymają jak "zęby rekina" :D

Niedługo wybieram się z nim w góry, może strzelę parę fotek ;)

Swoją drogą niektóre zdjęcia namiotu naprawdę super ... FN mógłby wykorzystać w katalogu ;)

Trzymajcie się i pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 22, 2022, 20:12:11 pm wysłana przez C13 »

Offline przemek0113

• TDM 900
  • 220 km/h
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 22, 2022, 21:22:22 pm »
Cześć, cześć.

Siemanko.

Ale witamy się w innym dziale, zapraszamy

pozdro  ;;)
Życie bez motocykla jest jak życie bez zęba, można żyć ale nie będziesz się uśmiechać... :D