Cześć, cześć.
Przeleciałem całe 6 stron dyskusji...
Też posiadam ten namiot... i jest ok. Konstrukcje takie same i o podobnej wadze u konkurencji 2x3 a nawet 4x droższe. Te droższe za to silnie schodzą na wadze. Najdroższa konkurencja względem Tordisa II wagowo schodzi nawet do 1,5 kg!
Jednak myślę, że konstruktorom chodziło o stworzenie nowoczesnej konstrukcji, o połowę lżejszej od tradycyjnego iglo oraz o parametrach, które nie będą powodowały zabójstwa dla portfelo ... oraz oczywiście ... czy ktoś kupiłby FN z 3 czy 4 tys. zł ? Pamiętajmy, że Tordis II katalogowo kosztował chyba 1400 zł, finalnie kupowało się go prawie połowę taniej.
W kwestii śledzi... :D
Nie wiem czy Kolega zrobił dobry deal oddając oryginały. Wiadomo, nie są wygodne... ale liczy się technika ich wbijania. V kształtne śledzie wbija się używajac innego śledzia (trzyma się go poziomo i dociska). Oczywiście gorzej z ostatnim
Oryginały są jakie są ale nie narzekam. Wycięcia na końcówce też mają swoje przeznaczenie, a mianowicie zapobiegają ucieczce pasków bocznych i sznurków odciągów "w górę". Wszystko wchodzi w nie z automatu i nie miałem sytuacji aby coś uciekło "do góry". Trzymają jak "zęby rekina" :D
Niedługo wybieram się z nim w góry, może strzelę parę fotek
Swoją drogą niektóre zdjęcia namiotu naprawdę super ... FN mógłby wykorzystać w katalogu
Trzymajcie się i pozdrawiam!