Grudnia 24, 2024, 13:50:16 pm

Autor Wątek: Buty offroad cross FORMA TERRAIN TX - opinia, recenzja  (Przeczytany 22732 razy)

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
Buty offroad cross FORMA TERRAIN TX - opinia, recenzja
« dnia: Listopada 07, 2015, 21:58:53 pm »
Czas na test kolejnych butów! Tym razem do mojego domowego laboratorium trafia para kapci od Formy, a dokładniej model Forma Terrain TX. Dziś kilka słów na temat pierwszego wrażenia, a z czasem jak zwykle będą pojawiać się kolejne informacje w miarę jak buty będą "szurane" w terenie :) Jak zwykle starałem się znaleźć coś, co będzie miało relatywny stosunek jakości do ceny. Terrain'y nie są może najtańszymi tego typu butami na rynku (bo przykładowo Axo Drone lub Fly Maverick są mniej więcej o 1/3 tańsze), jednak z ceną na poziomie 700-800 zł mieszczą się jeszcze w tej niższej granicy. Jeśli weźmiemy jednak pod uwagę wbudowany zawias, to z tego co się orientuję tańszej opcji już nie znajdziemy. Stosunek jakości do ceny powinien więc kształtować się na jednym z najlepszych poziomów. Jak będzie w praktyce, to się oczywiście okaże. Od razu zaznaczam, że to testów zakupiłem wersję w białym kolorze, gdyż jakoś tak zawsze "crossowo/offroadowy" temat, nie wiedzieć czemu, kojarzył mi się z białymi butami. Dla wielbicieli ciemnej strony mocy, jest oczywiście również dostępna opcja koloru ciemnej jak noc czerni :)

Na początek zerknijmy na to co mówi producent:

Buty z Flex Control System w tak atrakcyjnej cenie, teraz to możliwe! Żadna inna marka nie zaoferuje Ci tej samej jakości w tym przedziale cenowym. Buty do crossa Terrain marki Forma to połączenie funkcjonalności i bezpieczeństwa. Model Terrain TX posiada antypoślizgową podeszwę SkywalkŸ oraz metalowe wykończenie czubka podeszwy, co gwarantuje bezpieczeństwo i przyczepność. FORMA to najszybciej rozwijająca się w Europie firma zajmująca się produkcją butów do crossa i enduro. Wszystkie buty są zaprojektowane we Włoszech i wyprodukowane w Europie, aby spełnić kryteria najbardziej wymagających kierowców w zakresie jakości produktu i bezpieczeństwa.

F.C.S. (Flex Control System)
Flex Control System to zaawansowany system bezpieczeństwa. Klamra przegubowa wspiera pracę stawu skokowego i pozwala na naturalny ruch w przód i w tył a także zapobiega skręceniu kostki podczas ruchu na bok. Zapewnia to doskonałą elastyczność podczas jazdy oraz ochroni stopy i kostki przed uszkodzeniem.

Antypoślizgowa i podeszwa SkywalkŸ
Podeszwa wytłumiająca wstrząsy wykonana z podwójnie zagęszczonej gumy o właściwościach antypoślizgowych.

Zamszowy panel po wewnętrznej stronie buta
Po wewnętrznej stronie buta znajduje się panel z zamszu, którego zadaniem jest ochrona termiczna oraz poprawa przyczepności.

Anatomicznie dopasowująca się pianka "memory foam”
Dla zwiększenia komfortu wnętrze buta pokrywa pianka, która idealnie dopasowuje się do kształtu Twojej stopy i kostki.

No to teraz zobaczmy jak wygląda to po rozpakowaniu pudełka:

Pierwsze wrażenie jest... pozytywne :) Biorąc buty do ręki, odnosi się wrażenie, że mamy do czynienia z produktem solidnie wykonanym. Co prawda osobiście stwierdziłem, że na obrazku reklamowym całość wygląda nieco lepiej (są jakieś takie bardziej smuklejsze), to i tak nie jest źle i nie ma co narzekać.

Pierwsza bardzo istotna z praktycznego punktu widzenia rzecz to - KLAMRY. W tym wypadku muszę przyznać, że wyglądają one całkiem solidnie i równie solidnie pracują. Zapięcie jest łatwe w regulacji i pewnie się zatrzaskuje. Warto zauważyć, iż mechanizmy są wymienne i w razie czego, można je będzie podmienić gdyby któryś się uszkodził.

Następna sprawa to ZAWIAS. Jak już zostało wspomniane na wstępie, Forma Terrain TX, to najtańszy na rynku model buta z wbudowanym zawiasem. W sprzedaży dostępny jest też nieco niższy model, bez oznaczenia "TX", który tego udogodnienia nie ma. Zawias ułatwia nam ruch w stawie skokowym i wpływa pozytywnie na komfort użytkowania butów. Pierwsze wrażenia podczas przechadzania się po domu są bardzo dobre. Mam nadzieję, iż w terenie będzie podobnie.

Przy okazji spraw "zawiasowych" warto od razu zauważyć, iż tylna strona buta posiada elastyczną wstawkę, która bardzo ładnie ugina się i rozszerza przy poruszaniu stopą. Jedno z drugim bardzo ładnie więc współpracuje i dobrze rokuje na przyszłość :)

Wewnętrzne strony buta wyposażone są w gumowe ochraniacze:

Tymczasem rzecz która osobiście ujęła mnie najbardziej, a mianowicie bardzo eleganckie wykończenie cholewki buta  Już na obrazku wygląda to ładnie ale w rzeczywistości wygląda jeszcze lepiej. Wykonany z miękkiej i dopasowującej się do kształtu łydki skóry, bardzo ładnie "uszczelnia" nam but na nodze, a dodatkowo znacznie podnosi komfort użytkowania. Całość jest dodatkowo wzmocniona bardzo solidnym rzepem. Duży plus za ten element buta  :oki:

Na koniec warto jeszcze wspomnieć o metalowych wzmocnieniach czubków butów.

Żeby nie było tak kolorowo, już na starcie wspomnieć muszę o drobnym felerze, który osobiście nie do końca mi się spodobał. Oglądając egzemplarz moich butów w sklepie, zauważyłem drobną "dziurę" tuż przy nosku jednego z butów (odkształcenie się podeszwy od buta, powstałe być może przy zakładaniu metalowego protektora). Może to sugerować lekkie niechlujstwo produkcyjne:

Po wskazaniu tego elementu sprzedawcy, zadzwonił od do dystrybutora, a następnie wysyłając zdjęcie tego defektu pytał o dodatkowy (choćby drobny) rabat na tę parę. Dystrybutor stwierdził, że te buty już takie bywają i nie ma szans na żadną dodatkową obniżkę. Powiem szczerze, że w tym momencie nie kupiłbym tych butów (ani w ogóle butów formy) gdyby nie dwa fakty. Pierwszy to taki, że miałem zaplanowaną wycieczkę na drugi dzień i bardzo zależało mi na zakupie, a drugi to taki, że zamiast dystrybutora, sprzedawca stanął na wysokości zadania i do wcześniej już uzgodnionej, obniżonej ceny, dorzucił od siebie coś jeszcze. Rozumiem, że uszkodzenie to jest drobiazgiem i może nie mieć wpływu na użytkowanie w przyszłości, jednak płacąc kilkaset złotych za obuwie, wymaga się raczej coś więcej niż od tenisówek za kilkadziesiąt złotych (choć swoją drogą nawet w takich tenisówkach nie powinno być na starcie takich baboli). Nie wiem czy przeczyta to kiedyś ktoś od dystrybutorów marki Forma na Polskę ale jeśli tak, to powiem tylko tyle, że jeśli już nie jesteście w stanie dostarczyć produktu dopracowanego ze wszystkimi szczegółami, to przynajmniej bądźcie choć odrobinę elastyczni dla klienta, bo może on się szybko zrazić do marki. Tymczasem więc potencjalnym nabywcom butów tej marki, polecam dokładnie oglądać Wasz przyszły nabytek z każdej strony.

No nic, pozostaje nam sprawdzić ile wart jest ten sprzęt w praktyce, o czym mam nadzieję poinformować już niedługo :)

« Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2015, 00:32:17 am wysłana przez KSD »
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline konrad

• Ténéré 700
  • Administrator
  • 220 km/h
    • c-moto.pl
Odp: Buty offroad /cross FORMA TERRAIN TX - opinia
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 07, 2015, 23:36:48 pm »
Brakuje mi tylko jednej rzeczy, mianowicie głównego pomocnika w testach - Chici. Mam nadzieję że dorzucisz jeszcze jedną fotkę, tym bardziej, że kolorem do butów będzie pasowała ;)

Offline Tomas_XRV

• KTM 950 SuperEnduro R
  • 300 km/h
  • Tam, gdzie kończy się droga, zaczyna się przygoda
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 08, 2015, 00:16:08 am »
Gdzie można przymierzyć te formy?

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 08, 2015, 00:34:12 am »
Brakuje mi tylko jednej rzeczy, mianowicie głównego pomocnika w testach - Chici.

No tak, zapomniałem wstawić zdjęcie głównego testera  :pacpac:
Chica rzecz jasna tradycyjnie brała udział w testach już od samego początku - wnikliwie obwąchując karton z każdej strony. Po wyjęciu butów, pierwsze co wywęszyła to oczywiście dziurę w podeszwie ;) Później było już lepiej, gdyż merdnięcie ogonkiem wróży, iż zakup z dużym prawdopodobieństwem będzie trafiony, choć było to merdnięcie delikatne. Być może tym razem czuła się lekko poruszona wielkością tych butów, które okazały się być nieco wyższe od niej samej  ;D

Gdzie można przymierzyć te formy?

W naszej najbliższej okolicy Formę można na pewno przymierzyć w MotoDream Bydgoszcz oraz 4Biker Bydgoszcz (te dwa miejsca są mi znane ale być może inne sklepy w Kuj-Pom też prowadzą tę markę). W obu wypadkach polecam koniecznie przedzwonić wcześniej z prośbą o ściągnięcie odpowiednich rozmiarów do przymiarki dla siebie. Od razu podpowiem jedną istotną rzecz, iż numeracja jest dość dobrze dopasowana. Ja praktycznie zawsze noszę rozmiar 42 i w tym wypadku również 42 pasowało idealnie. Dodam ponadto kolejną pochwałę dla sprzedawcy, który przy kontakcie telefonicznym sam zaproponował, że ściągnie dodatkowo numery poboczne do porównania  :BB:

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 08, 2015, 16:57:03 pm »
Pierwsze koty za płoty, czyli słów kilka na temat pierwszego wrażenia z użytkowania butów w terenie  8-)
Całkowicie obiektywnie i z czystym sumieniem muszę przyznać, że wrażenia z jazdy są naprawdę świetne! Napisałem "muszę", bo mając jeszcze w głowie wspomnianą małą niedoróbkę w moim egzemplarzu, starałem się podświadomie wynaleźć jakieś inne minusy ale doprawdy nie mam się do czego przyczepić :) Porównując Forma Terrain do AXO Prime które miałem okazję użytkować wcześniej (a które się szybko rozpadły i zostały zareklamowane ze zwrotem gotówki), pierwsze wrażenia dotyczące komfortu są nieporównywalnie lepsze na korzyść Formy!

But bardzo ładnie dopasowuje się do kształtu nogi, a wspomniane zakończenie cholewki, elegancko i miękko obejmuje łydkę dając wyjątkowo wysoki komfort użytkowania. Zapięcia działają precyzyjnie, a regulacja długości zapięcia jest bardzo szybka i wygodna. W butach łatwo się przemieszczać - wygląda więc na to, że zawias spełnia swoją rolę. W przypadku AXO miałem wrażenie poruszania się w butach narciarskich, natomiast tutaj wrażenia przypominają raczej te znane ze standardowych butów do jazdy szosowej. Podobnie jest z obsługą dźwigni zmiany biegów. Dzięki ułatwionemu ruchowi w stawie skokowym, biegi udaje się zmieniać nad wyraz precyzyjnie. Możliwe też, że noski są nieco smuklejsze (nie mam jak już tego porównać) i to także wpływa na korzystnie na obsługę skrzyni biegów.

Jak już wspomniałem, na ten moment nie mogę znaleźć czegoś do czego można by się przyczepić. Jedyne co, to chyba to, że biały kolor szybko się brudzi  :fun: Pozostaje więc poczekać na test długodystansowy. Za jakiś czas, jak uda mi się pokonać w nich nieco większe dystanse, postaram się napisać coś więcej.

Offline ksiegowy

• VFR800
  • 220 km/h
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 08, 2015, 20:51:13 pm »
Buty pikne, Czika jak zawsze nowego domownika wita
jednak czy białe do błota???????
Na Super-moto słabo dają rady ale tu  |:(

Offline Tomas_XRV

• KTM 950 SuperEnduro R
  • 300 km/h
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 08, 2015, 22:44:53 pm »
Czyściuteńkie butki enduro  :RT :RT

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 09, 2015, 08:24:30 am »
Jak zwykle recenzja na wysokim poziomie  :thumbup:

Offline Rotmistrz

• BMW F750GS Tabun
  • 220 km/h
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 09, 2015, 17:17:21 pm »
Buty pikne, Czika jak zawsze nowego domownika wita
jednak czy białe do błota???????
Na Super-moto słabo dają rady ale tu  |:(
Jak widać na załączonym zdjęciu, KSD już w coś wdepnął. Pozostaje mieć nadzieję, że to tylko błoto... :>

Offline Vengosh10

• BMW F650GS 2000 r., BMW F800GS HOBEL :-)
  • 220 km/h
    • kanał youtube
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 11, 2015, 22:44:43 pm »
No mnie przekonuje ta wygoda, o której pisze KSD. Prawie wszystkie buty enduro można porównać do buta narciarskiego, z tego powodu ja wybrałem sidi adventure, takie duale można powiedzieć, które niestety przez membranę nie nadają się na każdą porę roku. Latem, a w szczególności w cieplejszym klimacie totalny brak komfortu termicznego, może takie formy by się sprawdziły?

Offline Tomas_XRV

• KTM 950 SuperEnduro R
  • 300 km/h
Odp: Buty offroad cross FORMA TERRAIN TX - opinia, recenzja
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 14, 2016, 13:05:07 pm »
Cougary pojechały do zwrotu teraz test TXów. Zdecydowaliśmy się na zawias jednak bo jak Gosia przymierzyła bez zawiasu to powiedziała jak w gipsie i nie ma opcji żeby w nich jeździła.

Offline Tomas_XRV

• KTM 950 SuperEnduro R
  • 300 km/h
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 16, 2016, 15:30:27 pm »
Buty przyszły i okazało się że rozmiar męski 41 jest większy od kobiecych Cougarów 41 i pasują idealnie pomimo że rozmiar wkładki jest większy. Wykonanie butów wygląda że jest ok Gosia mówi że są nawet wygodne. Zawias pracuje czyli wrzucanie biegów powinno być z kostki a nie z kolana. Zaraz testy drogowe.
W końcu udało nam się cały strój skompletować trwało to ponad miesiąc wysyłania odsyłania i zamian. A tak to wygląda na zawodniku ;)

Offline konrad

• Ténéré 700
  • Administrator
  • 220 km/h
    • c-moto.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 16, 2016, 17:37:04 pm »
Profeska  :thumbup: Normalnie Tadek Błażusiak w spódnicy  ;)

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 16, 2016, 19:02:47 pm »
Wow! Zestaw rewelacyjny!  :thumbup:

Offline Tomas_XRV

• KTM 950 SuperEnduro R
  • 300 km/h
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 16, 2016, 19:21:25 pm »
Gosia przetestowała buty i aż jestem zdziwiony bo myślałem że będzie narzekała że sztywno jak w gipsie (tak było po AXO Drone), a przyjechał zadowolona i nie było większego problemu z wyczuciem dźwigni zmiany biegów. Motocykl zrobił się niższy przez wysokie podbicie i czuła się pewnie nawet wyprowadzając moto z garażu.