Czas na test kolejnych butów! Tym razem do mojego domowego laboratorium trafia para kapci od Formy, a dokładniej model Forma Terrain TX. Dziś kilka słów na temat pierwszego wrażenia, a z czasem jak zwykle będą pojawiać się kolejne informacje w miarę jak buty będą "szurane" w terenie
Jak zwykle starałem się znaleźć coś, co będzie miało relatywny stosunek jakości do ceny. Terrain'y nie są może najtańszymi tego typu butami na rynku (bo przykładowo Axo Drone lub Fly Maverick są mniej więcej o 1/3 tańsze), jednak z ceną na poziomie 700-800 zł mieszczą się jeszcze w tej niższej granicy. Jeśli weźmiemy jednak pod uwagę wbudowany zawias, to z tego co się orientuję tańszej opcji już nie znajdziemy. Stosunek jakości do ceny powinien więc kształtować się na jednym z najlepszych poziomów. Jak będzie w praktyce, to się oczywiście okaże. Od razu zaznaczam, że to testów zakupiłem wersję w białym kolorze, gdyż jakoś tak zawsze "crossowo/offroadowy" temat, nie wiedzieć czemu, kojarzył mi się z białymi butami. Dla wielbicieli ciemnej strony mocy, jest oczywiście również dostępna opcja koloru ciemnej jak noc czerni
Na początek zerknijmy na to co mówi producent:Buty z Flex Control System w tak atrakcyjnej cenie, teraz to możliwe! Żadna inna marka nie zaoferuje Ci tej samej jakości w tym przedziale cenowym. Buty do crossa Terrain marki Forma to połączenie funkcjonalności i bezpieczeństwa. Model Terrain TX posiada antypoślizgową podeszwę Skywalk oraz metalowe wykończenie czubka podeszwy, co gwarantuje bezpieczeństwo i przyczepność. FORMA to najszybciej rozwijająca się w Europie firma zajmująca się produkcją butów do crossa i enduro. Wszystkie buty są zaprojektowane we Włoszech i wyprodukowane w Europie, aby spełnić kryteria najbardziej wymagających kierowców w zakresie jakości produktu i bezpieczeństwa.
F.C.S. (Flex Control System)
Flex Control System to zaawansowany system bezpieczeństwa. Klamra przegubowa wspiera pracę stawu skokowego i pozwala na naturalny ruch w przód i w tył a także zapobiega skręceniu kostki podczas ruchu na bok. Zapewnia to doskonałą elastyczność podczas jazdy oraz ochroni stopy i kostki przed uszkodzeniem.
Antypoślizgowa i podeszwa Skywalk
Podeszwa wytłumiająca wstrząsy wykonana z podwójnie zagęszczonej gumy o właściwościach antypoślizgowych.
Zamszowy panel po wewnętrznej stronie buta
Po wewnętrznej stronie buta znajduje się panel z zamszu, którego zadaniem jest ochrona termiczna oraz poprawa przyczepności.
Anatomicznie dopasowująca się pianka "memory foam”
Dla zwiększenia komfortu wnętrze buta pokrywa pianka, która idealnie dopasowuje się do kształtu Twojej stopy i kostki.
No to teraz zobaczmy jak wygląda to po rozpakowaniu pudełka:Pierwsze wrażenie jest... pozytywne
Biorąc buty do ręki, odnosi się wrażenie, że mamy do czynienia z produktem solidnie wykonanym. Co prawda osobiście stwierdziłem, że na obrazku reklamowym całość wygląda nieco lepiej (są jakieś takie bardziej smuklejsze), to i tak nie jest źle i nie ma co narzekać.
Pierwsza bardzo istotna z praktycznego punktu widzenia rzecz to - KLAMRY. W tym wypadku muszę przyznać, że wyglądają one całkiem solidnie i równie solidnie pracują. Zapięcie jest łatwe w regulacji i pewnie się zatrzaskuje. Warto zauważyć, iż mechanizmy są wymienne i w razie czego, można je będzie podmienić gdyby któryś się uszkodził.
Następna sprawa to ZAWIAS. Jak już zostało wspomniane na wstępie, Forma Terrain TX, to najtańszy na rynku model buta z wbudowanym zawiasem. W sprzedaży dostępny jest też nieco niższy model, bez oznaczenia "TX", który tego udogodnienia nie ma. Zawias ułatwia nam ruch w stawie skokowym i wpływa pozytywnie na komfort użytkowania butów. Pierwsze wrażenia podczas przechadzania się po domu są bardzo dobre. Mam nadzieję, iż w terenie będzie podobnie.
Przy okazji spraw "zawiasowych" warto od razu zauważyć, iż tylna strona buta posiada elastyczną wstawkę, która bardzo ładnie ugina się i rozszerza przy poruszaniu stopą. Jedno z drugim bardzo ładnie więc współpracuje i dobrze rokuje na przyszłość
Wewnętrzne strony buta wyposażone są w gumowe ochraniacze:
Tymczasem rzecz która osobiście ujęła mnie najbardziej, a mianowicie bardzo eleganckie wykończenie cholewki buta Już na obrazku wygląda to ładnie ale w rzeczywistości wygląda jeszcze lepiej. Wykonany z miękkiej i dopasowującej się do kształtu łydki skóry, bardzo ładnie "uszczelnia" nam but na nodze, a dodatkowo znacznie podnosi komfort użytkowania. Całość jest dodatkowo wzmocniona bardzo solidnym rzepem. Duży plus za ten element buta
Na koniec warto jeszcze wspomnieć o metalowych wzmocnieniach czubków butów.
Żeby nie było tak kolorowo, już na starcie wspomnieć muszę o drobnym felerze, który osobiście nie do końca mi się spodobał. Oglądając egzemplarz moich butów w sklepie, zauważyłem drobną "dziurę" tuż przy nosku jednego z butów (odkształcenie się podeszwy od buta, powstałe być może przy zakładaniu metalowego protektora). Może to sugerować lekkie niechlujstwo produkcyjne:
Po wskazaniu tego elementu sprzedawcy, zadzwonił od do dystrybutora, a następnie wysyłając zdjęcie tego defektu pytał o dodatkowy (choćby drobny) rabat na tę parę. Dystrybutor stwierdził, że te buty już takie bywają i nie ma szans na żadną dodatkową obniżkę. Powiem szczerze, że w tym momencie nie kupiłbym tych butów (ani w ogóle butów formy) gdyby nie dwa fakty. Pierwszy to taki, że miałem zaplanowaną wycieczkę na drugi dzień i bardzo zależało mi na zakupie, a drugi to taki, że zamiast dystrybutora, sprzedawca stanął na wysokości zadania i do wcześniej już uzgodnionej, obniżonej ceny, dorzucił od siebie coś jeszcze. Rozumiem, że uszkodzenie to jest drobiazgiem i może nie mieć wpływu na użytkowanie w przyszłości, jednak płacąc kilkaset złotych za obuwie, wymaga się raczej coś więcej niż od tenisówek za kilkadziesiąt złotych (choć swoją drogą nawet w takich tenisówkach nie powinno być na starcie takich baboli). Nie wiem czy przeczyta to kiedyś ktoś od dystrybutorów marki Forma na Polskę ale jeśli tak, to powiem tylko tyle, że jeśli już nie jesteście w stanie dostarczyć produktu dopracowanego ze wszystkimi szczegółami, to przynajmniej bądźcie choć odrobinę elastyczni dla klienta, bo może on się szybko zrazić do marki. Tymczasem więc potencjalnym nabywcom butów tej marki, polecam dokładnie oglądać Wasz przyszły nabytek z każdej strony.
No nic, pozostaje nam sprawdzić ile wart jest ten sprzęt w praktyce, o czym mam nadzieję poinformować już niedługo