Grudnia 26, 2024, 20:01:44 pm

Autor Wątek: Kamera sportowa Sony HDR-AS200VB  (Przeczytany 25748 razy)

Offline Biały

• Kawasaki Z1000SX ZXT00W
  • 80 km/h
  • **
Odp: Kamera sportowa Sony HDR-AS200VB
« Odpowiedź #15 dnia: Września 07, 2015, 22:53:04 pm »
Dzięki Marta i konrad za porady :D na pewno mi się przydadzą i bez obawy będę mógł zdjąć przylepiec  ^_^

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #16 dnia: Września 09, 2015, 13:45:31 pm »
3M bardzo dobre przylepce dlatego są używane w wielu dziedzinach , sam jechałem ze znacznie większą prędkością kamerka nawet nie drgnęła.
Trochę dziwne te ściąganie mocowania za pomocą suszarki bo używałem kilka razy gopro podczas pożaru na akcji i nawet nie było widać żeby coś się odklejała taśma , a tam występują znacznie większe temperatury niż z suszary xD
« Ostatnia zmiana: Września 09, 2015, 13:48:38 pm wysłana przez Derkoś »

Offline Biały

• 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: Września 09, 2015, 21:10:47 pm »
Derkoś, zabierasz kamerę na akcję gaśniczą?! :thumbup: Nieźle :D Pochwaliłbyś się jakimiś ciekawymi nagraniami ;)  :popcorn: bo aż ciekaw jestem.

Natomiast żeby nie było OT, to co do przylepca, możliwe że sedno jest w tym że tylko chodzisz z tą kamerką, a nie próbujesz jej oderwać. W powyższym wideło widać że koleś ma nawet jakiś problem z oderwaniem mimo podgrzania.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #18 dnia: Września 09, 2015, 21:38:52 pm »
Derkoś, zabierasz kamerę na akcję gaśniczą?! :thumbup: Nieźle :D Pochwaliłbyś się jakimiś ciekawymi nagraniami ;)  :popcorn: bo aż ciekaw jestem.

Natomiast żeby nie było OT, to co do przylepca, możliwe że sedno jest w tym że tylko chodzisz z tą kamerką, a nie próbujesz jej oderwać. W powyższym wideło widać że koleś ma nawet jakiś problem z oderwaniem mimo podgrzania.

Mam z kilku pożarów i wypadkow filmiki musiałbym coś skleić bo mam dlugie nagrania to wrzucę :) no moze racja, że walczy z tym przylepcem, albo to też podróbka których jest wiele na allegrosik itd... :)

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #19 dnia: Września 13, 2015, 09:08:03 am »
Zrobiłem w końcu pierwszy teścik kamerki podczas jazdy. Chciałem zmontować coś bardziej wartościowego, niestety wczorajsza pogoda zniechęciła mnie (i Sebę) do dłuższej jazdy. Zmontowałem więc moją drogę do i z pracy. Ujęcia nakręcone z kasku (co widać) i z baku, tylnej jego części (kamera zamontowana na przyssawce, muszę pomyśleć o zamontowaniu uchwytu na taśmę 3M gdzieś bliżej kierownicy).
Na film nałożyłem dane z gps, fajna opcja, na pewno będę z niej korzystać, choć pewnie nie przy wszystkich ujęciach.
Program do montażu od Soniacza (dostarczony z kamerą ) jest prosty w obsłudze itd., ale brakuje mu efektów przejść, animacji. Jest to prosty program do obróbki nagranych filmów i chyba wstępnego montażu. Można zmontować film i podłożyć ścieżkę audio - z którą nic nie można zrobić (no można regulować głośniej-ciszej  :) )
Montażu zrobiłem na dwóch programach, pierwszy to Movavi Vidoe Edytor 10 - ściągnąłem wersję 7-dniową - program fajny, intuicyjny. Narobiłem się, zapisałem film i na koniec producenci wkur...li mnie umieszczając wielki napis pojawiający się co 5 sek. informujący, że wersja próbna i że kup!!!  >:D Cena 165 pln - byłem w stanie zapłacić - przed wkurwem...
Użyłem więc drugiego programu dostarczonego z moim laptopem... czyli Windows Live Movie Maker - znany i lubiany program w którym od lat wielu, wiele się nie zmieniło - mogli by coś dodać, więcej ścieżek, lepsze przejścia, jakieś animy itp. ale dał radę coś skleić. Najważniejsze, że można ciąć ścieżkę audio i video jak się chce.
A i jeszcze YT mnie rozwalił... Jako, że nie przesyłałem wielu filmów na yt, to po wrzucie tego dostałem pierwsze info o roszczeniu do praw, i że film został zablokowany w 242 krajach... z powodu piosenki Gorillaz... a do pozostałych, napisali, że zarabiać będzie właściciel praw... ale ludzie mają jazdę z tymi prawami...

Tu moje pytanie: Czy mógłby ktoś polecić jakiś program do montażu filmów? Program moim zdaniem powinien mieć możliwość cięcia ścieżek audio i video, dodawanie przejść, może jakieś animy i efekty, możliwość wklejenia co najmniej dwóch ścieżek audio (no jak jeszcze dwóch video to rewela) - najlepiej darmowy  :oki: > A czego wy używacie do montażu? Poproszę o jakieś opinie.
Krótkie posumowanie, po krótkim nagrywaniu...
... a zresztą ocenicie sami nagranie i montaż - falę krytyki przyjmę na klatę.
Wiem o paru niedoróbkach...

« Ostatnia zmiana: Września 13, 2015, 12:37:18 pm wysłana przez KSD »
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline ROKSi

• Honda CBR 125 R
  • 180 km/h
« Odpowiedź #20 dnia: Września 13, 2015, 09:32:25 am »
Film jest zablokowany i nie działa  :(

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #21 dnia: Września 13, 2015, 09:54:02 am »
Film jest zablokowany i nie działa  :(

Już usuwam utwór, będzie chwilę bez dźwięku.
Później zmontuję coś na nowo.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #22 dnia: Września 13, 2015, 10:25:35 am »

U mnie na ten moment filmu też nie da się obejrzeć, bo wyskakuje info, że został zablokowany.
Na początek więc ode mnie tylko jedna wskazówka - załóż konto na Vimeo i tam wrzucaj filmy :) Tutaj dla przykładu link do moich produkcji: https://vimeo.com/user4157820/videos  Jakość znacznie lepsza (nie ma tak mocnej kompresji jaka jest standardowo na YT), żadnych problemów z blokowaniem itp. Jeden może minus to taki, że wersja darmowa konta umożliwia przesyłanie jednego filmu HD tygodniowo (ale rzadko kto robi i tak tyle filmów).

Co do Movavi bardzo dobrze Cię rozumiem, bo przeżyłem kiedyś dokładnie to samo co Ty. Jak już zrobili taką wersję demo, to mogli sobie ten napis darować. Również byłem bliski zakupu licencji na ten program (bo drogo nie jest) ale rónie skutecznie mnie zniechęcili, po tym jak poświęciłem sporo czasu aby w tym sklecić swój pierwszy film.
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #23 dnia: Września 13, 2015, 10:40:32 am »
Film powinien działać usunąłem jeden utwór, trochę będzie w ciszy.
Obczaję zaraz to vimeo.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #24 dnia: Września 13, 2015, 12:40:39 pm »

Teraz działa. Filmik bardzo sympatyczny :) Podoba mi się też ta opcja nakładki GPS'owej  :oki:
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Biały

• 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: Września 13, 2015, 14:20:14 pm »
Bardzo fajne te wstawki z dżpiesa, oczywiście nie zawsze można coś takiego dodać ;) ale nawet elegancko wygląda to z tą częściową mapą, chociaż początkowo myślałem że pokazuje to na jakiej wysokości n.p.m. się jest. Jakość też niezła.

Co do programu to Windowsowski jest ok na jakieś przedstawienie do szkoły ;) nie ma tam niestety zbyt dużo opcji. Sam do sklejenia mojego filmu z Czech użyłem Vegas Pro, jednakże zakup tego to koszt ponad 500 ojro, więc trochę przesada :) Jednakże opcji program ten ma w brud i mogę go spokojnie polecić, chociaż początkowo bez instruktażu na YT się nie obyło. Bez tego nie idzie ruszyć.

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #26 dnia: Września 13, 2015, 16:37:28 pm »
Gps ma jeszcze jedną grafikę, następnym razem wstawię  ;) (na marginesie to dodam, że obrotomierz wyglądem przypomina C z "C"- Moto). Mapki są częściowe bo film jest pocięty. Przy nakładaniu skórki gps nakłada dane z odcinka jaki ma do dyspozycji.

Offline marta z grudziądza

• Honda CB 500 XA
  • 180 km/h
« Odpowiedź #27 dnia: Września 13, 2015, 20:58:45 pm »
Ja montuję w Sony Vegas pro 12 (w wersji angielskiej), wcześniej używałam Windows live movie maker 7, który u mnie łapał błędy i nie szło montować a Sony to mistrzostwo świata, prosty, intuicyjny, używają go również zawodowcy.
« Ostatnia zmiana: Września 15, 2015, 19:26:10 pm wysłana przez zibi »

Offline Dakatsu

• DL650 śliczny troszkę niebieski :P
  • 300 km/h
« Odpowiedź #28 dnia: Września 14, 2015, 08:48:23 am »
Potwierdzam Sony Vegas robi robotę ale troszkę drogi.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #29 dnia: Września 14, 2015, 08:55:23 am »
Potwierdzam Sony Vegas robi robotę ale troszkę drogi.

Magia Cracka  :naughty: :naughty: :naughty:
Viniu Vimeo jest fajniejsze do wrzucania filmików tak jak napisał KSD mniejsza kompresja itd… :)