Zrobiłem w końcu pierwszy teścik kamerki podczas jazdy. Chciałem zmontować coś bardziej wartościowego, niestety wczorajsza pogoda zniechęciła mnie (i Sebę) do dłuższej jazdy. Zmontowałem więc moją drogę do i z pracy. Ujęcia nakręcone z kasku (co widać) i z baku, tylnej jego części (kamera zamontowana na przyssawce, muszę pomyśleć o zamontowaniu uchwytu na taśmę 3M gdzieś bliżej kierownicy).
Na film nałożyłem dane z gps, fajna opcja, na pewno będę z niej korzystać, choć pewnie nie przy wszystkich ujęciach.
Program do montażu od Soniacza (dostarczony z kamerą ) jest prosty w obsłudze itd., ale brakuje mu efektów przejść, animacji. Jest to prosty program do obróbki nagranych filmów i chyba wstępnego montażu. Można zmontować film i podłożyć ścieżkę audio - z którą nic nie można zrobić (no można regulować głośniej-ciszej
)
Montażu zrobiłem na dwóch programach, pierwszy to Movavi Vidoe Edytor 10 - ściągnąłem wersję 7-dniową - program fajny, intuicyjny. Narobiłem się, zapisałem film i na koniec producenci wkur...li mnie umieszczając wielki napis pojawiający się co 5 sek. informujący, że wersja próbna i że kup!!!
Cena 165 pln - byłem w stanie zapłacić - przed wkurwem...
Użyłem więc drugiego programu dostarczonego z moim laptopem... czyli Windows Live Movie Maker - znany i lubiany program w którym od lat wielu, wiele się nie zmieniło - mogli by coś dodać, więcej ścieżek, lepsze przejścia, jakieś animy itp. ale dał radę coś skleić. Najważniejsze, że można ciąć ścieżkę audio i video jak się chce.
A i jeszcze YT mnie rozwalił... Jako, że nie przesyłałem wielu filmów na yt, to po wrzucie tego dostałem pierwsze info o roszczeniu do praw, i że film został zablokowany w 242 krajach... z powodu piosenki Gorillaz... a do pozostałych, napisali, że zarabiać będzie właściciel praw... ale ludzie mają jazdę z tymi prawami...
Tu moje pytanie: Czy mógłby ktoś polecić jakiś program do montażu filmów? Program moim zdaniem powinien mieć możliwość cięcia ścieżek audio i video, dodawanie przejść, może jakieś animy i efekty, możliwość wklejenia co najmniej dwóch ścieżek audio (no jak jeszcze dwóch video to rewela) -
najlepiej darmowy > A czego wy używacie do montażu? Poproszę o jakieś opinie.
Krótkie posumowanie, po krótkim nagrywaniu...
... a zresztą ocenicie sami nagranie i montaż - falę krytyki przyjmę na klatę.
Wiem o paru niedoróbkach...