http://www.sony.pl/electronics/actioncam/hdr-as200v-body-kit/specificationsWłaśnie zakupiłem taką oto kamerkę SONY HDR-AS200VB. Długo szukałem co kupić do robienia filmików z ustawek i innych wypadów i wygłupów. Na początku myślałem o jakimś gopro, potem uszczupliłem budżet i myślałem o SJ4000. Byłem już zdecydowany i pojechałem zakupić takie cudo do media expert. Okazało się, że mają je tylko w sklepie internetowym. Zacząłem więc oglądać gopro i wtedy podszedł kolo-asystent klienta, czy jak to się tam zwie i spytał w czym może mi pomóc. Dwa dni siedziałem w necie i przeczytałem wszytko o kamerkach i obejrzałem tysiące porównań i testów, więc w temacie jestem raczej... słaby. Wiem tylko od czego są jakie parametry i które są lepsze oraz jak naprawdę nagrywa dana kamerka w porównaniu z inną.
- Przepraszam, w czym mogę pomóc?
- Chciałbym kupić Tracer'a SJ4000 z WiFi.
- Nie takich nie mamy, takie cuda tylko w necie. - dodam tylko na marginesie, że SJCAM SJ4000 i Tracer Explorer SJ4000 to jedna i ta sama kamera, bardzo popularna, jakość do ceny rewelacyjna, jest tak popularna, że podrabiają je na potęgę. Jest zresztą w sklepie internetowym Media Expert. Co przemilczałem, bo byłem z Kaśką i nie chciałem objechać gościa, więc przełknąłem ślinę po raz pierwszy.
- A czy ta gopro hero ma baterie zintegrowaną? - pytam o kamerkę za 580 zeta
- Tak bateria jest zintegrowana, ale to jest podstawowy model, taki dla dzieci, albo jako videorejestrator do samochodu, ale te już maja wyjmowalną. - i pokazuje mi kamery za 1600 do 1900 złoty.
- Dla dzieci? To panu podziękujemy za pomoc. - chciałem jeszcze coś dorzucić od siebie, ale nie będę siary żonie robić...
Pojechałem więc do Nie Dla Idiotów a tam jeszcze większa bida... Jako, że miałem okazję używać Soniacza co prawda model wyżej, poza 4k parametry zbliżone jak nie takie same. Stwierdziłem więc, że nie będę się szczypał i wezmę Sony. Kaśka tylko wstrzymała oddech na chwilkę... ale przełknęła. Była szansa trafić piłką w dziurę i dostać ją za darmoche, ale spudłowałem... jakieś 20cm.
Jak pogoda pozwoli (na pewno jutro nie) to wkrótce recenzja tego produktu, efekty zresztą sami będziecie mogli zobaczyć
.
Na razie mogę powiedzieć tyle, że obsługa bardzo przyjazna, w kamerce trochę trudniej wszystko poustawiać, choć można (nie ma LCD), ale już na pilocie - rewelka. Wszystkie plastiki do montażu w zestawie wykonane solidnie i dobrze spasowane.