Grudnia 26, 2024, 19:50:40 pm

Autor Wątek: Kamera sportowa Sony HDR-AS200VB  (Przeczytany 25747 razy)

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
Kamera sportowa Sony HDR-AS200VB
« dnia: Września 06, 2015, 22:45:16 pm »
http://www.sony.pl/electronics/actioncam/hdr-as200v-body-kit/specifications

Właśnie zakupiłem taką oto kamerkę SONY HDR-AS200VB. Długo szukałem co kupić do robienia filmików z ustawek i innych wypadów i wygłupów. Na początku myślałem o jakimś gopro, potem uszczupliłem budżet i myślałem o SJ4000. Byłem już zdecydowany i pojechałem zakupić takie cudo do media expert. Okazało się, że mają je tylko w sklepie internetowym. Zacząłem więc oglądać gopro i wtedy podszedł kolo-asystent klienta, czy jak to się tam zwie i spytał w czym może mi pomóc. Dwa dni siedziałem w necie i przeczytałem wszytko o kamerkach i obejrzałem tysiące porównań i testów, więc w temacie jestem raczej... słaby. Wiem tylko od czego są jakie parametry i które są lepsze oraz jak naprawdę nagrywa dana kamerka w porównaniu z inną.
- Przepraszam, w czym mogę pomóc?
- Chciałbym kupić Tracer'a SJ4000 z WiFi.
- Nie takich nie mamy, takie cuda tylko w necie. - dodam tylko na marginesie, że SJCAM SJ4000 i Tracer Explorer SJ4000 to jedna i ta sama kamera, bardzo popularna, jakość do ceny rewelacyjna, jest tak popularna, że podrabiają je na potęgę. Jest zresztą w sklepie internetowym Media Expert. Co przemilczałem, bo byłem z Kaśką i nie chciałem objechać gościa, więc przełknąłem ślinę po raz pierwszy.
- A czy ta gopro hero ma baterie zintegrowaną? - pytam o kamerkę za 580 zeta
-  Tak bateria jest zintegrowana, ale to jest podstawowy model, taki dla dzieci, albo jako videorejestrator do samochodu, ale te już maja wyjmowalną. - i pokazuje mi kamery za 1600 do 1900 złoty.
- Dla dzieci? To panu podziękujemy za pomoc. - chciałem jeszcze coś dorzucić od siebie, ale nie będę siary żonie robić...
Pojechałem więc do Nie Dla Idiotów a tam jeszcze większa bida... Jako, że miałem okazję używać Soniacza co prawda model wyżej, poza 4k parametry zbliżone jak nie takie same. Stwierdziłem więc, że nie będę się szczypał i wezmę Sony. Kaśka tylko wstrzymała oddech na chwilkę... ale przełknęła. Była szansa trafić piłką w dziurę i dostać ją za darmoche, ale spudłowałem... jakieś 20cm.  :crybaby:
Jak pogoda pozwoli (na pewno jutro nie) to wkrótce recenzja tego produktu, efekty zresztą sami będziecie mogli zobaczyć  :naughty: .
Na razie mogę powiedzieć tyle, że obsługa bardzo przyjazna, w kamerce trochę trudniej wszystko poustawiać, choć można (nie ma LCD), ale już na pilocie - rewelka. Wszystkie plastiki do montażu w zestawie wykonane solidnie i dobrze spasowane.
« Ostatnia zmiana: Września 06, 2015, 22:52:03 pm wysłana przez Viniu »
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline marta z grudziądza

• Honda CB 500 XA
  • 180 km/h
Odp: Kamera sportowa Sony HDR-AS200VB
« Odpowiedź #1 dnia: Września 06, 2015, 23:13:44 pm »
Powiem Ci szczerze, że w tej kategorii cenowej dla motocykla bardziej poleciłabym którąś z kamer GoPro. Do kamerek Sony jest mały asortyment jeśli chodzi o te wszystkie mocowania- one są, ale mega drogie. Pół roku temu gdy kupowałam swoją kamerę właśnie z tego powodu odrzuciłam Sony, chociaż gabarytowo bardziej mi odpowiadały. Jakiś zestaw przylepek z mocowaniem u GoPro kosztował 20 zł u Sony 150 zł i pamiętam że nijak było to obejść. GoPro jest tak popularne, że jest mnóstwo firm które produkują podróbki tych wszystkich mocowań (jakościowo są świetne, sama używam) np. jakieś mocowania na głowę, klatkę piersiową,do kasku, motocykla- pół roku temu gdy się orientowałam u Sony niestety takich okazji nie widziałam  :(

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #2 dnia: Września 06, 2015, 23:21:48 pm »
Fakt, że Sony nie ma tanich akcesoriów. Jak jednak klikniesz na link to mój zestaw to ten całkiem z lewej, na razie myślę, że mi wystarczy. No i się zmieniło u Sony, akcesoriów jest sporo, tyle co do gopro. Jeżeli chodzi o orginały to ceny wiele się nie różnią - ten sam poziom mniej więcej. Co do zamienników, to z nimi jest jakościowo różnie.

• Honda CB 500 XA
  • 180 km/h
« Odpowiedź #3 dnia: Września 06, 2015, 23:28:50 pm »
No to trochę się pozmieniało Sony na plus. Ja nagrywam z wielu miejsc- na kasku mam 2 mocowania, na motocyklu również 2, z klatki piersiowej czasami, często z opaski na głowę, monopod zawsze przy sobie, dlatego u mnie zamienniki to podstawa  :) chociaż tak jak mówię gabarytowo wybrałabym Sony  ;;)

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #4 dnia: Września 06, 2015, 23:36:18 pm »
Ja na początek muszę pomyśleć a raczej znaleźć miejsce do zamontowania na moto, bo przy moim Deauville'u to... ciężko z miejscem, ale coś się znajdzie. A kamerka kupiona również z myślą o rajdach samochodowych, a tu kształt też na plus. To jeszcze pytanie. Jak przyklejasz lub przymocowujesz kamerkę to zabezpieczasz ją jeszcze linką stalową, sznurkiem, czy czymkolwiek?

• Honda CB 500 XA
  • 180 km/h
« Odpowiedź #5 dnia: Września 06, 2015, 23:48:32 pm »
Na kasku mam naklejone przylepce 3M i ufam im na tyle, że nie używam żadnych linek (chociaż może powinnam), narazie nigdy mnie nie zawiodły i nic się nie odkleja.... Przy motocyklu tym bardziej nie używam zabezpieczeń bo mocowanie mam na śruby (taki uchwyt na kierownicę i na jednego z gmoli). Mogę Ci polecić na motocykl przyklejenie takiego przylepca gdzieś na owiewkę i zamontowanie kamerki (po odklejeniu nie zostaje ślad) tylko wtedy właśnie będziesz musiał zamontować jakieś zabezpieczenie- opory powietrza są duże (mi kask i kamerkę przed powietrzem chroni szyba z przodu).

Offline pepee

• obecnie brak :(
  • 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Września 07, 2015, 10:54:23 am »
Kamerkę na kasku można  zabezpieczyć tzw "cienkim sznurkiem(miałem w  zestawie  taki  na  nadgarstek)"jeden koniec  do obudowy kamerki  a  drugi zapięcia w kasku .Jak zapinasz sprzączkę w kasku to przekładasz  "oczko" ze  sznurka  od kamerki.

Offline pepee

• obecnie brak :(
  • 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Września 07, 2015, 12:03:33 pm »
Nie  kupuj monopod-a np. w Auchan za  15-17 zł  jak  zrobisz prawie  na  max  pod wpływem ciężaru kamery obraca się  końcówka :(  nawet  komórki

nagrane w  720 p 60 fps    Qilive 2755 " obrobione " edytor youtube
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2015, 12:09:14 pm wysłana przez pepee »

Offline Dakatsu

• DL650 śliczny troszkę niebieski :P
  • 300 km/h
« Odpowiedź #8 dnia: Września 07, 2015, 12:51:29 pm »
wszystkie gadżety do montowania z gopro pasuja do sony wystarczy kupic przejsciowke :) Sam uzywam poprzedniego modelu i jest rewelka.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #9 dnia: Września 07, 2015, 13:58:21 pm »
No to Viniu czekamy na dokładną recenzję oraz oczywiście na pierwsze filmowe produkcje :)
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #10 dnia: Września 07, 2015, 14:06:48 pm »
oraz oczywiście na pierwsze filmowe produkcje :)

tego się bardzo obawiam  :OO, już z aparatem łapie sceny :laie:

Offline Biały

• Kawasaki Z1000SX ZXT00W
  • 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: Września 07, 2015, 18:47:06 pm »
Jeśli chodzi o przylepce 3M to tak jak Marta mówi, są naprawdę mocne, mam jednego takiego przylepionego z boku do starego kasku (od zestawu SJCAM) i latałem z nim momentami przepisowe ;) 170-190 km/h i nic, trzyma się jak poseł mandatu.
Przy próbie odlepienia tego ustrojstwa z kasku powiem że jest ciężko i to BARDZO! Dlatego też mam obawy przed naklejeniem tego na lakier motocykla czy też na nowy kask w obawie przed tym że przy próbach odczepienia, albo oderwiesz z lakierem, albo po prostu coś się uszkodzi.

• Honda CB 500 XA
  • 180 km/h
« Odpowiedź #12 dnia: Września 07, 2015, 19:39:08 pm »
Biały ja już odklejałam- suszarka do włosów (tak z 5 min żeby dobrze się podgrzało) i schodzi jak masło za pomocą palców ;;) tak samo przed przyklejeniem warto podgrzać ten plaster- staje się bardziej plastyczny i lepiej się ułoży na powierzchni
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2015, 19:43:15 pm wysłana przez marta z grudziądza »

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
« Odpowiedź #13 dnia: Września 07, 2015, 20:14:10 pm »
No to trochę się pozmieniało Sony na plus. Ja nagrywam z wielu miejsc- na kasku mam 2 mocowania, na motocyklu również 2, z klatki piersiowej czasami, często z opaski na głowę, monopod zawsze przy sobie, dlatego u mnie zamienniki to podstawa  :) chociaż tak jak mówię gabarytowo wybrałabym Sony  ;;)

Jak pisał Dakatsu, wystarczy jeden mały adapter i wszystko gra. Właśnie zamawiam takie coś:
http://allegro.pl/mega-zestaw-uchwyt-do-sony-action-cam-hdr-as200v-i5337281686.html

Stwierdziłem, że mocowania od Sony są może i solidne, ale lekko za duże, więc walnę taki komplet dedykowany do Soniacza. Wszystkie mocowania to chyba właśnie system gopro z adapterem na 1/4" (czyli światowy standard foto  ;) ).

Offline konrad

• Ténéré 700
  • Administrator
  • 220 km/h
    • c-moto.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Września 07, 2015, 22:05:21 pm »