Używanie nawigacji w rękawicach (zwłaszcza ze szwami zewnętrznymi) potrafi mocno denerwować
Rozważ zakup tej matowej folii. Ja również byłem niemile zaskoczony jakością reakcji matrycy na rękawice, jednak o dziwo naklejona folia spowodowała widoczne zwiększenie czułości na dotyk. Szału może nadal nie ma, ale w takim wypadku spokojnie da się ją obsługiwać bez ściągania rękawic. Jedno pozostaje niestety denerwujące, a mianowicie zbyt bliskie umieszczenie obok siebie przycisków nawigacyjnych zoomu (plus/minus) oraz przełącznika widoku 2D/3D. Pracując w rękawicy to praktycznie loteria co się naciśnie, a wystarczyło to rozgrupować na trzy osobne przyciski (w kółeczkach) oddalone od siebie i byłoby po problemie.
Znalazłem jeden minus który mocno mnie denerwował, zapisana i zaplanowana wcześniej trasa automatycznie przypisywała sobie punkt startowy i za wszelką cenę chciała prowadzić najpierw na start.
Można sobie z tym szybko poradzić po przez przełączenie mapy w tryb widoku 2D, następnie kliknięcie w punkt początkowy lub najbliższy "waypoint" (punkt do którego aktualnie prowadzi nas nawigacja), następnie rozwinąć menu (przycisk z trzema kropkami) i wybrać "usuń". W tym momencie nawigacja przestawi się w prowadzenie nas do kolejnego punktu na mapie. Od razu podpowiem, że planując trasy, warto jako punkty pośrednie ustalać jakieś małe wioski (lub miejsca samemu kliknięte na mapie), a nie duże miasta, bo w takich wypadkach nawigacja będzie chciała prowadzić nas zawsze do centrum tych miast.
Kolejną funkcją której mi brakowało to wyznaczanie punktów które chcemy odwiedzić w swojej kolejności. Nawigacja przyjmowała punkty na trasie ale zawsze planowała je "po swojemu" i nie dawało się zmienić że najpierw chcemy odwiedzić punkt A a później B
To też szybko się przestawia. Po zaplanowaniu trasy, klikasz na nią w dowolnym miejscu, następnie klikasz w menu (przycisk z trzema kropkami), wybierasz "Zarządzaj postojami", a następnie "Zmień kolejność postojów". Miejsca postojów pokażą się jako fioletowe kropki i klikasz na nie w kolejności w jakiej chcesz je odwiedzić, a mapa automatycznie się koryguje.