Grudnia 23, 2024, 06:53:11 am

Autor Wątek: Interkom motocyklowy T-COM SC  (Przeczytany 20331 razy)

Offline Mariusz_CBF

• 120 km/h
    • Moja stronka
Interkom motocyklowy T-COM SC
« dnia: Marca 03, 2016, 15:30:51 pm »
Jakiś czas temu stałem się posiadaczem gadżetu dla motocyklisty  ;) Dlaczego skusiłem się na interkom i dlaczego ten. Często jeżdżę z plecaczkiem i wiadomo jak wygląda komunikacja z pasażerem :P Po drugie nawigacja motocyklowa z bluetooth i telefon. Na początku myślałem o jakimś prostym modelu Seny ale po poszukiwaniach w sieci skusiłem się zakupić T-COM SC z aliexpress.

Na filmie widać co jest w pudełku.

Po zamontowaniu w kaskach i uruchomienie.

Miałem okazję przejechać w tym sezonie jak na razie 80km ;) Do prędkości 110km/h rozmowy słychać wyraźnie. Przypuszczam, że w innych kaskach może być trochę lepiej lub gorzej. Nawigacja działa wyśmienicie, na reszcie nie będę miał problemu z jazdą w ostrym słońcu od tyłu ;) Wedy na nawigacji praktycznie nic nie widać. Automatyczne odbieranie telefonu kolejna fajna funkcja. Rozmówca nie zorientował się wcale, że jadę motocyklem. Jedynie radio gra trochę ciszej to jedyny mały minusik jaki znalazłem.
W trakcie sezonu postaram się napisać jak zestaw się sprawuję i czy wart jest zakupu (na razie jestem zadowolony).
Na koniec co do ceny ;) Zależna jest ona od kursu dolara. Całkowity koszt jednego interkomu nie przekroczył w moim przypadku 185zł ;)

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
Odp: Interkom motocyklowy T-COM SC
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 03, 2016, 16:51:57 pm »

Dzięki za recenzję  :oki:
Cena rzeczywiście wyśmienita! Czekamy więc na dodatkowe uwagi, po przetestowaniu na dłuższych dystansach :)
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline gzub

• V-strom 650
  • 20 km/h
  • *
  • Pentax photographer https://500px.com/telepatic
    • Pentax photographer
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 03, 2016, 21:06:46 pm »
O super, właśnie sam szukam czegoś dla siebie.

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 03, 2016, 21:35:53 pm »
Bardzo kusząca cena, czekamy na recenzję długodystansową.

Offline Dakatsu

• DL650 śliczny troszkę niebieski :P
  • 300 km/h
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 04, 2016, 08:33:53 am »
To ja opowiem bo to był mój poprzedni interkom :) co prawda miałem model starszy ale pewnie nie wiele się różni. W porównaniu do senny jest cichszy i tak jak kolega napisał do 110km było ok, powyżej trzeba było krzyczeć. Senna jest bardzo głośna i praktycznie nie używam jej głośności maksymalnej a i tak świetnie wszystko słychać nawet przy 160. Poza tym jednym mankamentem byłem bardzo zadowolony, zasięg był 500m a działał sporo dalej. Zmieniłem go niestety z powodu awari po 1,5 roku. Padł mój a 3 miesiące później Macela - kupione jednocześnie. Po prostu pewnego dnia się nie włączył i tyle. Dawałem nawet do elektronika bo myślałem że pierdoła ale powiedział że naprawa przekroczy koszt nowego.

Offline Mariusz_CBF

• 120 km/h
    • Moja stronka
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 04, 2016, 15:07:06 pm »
Moje interkomy to modele 2015. Modele te nie komunikują się ze starszymi interkomami tej serii ( w sprzedaży są też te stare wersje gdyby ktoś chciał dokupić następny i mieć komunikację ;) ) Mają zmienione między innymi oprogramowanie które polepsza parowanie urządzeń oraz od szumienie głosu rozmówcy od czynników zewnętrznych. Także myślę, że krzyk aby było lepiej słychać nic tu nie zmienia ;) Głośność ogranicza się do samej głośności głośników oraz sposobu zamontowani w kasku (czy ewentualnie nie są czymś przesłonięte przez co głośność spada).
O awaryjności na razie się nie wypowiem ;)

Offline Adi

• 80 km/h
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 05, 2016, 09:11:06 am »
Też mam ten interkom :) zastanawia mnie czy łączy się z markowymi innymi interkomami... próbował ktoś połączyć się z np. sena itp. ?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2016, 09:24:55 am wysłana przez Adi »

Offline Drivers

• 20 km/h
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 05, 2016, 22:29:19 pm »
Mam identyczny model, moje wrażenie są super, radio ładnie odbiera do 110-120 nawet nie urywa ( a że jeżdżę czopkiem to git ), a jeżeli chodzi o telefon to tata stwierdził że lepiej mnie słyszy przez intercom niż jak trzymam telefon tradycyjnie, Jeżeli chodzi o głośność to ja nie używam w pełnej głośność bo nie idzie wyrobi, może ktos ma żle usytuowane słuchawki. z mojej strony ok polecam fany sprzet za niewielkie pieniądze. 

Valve

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 22, 2016, 08:10:55 am »
Witam.
Również zakupiłem ten interkom, 2 sztuki dla siebie i plecaczka, w wersji z dodatkowym małym mikrofonem do kasków integralnych. I o ile muzykę z telefonu słychać bardzo głośno, rozmowa przez telefon sparowany przez BT też idzie bardzo głośno i wyraźnie, o tyle w funkcji interkomu słychać bardzo bardzo cicho, a sprawdzałem w nocy w domu! Mam obawy jak to będzie działać podczas jazdy i to jeszcze w stoperach do uszu.
Mikrofony mam umieszczone tuż obok ust, w jednym kasku lekko z prawej od ust, w drugim nad ustami, myślę że nie są za daleko i nie mają tutaj wpływu.

Może te małe mikrofony są gorszej jakości? Dzisiaj przetestuję te większe na pałąku, choć w integralu ich nie zamontuję, ale tylko sprawdzę. Po tych pierwszych testach z muzyką i rozmową telefon byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, ale po teście interkomu jestem trochę zawiedziony.

Dodatkowo za pierwszym razem interkomy sparowały się ze sobą bardzo szybko (kilka sekund) a za każdym kolejnym razem trwa to kilka minut, w ogóle to myślałem, że raz sparowane będą się pamiętać a trzeba parować po każdym włączeniu, tak? Czy może coś źle robię?

Czy ktoś z przedmówców używa funkcji interkomu podczas jazdy np. z plecaczkiem i wypowie się jak słychać?

Mariusz_CBF, jak jest u Ciebie?
LwG