Listopada 23, 2024, 00:32:40 am

Autor Wątek: Orle gniazda  (Przeczytany 12596 razy)

Offline sebatorun

• 120 km/h
Orle gniazda
« dnia: Sierpnia 18, 2014, 00:49:22 am »
Problem z orlimi gniazdami jest spory z kilu powodów:
- część z nich znajduje się w parkach ,rezerwatach.
- nie do wszystkich są drogi dojazdowe.
- różne źródła podają ponad 25 obiektów, należą do niej zamki ,groty , skałki.
- część jest w odbudowie,renowacji,nie które można obejść dookoła ale nie są udostępnione do zwiedzania
- inne atrakcje na trasie które warto zobaczyć przy tej okazji
Zacznę od tego co zobaczyłem mapa:
.

Zwiedzanie powinno się rozpocząć od twierdzy jasnogórskiej

1. Zamek w Olsztynie - koniecznie trzeba zobaczyć
2. Zamek Mirów - trzeba zobaczyć jak orle gniazda niszczyli Szwedzi podczas potopu
3. Zamek Bobolice - koniecznie trzeba zobaczyć  przykład tego jak można na historii również zarobić
4.Zamek Bąkowiec - spokojnie można pominąć znajduje się na terenie hotelowym słabo wyeksponowany można go tylko obejść dookoła atrakcja jest droga dojazdowa do hotelu (oto jej najlepszy odcinek)

5. Zamek Ogrodzieniec- koniecznie !!! i to dwa razy raz w nocy zwiedzanie które trzeba sprawdzić zarezerwować np. przez stronę http://www.zamek-ogrodzieniec.pl/features-mainmenu-47/turysta-indywidualny/wakacje-z-duchami a 2 raz w dzien już dokładnie z wszelkimi zakamarkami. Bilet złoty za 24 pln upoważnia do zwiedzania zamku , parku miniatur , i oddalonego o 1,5 km drewnianego grodu na pobliskiej "górce"z 600 m podejściem pod nią.

6. Pałac rycerski w Pilicy - był w planach ale w końcu go opuściliśmy ze względu na średnie opinie.
7. Zamek Smoleń- warto żeby zobaczyć jak wygląda odbudowa i ciekawą wieże widokową.
8. Zamek w Bydlinie - spokojnie można pominąć właściwie to strażnica nie zamek.
9. Pustynia Błędowska - koniecznie trzeba wjechać na Czubatkę.

To czego niestety nie zobaczyłem i kilka informacji jakie udało mi się ustalić:

1. Zamek Rabsztyn - prace zabezpieczające od jednych ludzi słyszałem że zamknięty.
2. Zamek Pieskowa Skała  - od 1 maja nie jest dostępny do zwiedzania muzeum (prace konserwatorskie) można obejść dookoła.
3. Zamek Ojców - z tego co wiem koniecznie trzeba zobaczyć. Z Ojcowskim Parkiem Narodowym jest problem w tym że3 jest tam mnóstwo rzeczy do zobaczenia a nie można tego zrobić z motocykla. Dojechać można do zamku , światyni na wodzie i do groty Łokietka. Ale nie zobaczyć maczugi Herkulesa ......trudny problem
4. Grota Łokietka - ponoć warto
5. Zamek Korzkiew -  ponoć warto
6. Zamek Teczyn - nie udostępniony prace konserwatorskie.
7. Zamek Bedzin -ponoć warto
Do tego oczywiście dochodzi zamek Królewski w Krakowie jeśli ktoś nie miał okazji.

« Ostatnia zmiana: Września 06, 2014, 19:25:43 pm wysłana przez KSD »

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
Odp: orle gniazda
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 18, 2014, 16:03:12 pm »
Super! Świetnie zaplanowana i opisana trasa, myślę że wielu osobom przydadzą się te cenne wskazówki. Osobiście wielkie dzięki bo planuje wycieczkę w te rejony w jakimś najbliższym czasie :)
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline darek

• Honda CBF
  • 180 km/h
Odp: orle gniazda
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 30, 2014, 08:50:14 am »
Seba po prostu piknie  :)
Pozdrowienia Darek

Offline WojtekBMW

• 80 km/h
  • **
Odp: Orle gniazda
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 11, 2015, 22:31:57 pm »
W sama pore ten opis, bo wlasnie planuje sobie trase na piatek (mam wolne :) i sobote I wlasnie myslalem o tym regionie. Generalnie plan to Beskidy, ale po drodze Jura I szlak orlich gniazd
Moze ktos ma ochote dolaczyc? Co prawda nie wracam w sobote do Torunia, ale w okolice Gniezna to duza czesc trasy mozna zrobic wspolnie