Grudnia 26, 2024, 14:26:40 pm

Autor Wątek: MATA SAMOPOMPUJĄCA FORCLAZ 200 XL QUECHUA + ŚPIWÓR FORCLAZ ULTRALIGHT 10-15  (Przeczytany 8858 razy)

Offline Viniu

• BMW R1100 GS
  • Administrator
  • 300 km/h
    • YT - Channel
Wybierając się ostatnio na przejażdżkę po Polsce zmuszony byłem do zakupu mat i śpiworów, aby zapakować się we dwójkę na motocykl pod namiot na 10 dni, co w sumie udało się. W głównej mierze chodziło o jak najmniejsze gabaryty, jak najlepsze parametry i jak najmniejszą cenę. Cały sprzęt biwakowy dla dwóch osób musiał zmieścić się w kufer centralny Givi V56.
Wybór padł na Decathlon, w miarę wszystko w jednym miejscu. Mając styczność wcześniej z marką QUECHUA, wiedziałem, że cena do jakości jest ok. Nie jest to górna półka jeśli chodzi o turystykę, ale daje radę.
Zacznę od maty. Wybór padł na ten model: MATA SAMOPOMPUJĄCA FORCLAZ 200 XL QUECHUA
cena: 129,99 pln

Wymiary: 190 x 57 x 2,3~3 cm.
Wymiary złożony: Ø 18 x 30 cm, czyli 7,6 l.
Waga: 810 g w rozmiarze XL.
Mata pompuje się w 80% resztę trzeba do dmuchać, ale dosłownie parę wdmuchnięć.
,
Co mogę napisać? Mata daje radę i to w 100%. Jeśli chodzi o pakowanie, czyli składanie jej nie ma najmniejszego problemu, złożyć jej do wymiarów podanych przez producenta i schować do worka.
Nie byłem przekonany co do izolacji od podłoża jaką mata zapewni, ale tu ku mojemu zaskoczeniu spisała się świetnie. Izoluje idealnie, nie czuć zimna od gleby i o to chodzi.
Matę jak najbardziej mogę polecić.

Drugą rzeczą do zakupu, był śpiwór. Wybór padł na: ŚPIWÓR BIWAKOWY / TURYSTYCZNY FORCLAZ 10° - 15° ULTRALIGHT QUECHUA
cena: 179,99

Z całą pewnością, można kupić lepsze śpiwory, z lepszymi parametrami o tych samych lub podobnych nieco większych gabarytach, ale ich cena zwala z nóg. No i jeszcze w moim przypadku mówimy o szybkim zakupie pomnożonym przez 2...

Temperatura komfortu 10-15°C / Temperatura graniczna 5°C.
W rozmiarze L: waga 970 g / objętość 7 l. Pokrowiec kompresyjny.
Wymiary: 217 x 80 cm (w rozm. L). Kształt mumii.2 suwaki dwustronne 3/4
Można łączyć z drugim śpiworem z serii Ultralight. - i tu ciekawostka dla par...  ;;) można połączyć dwie mumie i nie ma prawych i lewych...
Można prać w pralce, przestrzegać zaleceń dotyczących użytkowania.
ROZMIAR: L i XL
WYMIARY: L 217x80 cm; XL 231x84 cm
WAGA: L: 970 g; XL: 1040 g
PO ZŁOŻENIU: 35 cm L Ø 16 cm; XL Ø 17
T° OTOCZENIA: 10 - 15°C i więcej

Jak producent napisał, tak jest. Śpiwór daje radę do 10°C. Do tej temperatury spałem w samych bokserkach. Poniżej tej temperatury, czyli między 5-10°C spałem w bieliźnie termoaktywnej ponieważ czuć było chłód.
Co więcej, moja Kaśka jest raczej zmarźlakiem i również ubierała się grubiej dopiero, gdy temperatura miała spaść poniżej 10°C i jej opinia jest również na plus.
Pakowanie do małego worka jest trochę problematyczne, ale da się zrobić to samemu, dodatkowo worek jest kompresyjny, także można ścisnąć śpiwór jeszcze bardziej.
Do przetestowania zostało jeszcze połączenie dwóch śpiworów... wiadomo, że dwa ciała obok siebie mocno się ogrzewają, także temperatura komfortowa w takim przypadku wyniesie pewnie 0-5°C  :naughty: - postaram się to sprawdzić.  ;;)
Ponieważ śpiwór sprawdził się zarówno dla mnie, jak i dla Kaśki, mogę go polecić.

Oczywiście rozpatrujemy tutaj letnie biwakowanie i z takim zamiarem były kupowane. Temperatury w których mata i śpiwór były użytkowane to w dzień do 35°C, noc 10-15°C, dwie noce poniżej, zakładam między 5-10°C, wilgotność duża i bardzo duża.
Jeśli nadarzy się okazja pojechać w chłodniejszym czasie, to dodam kolejny opis z odpowiednimi warunkami zewnętrznymi.
Posiadam śpiwór MON 729 na chłodniejsze dni, jednak jego wymiary po spakowaniu lekko go dyskwalifikują do spakowania na wyjazd dla dwóch osób.
Podsumowując raz jeszcze, polecam zarówno matę jak i śpiwór do letniego biwakowania.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2017, 09:18:42 am wysłana przez Viniu »
Problemem nie jest problem.
Problemem jest twoje podejście do problemu.

https://www.youtube.com/user/TheVineks

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
Odp: MATA SAMOPOMPUJĄCA FORCLAZ 200 XL QUECHUA + ŚPIWÓR FORCLAZ ULTRALIGHT 10-15
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 16, 2017, 15:11:38 pm »
Mata daje radę i to w 100%. Jeśli chodzi o pakowanie, czyli składanie jej nie ma najmniejszego problemu, złożyć jej do wymiarów podanych przez producenta i schować do worka.
Nie byłem przekonany co do izolacji od podłoża jaką mata zapewni, ale tu ku mojemu zaskoczeniu spisała się świetnie. Izoluje idealnie, nie czuć zimna od gleby i o to chodzi.
Matę jak najbardziej mogę polecić.

Co do maty również, miałem wiele obaw o komfort i izolację termiczną. Za namową Jarka AT , kupiłem takową i również stwierdzam, że daje radę tak jak materac, a nie trzeba tyle pompować.