Grudnia 23, 2024, 20:33:14 pm

Autor Wątek: Rękawice turystyczne RICHA COLD SPRING GTX Gore-Tex - opinia, recenzja, test!  (Przeczytany 9603 razy)

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
Dziś chciałbym przedstawić kolejny model rękawic Richa jaki mam okazję użytkować - Richa Cold Spring GTX!
Osobiście jestem gorącym fanem rękawic tej marki, gdyż komfort użytkowania jakie oferują, jest naprawdę na najwyższym poziomie. Przy tej okazji chciałbym przypomnieć długodystansowy test innego modelu tej firmy - Richa ColdBlack który opisywałem już wcześniej w naszym laboratorium: http://www.c-moto.pl/forum/index.php?topic=2620.0 Polecam spróbować choć na chwilę przymierzyć wybrane modele tego producenta podczas następnych zakupów. Być może również oczarują Was tak bardzo jak mnie :)

Wracając zaś do COLD SPRING GTX...
Nazwa, którą w wolnym tłumaczeniu oznacza ni mniej ni więcej jak "zimną wiosnę", sugeruje, iż mamy do czynienia z ocieplanymi rękawicami na chłodne dni. Z jednej strony rzeczywiście porównując choćby model ColdBlack z Cold Spring, da się zauważyć, iż te drugie są grubsze i z pewnością oferują wyższą ochronę termiczną. Pomimo wszystko bardzo zaskoczyła mnie wyjątkowa "lekkość" wykonania Cold Spring'ów, gdyż jak na rękawice z membraną Gore-Tex są one naprawdę "fit" w porównaniu do wielu innych "ciężkich" rękawic innych producentów.

Już pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Materiał z jakiego wykonane są rękawice to połączenie skóry koziej z Nyspanem (materiał typu stretch) co wspólnie daje wyjątkową miękkość i sprężystość, a co za tym idzie wysoki komfort użytkowania. Całość wyposażona jest w najbardziej znaną i prawdopodobnie najlepszą membranę Gore-Tex, dającą nieprzemakalność przy zachowaniu "oddychalności"

Protektory na śródręczu wykonane są z utwardzonego ale bardzo elastycznego materiału, co również podnosi jakość użytkowania. Osobiście używam jedynie takich właśnie rękawic, które posiadają tego typu ochraniacze. O ile w przypadku sportowej jazdy na torze warto z pewnością posiadać większe i mocniejsze protektory z twardych tworzyw, o tyle do jazdy turystycznej, ten typ jest wystarczający i nieporównywalnie bardziej komfortowy.

Wewnętrzna strona posiada dodatkowe naszycia chroniące przed przetarciem:

Na palcu wskazującym wyhaftowany jest elegancki napis "Gore-Tex", a pozostałe palce posiadają skórzane wzmocnienia:

Kciuki, które przy chwytaniu za manetki mocno uginają się pod nimi, są dla zwiększenia komfortu wyposażone w dodatkową "harmonijkę":

W okolicy nadgarstka wszyty jest stabilizujący pasek na rzep:

Nieco zaś niżej umiejscowiony jest zamek błyskawiczny, który ułatwia wkładanie rękawic na rękawy kurtki i ich późniejsze, szybkie dociśnięcie

Rękawice Richa COLD SPRING GTX, zakupiłem z myślą o wyprawie na Nordkapp, gdzie z pewnością przyda się  ich nieco wyższa ochrona termiczna, a także nieprzemakalność. Już niedługo postaram się podzielić pierwszymi spostrzeżeniami z użytkowania ich w terenie. Na ten zaś moment jestem bardzo pozytywnie zaskoczony wysoką jakością ich wykonania i uniwersalnością zastosowania. Jak wspomniałem wcześniej są one bardzo "lekkie" w wykonaniu i z pewnością mogą służyć jako całoroczne uniwersalne rękawice zarówno na te chłodniejsze jak i cieplejsze dni, czyli na typowo polski sezon motocyklowy :) Warto nadmienić, iż jest to jednocześnie jeden z najtańszych modeli rękawic wyposażonych w membranę GORE-TEX, gdyż ich standardowa cena detaliczna waha się obecnie w granicach 350 złotych, co zdecydowanie jest wysoce konkurencyjną ofertą na rynku motocyklowych rękawic z taką właśnie membraną.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2016, 15:52:35 pm wysłana przez KSD »
Czysty motocykl jeździ szybciej!

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
Odp: Rękawice turystyczne RICHA COLD SPRING GTX Gore-Tex - opinia, recenzja, test!
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 26, 2016, 12:33:39 pm »
Przygotuj się, przygotuj bo pogoda w Norge się zepsuła i temperatury oscylują w 8-12 stopni, a na nordkap pewnie jeszcze mniej :p
Richa ma dobre rękawice, też miałem już rękawice tej marki i byłem zadowolony :)

Offline hagewa

• yamaha ybr 125
  • 300 km/h
Odp: Rękawice turystyczne RICHA COLD SPRING GTX Gore-Tex - opinia, recenzja, test!
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 27, 2016, 06:28:29 am »
Przypomnę cichutko, że tekst bez fotki z psem testującym, się nie liczy  :popcorn:

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
Rękawice turystyczne RICHA COLD SPRING GTX Gore-Tex - opinia, recenzja, test!
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 27, 2016, 07:16:20 am »
No właśnie a gdzie odniesienie, nie mamy skali porównawczej  :>

Offline cezi

• Suzuki Bandit 1250
  • 300 km/h
  • Kiedy czuję pęd powietrza...
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 27, 2016, 09:32:06 am »
 "Na palcu wskazującym wyhaftowany jest elegancki napis "Gore-Tex" "   Zamiast tego bajeranckiego napisu mogli wycieraczkę założyć- zawsze w deszczu by się przydała .

Offline JarekAT

• XRV750 LC4 XRV750 LC8 XRV750 K100 XL600LM
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 27, 2016, 15:11:22 pm »
Umieszczenie tego napisu to raczej jest wpisane w umowę za możliwość wykorzystania owej membrany w swoim produkcie.

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 27, 2016, 21:53:58 pm »
mogli wycieraczkę założyć- zawsze w deszczu by się przydała .

Osobiście nie lubię mieć wszytych gumo-wycieraczek przy palcach i póki mogę, unikam rękawiczek które coś takiego posiadają. Wiem, że w praktyce może to być na swój sposób przydatne ale osobiście przeszkadza mi to na ręce.

Offline Derkoś

• BMW GS 900 Adv
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 27, 2016, 23:13:56 pm »
Wycieraczka przydaje się bardzo, ale bez niej da się żyć, czasem dają zamszyk :)

Offline konrad

• Ténéré 700
  • Administrator
  • 220 km/h
    • c-moto.pl

Offline KSD

• BMW F850GS
  • Administrator
  • 300 km/h
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 28, 2016, 22:07:12 pm »
Przypomnę cichutko, że tekst bez fotki z psem testującym, się nie liczy  :popcorn:

No właśnie a gdzie odniesienie, nie mamy skali porównawczej  :>

Offline zibi

• BMW R NINE T URBAN G/S
  • Moderator Globalny
  • 300 km/h
Rękawice turystyczne RICHA COLD SPRING GTX Gore-Tex - opinia, recenzja, test!
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 28, 2016, 22:17:05 pm »
Jedzie chłop wozem i strzela konia z bata krzycząc: wio!!!
Koń obrócił łeb i mówi: jak jeszcze raz strzelisz mnie batem to dostaniesz kopa z obu podków i znajdziesz się za wozem.
Na to chłop: pierwszy raz słyszę aby koń mówił ludzkim głosem
A obok biegnący pies stwierdza: ja też

:laie: