Tak się poskładało ,że kumpel przymierza się do zakupu motocykla no i wybór wstępny padł na YAMAHA MT 07.
Szybki telefon do dealera ....Unicar w Bydgoszczy (nad toruńskim sprzedawcą tej marki spuszczam zasłonę milczenia ...porostu żart ,żenada , nędza i rozpacz) zamówiłem dwa motocykle na jazdę testową , dla kolegi MT 07 wersja z ABS-em i dla siebie MT 09 jak się okazało na miejscu również w wersji z ABS-sem.
Dopełnienie formalności- umowa użyczenia (trzeba zwrócić uwagę na to ,że w umowie jest zapis o odpowiedzialności finansowej również za zdarzenie nie z naszej winy. Nie wiem czy prawnik obalił by ten zapis w razie jakiegoś zdarzenia trudno mi powiedzieć.) kilka słów tytułem wstępu Pana sprzedawcy na temat motocykli i dowiaduje się , że MT 09 posiada elektroniczną manetkę z zaprogramowanymi 3-ema trybami pracy , wybieranie trybu następuje w trakcie jazdy przy zrzuconym gazie przyciskiem na kierownicy a info jaki jest wybrany aktualnie tryb znajdziemy na budziku.
Dla oswojenia z motocyklem na pierwszych kilometrach kolega z yamahy zalecił tryb B. Bardzo ogólnikowo mówiąc w trybie B motocykl troszkę "wolmiej"reaguje na odkręcenie manetki ale hmmmm .... niech was to nie zwiedzie i nie uśpi waszej czujności bo coraz "głębsze" odkręcanie powoduje że misiu może nas zaskoczyć.
Tryb STD można powiedzieć ,przełożenie manetki i reakcja moto 1:1 , natomiast tryb A hmmmm...... powiem tak : ludzie od wieków szukali skutecznego sposobu uśmiercania innych ludzi. Są trucizny , broń palna ...... chłopaki z Yamahy wymyślili coś bardziej wyrafinowanego MT 09 z trybem manetki A......gwarantuje wam że przejdą was dreszcze , zaciśnie poślady.... a jeśli macie nadzianego wuja i czyhacie na jego majątek to upewnijcie się że uwzględnił was w testamencie , podarujcie mu MT 09 i cieszcie się wydawaniem majątku. Pozycja za sterem jest super - wyprostowana , nogi są w przyzwoitej pozycji ,fajnie wyprofilowany bak i naprawdę duża wygodna kanapa dla kierownika ,natomiast pasażer będzie miał kolana gdzieś na wysokości waszego kasku i musi legitymować się małą dupką (w przypadku MT 07 mega małą) .
Zawieszenie dla mnie jest rewelacja ,moim zdanie do miasta idealne, ale to co bym zabrał do mojej Hondy z miejsca już od razu to heble. Jak to hamuje to obłęd i nie dziwie się że ludzie dopłacają do ABS- też chce....bardzo bardzo. Na chwile przesiadłem się na MT 07 .....fajny motocykl równie dobrze hamuje, jeśli chodzi o odkręcanie to nie ma się czego powstydzić przy tym ma ładny dźwięk ale....niestety nie siedzi się tak wygodnie jak na MT09 owszem bak jest podcięty ale wydaje się że, podnóżki są wyżej i " ściskamy bak nogami nie w tym miejscu"
Po krótkim romansie 07 wróciłem do 09 bo cały czas moje myśli były przy niej , a i kolega poczuł mięte do MT 07 więc nie musiałem skoczyć mu na garba żeby mi ją zwrócił.
Po testowaliśmy ,pogadaliśmy i cichutko jak przykładny mąż , któremu przez przypadek trafił się skok w bok z modelką, wróciłem do domu do mojej Hondy która lakier ma gdzie nie gdzie podrapany i hamulce bez ABS-u i czas na niej ślad zostawił . Na to miast zawiezie jescze w nie jedno miejsce i nie raz doprowadzi do łez
Atu dodaje filmik jaki skręciłem z tego wydarzenia (proszę przestawić na 720 hd)
[ Invalid YouTube link ]